Haalt Joan de finale van het Eurovisie Songfestival?

Vandaag is Joan Franka aangekomen in Bakoe, Azerbeidzjan. Want over 10 dagen is het zover. Dan vertegenwoordigt Joan ons land in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2012 met haar zelfgeschreven lied You and Me.

Tijd voor een NLpop-analyse van onze kansen. Alle nadelen en voordelen op een rij:

Sterke halve finale
Verreweg het grootste nadeel waar we dit jaar mee geconfronteerd worden is de sterkte van de tweede halve finale. Die is aanzienlijk sterker dan de eerste. Dit kon niemand van tevoren weten want die verdeling werd bepaald voordat de landen hun liedjes kozen.

Naast de grote favoriet voor de eindoverwinning (Zweden) vinden we maar liefst zes Balkanlanden in onze halve finale. Dit kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel; ieder land kan immers maar één keer punten geven.

Zelfs als al die Balkanlanden hun punten op wonderbaarlijke wijze geheel over elkaar zouden verdelen, is dat niet voldoende om voor hen allen een finaleplek te verzekeren.

Onvoordelige loting
Onze loting is mogelijk ook nadelig. Liedjes uit de tweede helft van de show maken over het algemeen meer kans om zich te kwalificeren. Joan treedt op als derde. Dezelfde plek vanwaar de 3JS vorig jaar – geheel onterecht uiteraard – laatste werden.

Sinds het systeem van halve finales is ingevoerd hebben slechts twee landen zich vanaf deze plek geplaatst voor de finale: Israël in 2011 en Turkije in 2008. Aan de andere kant zeggen zulke statistieken niet zo veel. Als een inzending goed genoeg is houdt geen enkele loting kwalificatie tegen. Dergelijke statistieken zijn er om gebroken te worden.

Bookmakers en Eurovisiefans steeds positiever
Hoewel kort na het Nationaal Songfestival onze kansen door bookmakers erg laag werden ingeschat, staat Nederland nu op een respectabele plaats in de middenmoot. Als de voorspellingen van de gokkers waarheid worden, dan eindigt Joan bij de beste 10 in de halve finale; dat is voldoende voor kwalificatie.

Joan en haar liedje krijgen internationaal steeds meer en betere commentaren. Pieken op het juiste moment is bij het Songfestival belangrijk. In het verleden zijn favorieten gesneuveld in de halve finale, terwijl ze vooraf verzekerd leken van een finaleplek. Aan de andere kant zijn underdogs veel hoger geëindigd dan verwacht.

Feel-good liedje
Een ander voordeel is dat onze Joan het enige feel-good liedje in haar soort heeft. Joan treedt op tussen een aantal serieuze, soms wat zwaarmoedige ballades en middelmatige poprocksongs. Hierdoor zal Joan extra opvallen, met of zonder indianentooi.

Het enige andere liedje dat onze inzending qua sfeer enigszins benadert is de inzending uit Denemarken, maar die staat in de andere halve finale.

John de Mol
Wat ons vertrouwen geeft is dat niemand minder dan John de Mol zich dit jaar met onze inzending bemoeit. Zijn team zal er alles aan doen om de drie minuten die Joan op het podium zal staan zo memorabel mogelijk in beeld te brengen. Bij de staging ging het voorgaande jaren voor Nederland nogal eens mis.

Zo lieten de 3JS vorig jaar op het laatste moment de regisseur van hun videoclips uit Nederland overkomen. Er kwam toch wat meer bij kijken dan ze vooraf hadden ingeschat. John de Mol weet wat er bij komt kijken en heeft een reputatie hoog te houden.

De Turkije-factor
Joan is half Turks, en de Turkse media hebben daar breeduit aandacht aan besteed. Ze heeft zelfs een speciale promotietrip van drie dagen naar Turkije gemaakt. We hopen dan ook dat we dit jaar punten van Turkije krijgen. Bovendien stemmen in onze halve finale ook landen met een aanzienlijke Turkse diaspora, waaronder ons buurland Duitsland.

Engelstalige song
Een ander voordeel is de taal waarin Joan zingt. Sinds de invoering van televoting en halve finales halen maar bar weinig niet-Engelstalige liedjes de finale. In onze halve finale staan dit jaar relatief veel liedjes in andere talen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zal Servië zich dit jaar met hun Lord of the Rings-achtige lied absoluut plaatsen voor de finale.

NLpop conclusie
De kans dat Nederland de finale haalt is in jaren niet meer zo groot geweest. Ondanks een aantal vervelende nadelen is het te doen. Een finaleplek zou een verdiende beloning zijn voor Joan, en ook voor de inzet van de TROS en John de Mol.

Haalt Joan Franka de finale van het Eurovisie Songfestival?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
Loading ... Loading ...

Als Joan eenmaal de finale haalt ligt alles open. Er wordt dan opnieuw geloot. Onder de juiste omstandigheden komt dan misschien zelfs wel de top 10 in zicht.

Agenda:
15 mei: Joan’s eerste repetitie – klik hier voor beelden van Joan’s eerste repetitie
18 mei: Joan’s tweede repetitie – klik hier voor beelden van Joan’s tweede repetitie
22 mei: dinsdag 21.00 uur eerste halve finale Eurovisie Songfestival
23 mei: woensdag Joan’s laatste repetitie (dress rehearsal)
24 mei: donderdag 21.00 uur tweede halve finale Eurovisie Songfestival met Joan
25 en 26 mei: repetities voor finale
26 mei: zaterdag 21.00 uur finale Eurovisie Songfestival

Op basis van de dress rehearsals zullen de vakjury’s punten geven. Die punten blijven geheim tot na het festival. We weten dan wel hoe Joan’s optreden er precies uit zal zien.

Studioversies van alle liedjes: Eurovision Song Contest Baku 2012: Light Your Fire

De grote favoriet om dit jaar te winnen is al maanden Zweden. Dit is overigens ook een van de favorieten van Joan Franka. Bekijk de Zweedse Loreen met Euphoria hieronder:

facebook share facebook share

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “Haalt Joan de finale van het Eurovisie Songfestival?

  1. Johan van de Velde

    Heb mijn mening hier al enige malen geuit en denk dat You and Me, ondanks een tikkeltje saai, een goeie kans maakt op een finaleplaats.
    Na alle belabberde inzendingen van de afgelopen jaren is dit liedje een verademing.
    Marcus, ik kan niet helemaal begrijpen dat jij het resultaat van de gênante (en bovendien arrogante) vertoning van de 3J’s “geheel onterecht” vindt. Hun liedje was allesbehalve pakkend. De uiteindelijke uitvoering beneden peil.
    Hopelijk zingt en brengt Joan het liedje overtuigender.

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Ja, laatste plek vond en vind ik onterecht. Je vecht nooit alleen/Never Alone is een goed lied. De staging vond ik niet zo goed, de concurrentie in hetzelfde genre was groot, in combinatie met de loting bleek dat het geheel niet genoeg bleef hangen. Maar laatste plek.. nee. De 3JS hebben het goed gedaan, los van het resultaat. Een geloofwaardige inzending die uitstekend scoorde in de charts (nummer 1 single en album) en hun carrière volgens mij geen schade heeft toegebracht. Ik vind ook niet dat die laatste plek aan de 3JS is blijven kleven. Ze bewijzen dat je als serieuze artiest laatste kan worden op Eurovisie en daarna gewoon een succesvolle carrière kan voortzetten.

        /   Reply  / 
      1. Johan van de Velde

        We zijn het niet echt met elkaar eens, Marcus. Dat is natuurlijk prima. Jij vindt Je Vecht.. een goed lied. Ik heb dit nooit gevonden. Mijn ‘voorspelling’ alhier, onmiddellijk na de verkiezing van de 3Js inzending was: “kansloos”.
        Wat bij mij overigens een beetje kwaad bloed heeft gezet, was de reactie van de heren J, na het Euro-verlies, dat erop neerkwam dat als zij het al niet konden halen (de finale), niemand uit Nederland het zou kunnen.
        Misplaatste arrogantie.
        Kijk, You And Me is geen wereldnummer, maar het is wel een leuk, melodisch pretentieloos
        liedje.
        Ben wel benieuwd of mijn ‘voorspelling’ dit keer weer uitkomt…. (-:

          /   Reply  / 
      2. BoycotIdols

        3J’s succesvol. Kom op he, na dat songfestivalgebeuren hebben ze geen hit meer gescoord. Dat liedje met Ellen ten Damme was dan wel oke, maar dat was meer te danken aan diezelfde Ellen ten Damme.
        Slappe, zielloze wegwerppop, net als dit liedje van Joan Franka.
        Het zal mij verbazen als het hoge ogen gooit.
        Maar ach, zoals altijd laat ik het Songfestival aan me voorbij gaan…

          /   Reply  / 
        1. Henk

          Kom op Marcus over die 3J’s. Het was arrogantie ten top! Hoe zij in die voorronde stonden en ook zongen. Het deed vaak pijn aan mijn oren en iedereen van die jury was enthousiast, nou volgens mij mankeerden ze allemaal iets aan hun oren. Misschien was het niet helemaal terecht dat ze laatste zijn geworden in die halve finale, maar dat ze niet zijn doorgegaan was meer dan terecht!

            /   Reply  / 
  2. Nico

    Analizeren is niet nodig, dat lukt met een hit ook niet (ja, achteraf).
    Ik voel in mijn aderen, dit nummer gaat het redden. Het heeft “het”.

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Inderdaad, dat had ik ook. Ik had andere favorieten (Pearl en Raffaëla) maar toen de snippets van de liedjes kwamen dacht ik bij Joan: oh, dat wordt ‘m. Het refrein blijft echt meteen hangen.

        /   Reply  / 
  3. Henk

    Ja wat moet je van dit liedje zeggen? Het was goed dat dit liedje uitgekozen is uit al die liedjes, maar of het dit nu is?

      /   Reply  / 
  4. Peter

    Na het zien van de repetities net op youtube zeg ik een dikke vette NEE wat een aanfluiting!

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Beelden eerste repetitie Joan Franka op Songfestival (video) | NLpop

  6. John

    Nee weer niet, songfestival graag naar de avro

      /   Reply  / 
  7. Lilly

    Dit liedje van Joan wordt in het buitenland veel beter beoordeeld dan dat wij als zeurderige nederlanders nu doen! Dit liedje is veel meer dan alleen maar een veren outfit op het podium. Het blijft lekker hangen en de melodie is zo vrolijk als wat. Misschien moeten we meer vertrouwen hebben in Joan, en de terleustellende voorgaande jaren even vergeten. Dit nummer verdiend het om in ieder geval de finale te bereiken dit jaar!

      /   Reply  / 
  8. BoycotIdols

    Over twee weken lees ik hier wel weer de quasi verongelijkte reacties als “Hoe is het mogelijk dat dit niet de finale heeft gehaald” of ‘Onbegrijpelijk dat ….. gewonnen heeft”.
    Ik zie er naar uit…

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Deze keer misschien niet, Boycot…..

        /   Reply  / 
      1. Nico

        Deze keer zit Boycot er naast.

          /   Reply  / 
        1. Nico

          Of lees ik nu dat Boycot vindt, dat ze ook kan winnen?

            /   Reply  / 
          1. BoycotIdols

            Dat begrijp je dan echte verkeerd beste Nico.
            Ik vind het redelijk kansloos.

              /  
  9. Bastian

    Finaleplek lijkt er dit jaar echt wel in te zitten. Het is geen typisch songfestivalliedje, maar is toch zeer herkenbaar op een eerste luisterbeurt. Het is vrolijk, anders en wordt gezongen door een prachtige dame met een eigen stemgeluid. De tooi is natuurlijk iets wat je leuk vindt of niet, maar ik gok dat veel mensen dit leuk zullen vinden. Met een goede loting in de finale kan dit nog wel eens in de top 10 eindigen.

      /   Reply  / 
  10. Robin

    Ja, ik vind zo’n eerste repetitie niet veelzeggend.. Er kan nog veel aangepast worden. En bovendien is het door een amateurcamera gefilmt. Ik geloof nog steeds in een finaleplek!!!

    Go Joan!

      /   Reply  / 
  11. Katja

    Zielig!!
    Als dit alles is wat wij te bieden hebben, laten we er dan maar gewoon mee stoppen.

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Dan heb je sommige andere inzendingen nog niet gezien, haha. Het Eurovisie is een familieshow met ook rare acts en middelmatige liedjes, maar ieder jaar zitten er ook een aantal originele, mooie en uitzonderlijke inzendingen bij. De discussie over stoppen is onzin. De TROS heeft in 2009 besloten het voor in ieder geval 10 jaar te gaan doen. De kijkcijfers stijgen met het jaar, en de artiesten die meedoen krijgen gigantisch veel bekendheid. Voorheen heeft de TROS geprobeerd om met Twins en weet ik wat allemaal een publieke concurrent voor talentenshows van de commerciëlen te bieden. Die zijn geflopt. Dan is het Eurovisie Songfestival toch beter om te doen? De landen die het meest aan de organisatie van het festival betalen zijn Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Daarom hebben zij een gegarandeerde plek in de finale, samen met de winnaar van het voorgaande jaar. Als we de finale niet halen, proberen we het volgend jaar gewoon weer met iets anders. Maar Joan maakt een aardige kans, en ik vind dat ze ons goed vertegenwoordigt dit jaar.

        /   Reply  / 
      1. Johan van de Velde

        Volledig met je eens in deze, Lucas.

          /   Reply  / 
      2. Nico

        De talentenjachten proberen door het misbruiken van wereldhits hoge kijkcijfers te scoren.
        Dan heb ik meer respect voor de artiesten van het ESF (geen talentenjacht) die met origineel materiaal komen.

          /   Reply  / 
  12. SHIZZLE

    Beste inzending sinds jaren! Als ze het niet haalt, dan zijn er nog 2 opties:
    Een symfonische metalband sturen: Niet WT of Epica, die doen het toch niet. Maar een wat onbekendere band ofzo. Die stijl slaat goed aan in Europa ( Vooral in Scandinavie) Mooie show erom heen en gegarandeerd succes!
    Of een goed dance-pop liedje sturen met een goed uitziende zanger/zangeres. Zoals Eva Simons (valt zeker op met dat kapsel) of die onlangs besproken Tommy Parker. Goede danschoreografie en lichtshow/vuurregen/whatever en in the pocket.
    Al heb ik er vertouwen in dat Joan de finale wel zal halen anders zijn er 2 conclusies:
    -Europa haat Nederland.
    -Europa heeft geen smaak.
    ;D

      /   Reply  / 
  13. Pingback: Vanavond eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2012 | NLpop

  14. Pingback: Vanavond Joan’s halve finale Eurovisie Songfestival 2012 | NLpop

  15. Pingback: Songfestival: beelden tweede repetitie Joan Franka (videos) | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>