Jan Smit is terecht de nummer 1 van Nederland

Jan Smit is één van de grootste zangers van Nederland. Met zijn nieuwe album Vrienden bewijst hij hoe ver hij gekomen is. Volgens mij denkt niemand bij Jan Smit nog aan dat jongetje dat ooit zo lief een liedje voor zijn overleden oma zong. Ik in ieder geval niet.

Zoals verwacht komt Vrienden deze week binnen 1 in de Album Top 100. De plaat was een dag voor de release in Nederland al goud, en staat inmiddels ook in België op 1.

Ik heb nu een paar keer naar Vrienden geluisterd, en ik vind het een goede plaat. Soms wordt het mij allemaal wel een beetje te zoetsappig, maar Jan is oprecht, dus hij komt makkelijk weg met die zoetsappigheid. Mijn favoriete liedje (op dit moment) is Altijd Daar. Een vrolijk nummer. Het refrein pakt me, en Jan’s uithaal aan het eind verrast me.

Die typische Jan Smit-uithalen zitten overigens ook in het feel-good nummer Iedereen. Een lichtgeëngageerde track, maar heftige politieke statements moet je uiteraard niet verwachten. Over saamhorigheid en respect; ‘laten we vooral genieten met elkaar’.

Veruit het meest emotionele lied op de plaat is de ballade Zomaar Een Cadeautje, met een schitterend, mysterieus koortje in de climax. Jan zingt over zijn vrouw als bron van inspiratie, waarna hij afsluit met de tekst ‘bij jou voel ik me klein’.

En zo denk ik toch nog eventjes aan dat jongetje dat ooit zo lief een liedje zong…

Ik geef 4 sterren.
Vrienden (Limited Digipack Editie)

Bekijk de hele Album Top 100 van deze week hier.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jan Smit is terecht de nummer 1 van Nederland

  1. Johan van de Velde

    In tegenstelling tot bijvoorbeeld Xander de Buisonje is Jan Smit inderdaad de terechte nr1.
    Niet zozeer omdat z’n muziek nou zo goed is (kwestie van smaak?), maar simpelweg omdat er een heel groot publiek voor blijkt te bestaan.
    Xander’s nr1 was puur op hype gebaseerd (kijk naar z’n huidige notering), Jan’s nr1 is wel degelijk door verkoop tot stand gekomen.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Of hij de nr 1 positie volgende week behoudt durf ik te betwijfelen. Er zal een piek in de verkoop van CD’s van Lowlands acts zijn en het nieuwe album van Roween Heze is uit, wat in I Tunes al een voorsprong heeft op Jan Smit.
      De nr 1′s van Xander maar ook die van Hélène Fischer zijn gewoon verkoopstunts geweest inderdaad. Niet geloofwaardig.

        /   Reply  / 
  2. Pingback: Hit of Shit: Jan Smit – Altijd Daar (video) | NLpop

  3. Pingback: Toppers, Ben Saunders en Normaal hoog in Album Top 100 | NLpop

  4. Pingback: Clipprimeur: Jan Smit – Sla Je Armen Om Me Heen | NLpop

  5. Pingback: JAAROVERZICHT: Best of NLpop in 2012 (video) | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>