Eigenwijze Dotan wil mensen raken met Dream Parade

Singer/songwriter, kleine liedjes, rijk gearrangeerd met echte instrumenten, warm stemgeluid. Vaak sober, soms vol vuur. Het is het debuutalbum van Dotan, Dream Parade. Vandaag verschijnt de plaat officieel en daarmee komt een einde aan spannende periode van creëren en wachten voor Dotan. Terwijl het jongensavontuur eigenlijk pas nu begint.

“Toen ik klein was, tot mijn 18de ofzo, schreef ik altijd al liedjes op de zolderkamer. Ik had mezelf geleerd om piano en gitaar te spelen. Na de middelbare school heb ik met vrienden een coverbandje gevormd. In twee jaar tijd heb ik zo ongeveer in elke kroeg gespeeld. Daar heb ik de ambacht van het optreden geleerd. Toen vond ik het de tijd rijp om mijn eigen ding te gaan doen.”

Met een handvol zelf geschreven nummers kocht hij van zijn laatste geld een ticket naar Londen. Daar had hij een producer geregeld voor een demo-cd’tje. “Al snel kreeg ik telefoontjes. Mensen wilden weten hoe ik in de studio terechtkwam zonder dat er een grote partij achter me stond. Daar is het balletje gaan rollen.”

Snow Patrol
Wie naar de muziek van Dotan luistert, zal al snel Snow Patrol als geestverwant noemen. Hij vindt dat grappig. “Ik had nog nooit van ze gehoord, echt erg. Eén liedje kende ik wel een beetje, maar dat ze zoveel albums uit hadden gebracht, dat wist ik niet eens. Inmiddels heb ik het maar beluisterd. Dat mensen mij met Snow Patrol vergelijken is een mooi compliment.”

En nu staat Dotan aan de vooravond van zijn bestaan als muzikant. De studie communicatiewetenschappen is afgerond, maar Dotan hoopt dat hij deze back-up niet nodig zal hebben. Hoewel. “Mijn brood verdienen met de muziek is niet het doel. Het is wel mijn doel om mensen te raken. Natuurlijk, je schrijft iets omdat je zelf iets mooi vindt. Anders kan ik zo’n liedje ook niet brengen.”

Toch, zonder substantiële platenverkoop geen optredens en dus geen inkomsten. En dus geen voltijd muzikant. “Ja, dat is een beetje de gok die je neemt, toch? Ik denk dat als je iets brengt dat authentiek is, mensen het wel tof zullen vinden. Al zullen er ook mensen zijn die het niet mooi vinden. Dat kan.”

Eigenwijs
Inhoudelijke tips van platenmaatschappij EMI om zijn muziek voor een breder publiek aantrekkelijk te maken, hoeft hij niet. Zijn artistieke vrijheid was dan ook een grote voorwaarde bij het tekenen van een contract. “Ze vinden mij wel eigenwijs, ja. Ik vind mezelf ook wel eigenwijs. Vind jij mij eigenwijs? Ik denk dat als je muziek maakt, je ook wel een beetje eigenwijs moet zijn.”

Inmiddels heeft Dotan met zijn band opgetreden in een vol Paradiso, als support act van Jacqueline Govaert. “Paradiso heeft een sfeertje. Ik droomde er al van als jongetje om daar te staan.” Deze zomer staat Dotan op een aantal festivals, dit najaar volgt een clubtoer. “Het zou mooi zijn als de eerste plaat uiteindelijk goud behaalt. Maar ik hoop gewoon dat mensen mijn muziek gaan horen en er door geroerd raken. Het is een heel simpel antwoord, je hebt het vast vaker gehoord, maar dat is echt wat het is.”

Beluister de album sampler:

Bekijk de video bij debuutsingle This Town:

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Eigenwijze Dotan wil mensen raken met Dream Parade

 1. Rik

  Album aangeschaft, maar hij maakt het dan ook waar. Wat een geweldig debuut met als uitblinker nummer 5 op de plaat. Even geen Ben Saunders of X Factor, maar een pure artiest! Goed stuk Herman!

    /   Reply  / 
 2. Sanne

  Is het album al in de winkel te krijgen? Of alleen iTunes? Heb namelijk geen creditcard? ik ben fan door this town!

    /   Reply  / 
 3. marcelb

  Het lijkt wel release-dag vandaag! Glennis, Anouk, Dotan, Tim Knol etc, Dotan is wel de verrassing onder deze namen. Mij wel benieuwen of meer mensen het kunnen waarderen, want het is geen typische commerciele plaat.. Ik vind het iig prachtig!

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Interview: Keuzes en de waarheid van Dotan | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>