01 wil een heel grote worden. Op eigen kracht

Je zult het altijd zien; heb je een interview met een band die het radicaal anders doet door een dikke middelvinger op te steken naar de muziekindustrie, komen er daags na het interview nog twee bands naar buiten met eenzelfde bericht. Het gaat om 01, waar NLpop vorige week mee sprak. Uitgerekend gisteren maakten IOS en Radiohead ook bekend min of meer de platenmaatschappij buitenspel te zetten. Gelukkig zijn er veel verschillen; Radiohead en IOS zijn groot geworden door de 'traditionale manier', 01 wil het op eigen kracht doen.

Wat wil het geval? 01 is een relatief nieuwe band, onlangs nog opgepikt door TMF Kweekvijver. Dat resulteerde in het prachtige videoclipje bij Waterfalls. Vorige week kwam de nieuwe single uit (You), gisteren gevolgd door het eerste album. Nouja, album… het is meer een soort EP, een werkje met vijf nummer. Dit zogeheten Chapter 01 is alleen als download te koop en zal nooit in de winkel verschijnen. Oftewel: 01 doet het zonder platenmaatschappij.

Niet alleen
Maar helemaal alleen staan Jarno van Boven en Robert Jan Raterink (zoals de mannen achter 01 heten) er niet voor. "We hebben een deal met The Entertainment Group", vertelt zanger Jarno. Die club is geen onbekende in platenland; heel veel (grote) namen zitten bij The Entertainment Group, zoals Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Paul de Leeuw en alle winnaars van Idols en X Factor. "Vier jaar geleden zijn we in ze met gesprek gekomen. Langzaam is duidelijk geworden welke kant we opgingen, totdat uiteindelijk dit resultaat er uit kwam."

Platenmaatschappij
Het klinkt natuurlijk heel stoer, zonder platenmaatschappij toch professioneel de muziekindustrie in. Vaak worden deze labels afgeschilderd als partijen die vooral de winst innen en zich faliekant tegen digitale vernieuwing zetten. Maar een platenmaatschappij promoot ook zijn artiesten en behoort deze goed in de markt te zetten. Bovendien betalen zij studio-tijd en videoclips. Mocht een plaat niet uit de kosten komen, dan is het verlies voor de platenmaatschappij. Bij slechte zaken wordt zo'n artiest natuurlijk ook overboord gegooid, maar je hebt er toch een stukje zekerheid.

"Natuurlijk hebben wij ook met platenmaatschappijen gesproken", zegt Van Boven. "Maar op een gegeven moment ga je afwegingen maken. Wat vinden wij belangrijk? Kiezen we voor a of b?" Zijn partner in crime vult aan: "Dit duurt misschien wat langer dan de gebruikelijke weg, maar wij geloven er wel in."

Waterfalls
Waterfalls was dus het eerste wapenfeit van 01, een prettige popsingle met als geestverwant Seal. Waterfalls kreeg veel promotie van TMF als 'Kweekvijver-single' en was als gratis download beschikbaar. "Je moet afwachten wat die promotie van TMF oplevert. Als je de kijkcijfers ziet, zouden er elk moment tienduizenden mensen moeten kijken naar TMF. Maar wie zegt dat ze je niet wegzappen?" Desalniettemin is Waterfalls meer dan 1.000 keer gedownload en daarmee zijn Jarno en Robert Jan tevreden.

Alles leuk en aardig, als Chapter 01 'slechts' duizend keer wordt gedownload, zijn de heren niet uit de kosten. "Zoiets moet natuurlijk ook groeien", zegt Van Boven. "Wij mikken meer op de community-basis, groeien door jezelf te profileren op het web. Met onze eigen site, maar ook op social community's als Hyves en MySpace." Ze zouden daarmee zeker niet de eerste artiest zijn die groot wordt via internet. De Arctic Monkeys, Lily Allen, Kate Nash en uit eigen land Esmée Denters; allemaal gebruikten ze het www om door te breken.

Single
Van Boven vervolgt: "Natuurlijk hadden we het op een singeltje kunnen uitbrengen en zo de hitlijst in kunnen stijgen. Maar wat heb je daar aan, de hitlijst is zo lek als een mandje. Misschien levert het iets promotie op. Wij kiezen alleen voor een andere weg. Dan moet je ook niet halfslachtig ook een singeltje uitbrengen voor hitlijst-promotie."

Het succes van 01 zal dus met een aanloop komen. Maar wanneer zijn de heren tevreden. "Nou het zou natuurlijk wel mooi zijn als we van de muziek kunnen leven", zegt Raterink. Van Boven: "Als je een ding goed kan, moet je daarvoor je best doen. Wij kunnen goed liedjes schrijven. Hoe groot dat dan moet worden… Kane en Di-Rect hebben het goed voor elkaar, maar het is moeilijk dat te bereiken." Raterink: "Groter dan Nederland? Waarom niet?"

Niet te googelen
Afijn, als online band heb je je naam dan niet echt mee. 01 (spreek uit: Zero One of Nul Een) is nauwelijks te googelen en onvindbaar op Limewire. "Haha, alleen 01 is nu niet voldoende. Maar in combinatie met een songtitel kom je er wel", zegt Raterink. "En als we meer bekendheid genieten, lost dat probleem zich vanzelf op." Zijn collega: "Het is in elk geval beter dan The Huppeldepups. Bovendien kun je van 01 een mooi bandlogo maken."

Hoewel 01 dus al een jaar of vier bestaat, zijn ze pas sinds een paar maanden bekend. Toch zijn ze nu al genomineerd door een TMF Award. Jarno en Robert Jan maken kans op een TMF Kweekvijver Award. "Nee ik denk niet dat we die winnen. Die andere bands zijn wat bekender en hebben meer aanhang. Good Things End was zelfs al Megahit op 3fm", weet Van Boven.

Afstand
De reis naar de TMF Awards zal een flinke zijn. De twee groeiden op in een plaatsje nabij Zwolle, maar wonen nu in Groningen en Enschede. Dat maakt samen musiceren niet eenvoudig. "Maar ook dat gaat prima via internet. Elkaar een beetje bestandjes mailen en werken in je eigen tempo. Als je bij elkaar komt, zit je misschien alleen maar bier te drinken of ben je ergens anders door afgeleid", aldus Van Boven.

En als het nu niet lukt om een goed salaris aan 01 over te houden? Van Boven: "Tja, dat zou altijd kunnen. Wij blijven in elk geval altijd liedjes schrijven. We zien wel waar het schip strandt."

Chapter 01 is nu downloadable. Het bevat 5 nummers en kost 2,99 euro. Absolute tip van Jarno en Robert Jan: Metaphysical Day.

Zie ook:
- 01 zet platenmaatschappij buitenspel
- Hit of shit: 01 – You
- Hit of shit: 01 – Waterfalls

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>