Afrojack-boost Mr Probz in Single Top 100

Invloed iTunes neemt af: manipulatie van hitlijst steeds moeilijker

Mr. Probz lanceerde vorige week de Afrojack-remix van Nothing Really Matters, en dat gaf hem meteen een lekkere boost in de Single Top 100. Het nummer steeg naar de elfde plaats en daar staat hij deze week opnieuw. Daarmee is Nothing Really Matters de hoogst genoteerde Nederlandse productie in de chart.

De andere Nederlanders in de top 25 dalen enkele plaatsen. Till It Hurts van Yellow Claw ft Ayden zakt vier plaatsen naar 19, War van Kensington zakt twee plaatsen naar 23 en Hold Me van Anouk & Douwe Bob zakt één plaats naar 25.

Die minieme dalingen zijn te verwaarlozen. Het blijven topnoteringen. Ter vergelijking: de nummer 1-hit Recht Uit M’n Hart van Jan Smit zakte in slechts drie weken de Single Top 100 uit. Zijn gelijknamige album staat wel sterk in de top 10.

Ex-alarmschijf Teach Me How To Dance With You van Causes stijgt van 41 naar 35 en Forbidden Voices van Martin Garrix is de hoogste nieuwkomer op de 44ste plaats. Lager in de lijst nieuwe singles van Sam Smith, Kelly Clarkson en Kygo.

Single Top 10

1. Omi – Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
2. Ellie Goulding – Love Me Like You Do
3. Rihanna, Kanye West, Paul McCartney – FourFiveSeconds
4. Kygo ft Conrad – Firestone
5. Mark Ronson ft Bruno Mars – Uptown Funk
6. Lost Frequencies – Are You With Me
7. Ed Sheeran – Thinking Out Loud
8. Hozier – Take Me To Church
9. Galantis – Runaway (U & I)
10. The Weeknd – Earned It

We kunnen opvallende dingen ontdekken in de actuele charts. De laatste single van het vermoedelijke manipulatiegeval BYentl kwam vorige week binnen op de 95ste plaats en is alweer verdwenen. In de iTunes Top 30 staat ze wel nog op de 18de plaats. Dat is natuurlijk een bizarre en ongeloofwaardige discrepantie.

Aan het popfront is het interessant te zien hoe de Amerikaanse popster Kelly Clarkson debuteert. Haar album Piece By Piece komt binnen op plek 18 in de Album Top 100 en haar single Heartbeat Song op plek 80 in de Single Top 100.

Op zich prima scores, maar in vergelijking met het buitenland doet Kelly het in Nederland relatief ietsje minder goed. In de VS is zij huge en ze scoort ook lekker in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, en feitelijk in alle werelddelen.

Ondanks dat zij vijf jaar geleden voor het laatst een concert in Nederland gaf, heeft Kelly Clarkson bij ons wel degelijk een fanbase, blijkt uit haar albumscore.

In de NL iTunes-charts is Kelly echter in geen velden of wegen te bekennen. De GfK Charts geven nu dus evident een betrouwbaarder en completer beeld dan de downloadlijsten. Een boeiende vaststelling: de invloed van iTunes neemt af.

Spannend! Nog niet zo heel lang geleden dachten we dat de macht van iTunes almaar groter zou worden, maar door de stormachtige opkomst van streaming lijkt het nu slechts te verworden tot een kortstondige fase in de hitlijsthistorie.

Video: Afrojack-remix Nothing Really Matters

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>