Songfestival bookmakers: Nederland nu achtste!

Update: Bookmakers voor finale: Nederland in top 10 met Douwe Bob

#Eurovision lijstjes! • Met eerste indicaties iTunes, Spotify, YouTube

Vanavond de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 waarin Nederland niet meedoet en niet stemt. Douwe Bob plaatste zich dinsdag fier voor de finale van zaterdag. Hoe staan de zaken er nu bij de wedkantoren voor?

Deelnemers uit de tweede halve finale van vanavond kunnen na de show stijgen, dalen of helemaal wegvallen. De gemiddelde scores bij bookmakers, in iTunes en op Spotify veranderen in realtime. Dit zijn dus momentopnames.

Bookmakers: winnaar finale?

01. Rusland
02. Oekraïne
03. Frankrijk
04. Zweden
05. Australië
06. Armenië
07. Malta
08. Nederland
09. Oostenrijk
10. Israël
11. Italië
12. Servië
13. Verenigd Koninkrijk
14. Cyprus
15. Spanje

16 t/m 34: België, Bulgarije, Letland, Azerbeidzjan, Kroatië, Polen, Hongarije, Noorwegen, Tsjechië, Denemarken, Ierland, Duitsland, Georgië, Litouwen, Wit-Rusland, Albanië, Macedonië, Slovenië en Zwitserland.

iTunes Eurovisie Top 10

01. Rusland
02. Oostenrijk
03. Zweden
04. Frankrijk
05. Cyprus
06. Nederland
07. Hongarije
08. Australië
09. Spanje
10. Armenië

De iTunes-scores na de eerste halve finale zijn bescheiden. Rusland staat in zestien landen in de iTunes Top 100, Oostenrijk in tien, en Zweden in zeven. Nederland staat in vier landen in de Top 100 waaronder op 1 in Estland.

Ter vergelijking, twee jaar geleden stonden Conchita Wurst en The Common Linnets op dit moment in 20 tot 30 landen in de iTunes-charts en Nederland stond toen derde bij de bookmakers. Over de hele linie waren iTunes-scores toen beter. Met de opkomst van streaming neemt het belang van iTunes-downloads af.

Spotify Eurovisie Top 10

01. Zweden
02. Frankrijk
03. Spanje
04. Nederland
05. Hongarije
06. Italië
07. Rusland
08. Noorwegen
09. Finland
10. Duitsland

Deze Spotify-chart stelt weinig voor. De meeste liedjes, waaronder ook Slow Down van Douwe Bob, halen nu nog voornamelijk plays in het land van herkomst.

In een prediction chart van Spotify staat Zweden ook bovenaan maar dat is logisch want Spotify is van oorsprong Zweeds. De streamingdienst is in de Scandinavische landen qua gebruik veruit het populairst. In sommige landen is Spotify helemaal niet beschikbaar, of wordt de dienst veel minder gebruikt.

YouTube-views

In de ranglijst van de officiële preview video’s staat de clip van Douwe Bob nu qua aantallen views op plaats 15 van de 42 deelnemers. Niet slecht. Deze aantallen views zijn relatief omdat previews op verschillende momenten (tot half maart) online kwamen en grote landen veel meer ‘eigen’ views halen.

Als we kijken naar de video’s van de live-optredens van dinsdag dan springen Rusland en Armenië er duidelijk uit. De verwachting is dat zij de eerste halve finale gewonnen hebben. Fans denken dat Nederland daarin wellicht derde werd. De exacte uitslag van de halve finale wordt na de finale bekendgemaakt.

Analyse

Nederland staat er met Douwe Bob heel goed voor in alle lijstjes. Een top 10-notering in de finale lijkt haalbaar. Maar ook als we zaterdag in de finale op een plek tussen 11 en 15 eindigen is dat trouwens een heel mooi resultaat.

Eigenlijk is elke plek in de finale geen probleem, behalve de laatste. Want daar krijgt een inzending zo’n negatief stempel van. Als we de lijstjes zien dan is ‘laatste worden in de finale’ met Douwe een erg onwaarschijnlijk scenario.

Winnen is een long shot voor Nederland. Niets is onmogelijk maar er zijn grotere favorieten. Het doel van de Nederlandse delegatie en Avrotros is al bereikt. Zij willen elk jaar op zijn minst de finale halen, en dat is gelukt! Logisch want het festival is een kijkcijferkanon, vooral als Nederland meedoet in die finale.

Er keken naar de halve finale 2,9 miljoen mensen. Iets minder dan vorige jaren, maar dat kwam door het lekkere weer. Het marktaandeel was vrijwel gelijk aan dat van Trijntje vorig jaar en de halve finale met The Common Linnets in 2014. Er keken dinsdag in totaal minder mensen tv. Dat is meestal met warm weer.

Het gaat zaterdag regenen en het wordt bijna tien graden koeler. Grote kans dat het marktaandeel dan net als bij de Linnets en Anouk boven de 60 procent uitkomt en het aantal kijkers rond de 5 miljoen… Nederland leeft mee!

Haalt Douwe Bob de top 10 in het Songfestival?

Loading ... Loading ...

Terugkijken: Halve finale Eurovisie Songfestival 2016 met Douwe Bob

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Songfestival bookmakers: Nederland nu achtste!

  1. Johan van de Velde

    Dan zal ie wel tweede worden. ;)

      /   Reply  / 
  2. Bastian

    Top 10 sowieso. Als EBU en SVT een beetje pushen dan top 1, eh winnen :P

      /   Reply  / 
  3. Lisaaa

    Jaaa top 10 moet zeker te doen zijn !!

      /   Reply  / 
  4. BéTé

    De zanger Rusland moet het veel te veel hebben van de visuele aspecten, die van Frankrijk zingt live beslist niet goed … en de song van Zweden lijkt veel te veel op Catch and release van Matt Simons.

    Laten we hopen dat zowel vakjury als televoters dat afstraffen :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>