Voortaan dubbele punten Eurovisie Songfestival

Rigoureuze verandering moet scoreboard tot eind spannend houden

De beroemde puntentelling bij het Eurovisie Songfestival gaat op de schop. Per land geven vanaf dit jaar de vakjury’s en de televoters gesplitst hun punten. Dat onthulde de organisatie donderdag. Het is een verrassende vernieuwing.

Hoe gaat het in zijn werk? Eerst worden de punten van de jury’s beurtelings gepresenteerd door de deelnemende landen. Pas aan het einde van de show worden alle televotes in één keer bij de totalen opgeteld. Daardoor moet het tot het laatste moment spannend blijven wie de winnaar van het Songfestival is.

Het bekende twaalfpuntensysteem blijft wel intact. De organisatie wil met de vernieuwing voorkomen dat de winnaar al ver voordat de puntenverdeling is afgerond bekend is. Dat leverde volgens de makers geen goede televisie op.

‘Meer spanning en transparantie’

De puntentelling voor het Songfestival bestaat al sinds 2008 voor de helft uit stemmen van het publiek en voor de andere helft stemmen van vakjury’s. Tot nu toe werden die punten gecombineerd onthuld tijdens de finale met het beroemde scoreboard. Naderhand werden de gesplitste punten gepubliceerd.

Dat zorgde geregeld voor fikse discussies omdat jury’s en tv-kijkers soms heel anders stemmen. Vorig jaar was er voor het eerst een winnaar (Zweden) die niet de televote won. De winnaar van de stemmende tv-kijkers was toen Italië. Vanaf dit jaar wordt die dynamiek meteen transparant gemaakt in de tv-show.

Het lijkt een goede vernieuwing. Op basis van polls, views en scores in iTunes zullen we immers al een idee hebben van de publieksfavorieten. Als de punten van de jury’s als eerste bekendgemaakt worden kan je dat in je achterhoofd houden. Maar we zullen moeten zien hoe het in de praktijk uitpakt.

Het Eurovisie Songfestival 2016 vindt plaats op 10, 12 en 14 mei. Douwe Bob komt voor Nederland uit in de eerste halve finale op dinsdag 10 mei. Hij presenteert zijn liedje over twee weken, op vrijdag 4 maart.

Dit is het decor van het Eurovisie Songfestival 2016
Douwe Bob met regisseur Pannecoucke naar het Songfestival
Douwe Bob: ‘Ik ga naar Stockholm om te winnen!’

Video: Uitleg nieuwe puntentelling (Engelstalig)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voortaan dubbele punten Eurovisie Songfestival

  1. anonymous91

    ik vind het wel een goed idee

    #Maltatowin2016

    #TeamIraLosco

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>