Eindoordeel over Trijntje-debacle Songfestival 2015

Plus: speculaties over Nederlandse inzending voor 2016 • Missen finale is nadelig voor hitlijstprestaties van alle deelnemers • Selectiecomité Avrotros heeft hitpotentie Walk Along totaal verkeerd ingeschat

Dat Nederland de finale van het Eurovisie Songfestival dit jaar niet haalde zien we terug in de wekelijkse Single Top 100. Vergeleken met de voorgaande twee jaar doen de liedjes van andere deelnemers het daarin ook minder goed.

Twee jaar geleden, met Anouk in de finale, stonden er nog andere 12 liedjes uit het festival in de hitlijst. Toen telde streaming nog niet mee, maar vorig jaar wel. Met The Common Linnets in de finale stonden er nog 7 finalisten in de lijst.

Dit jaar is de oogst matiger. Vijf Songfestivalnummers komen de Single Top 100 binnen. Geen enkele top 10-notering. Anouk en The Common Linnets stonden in hun finaleweek op 1, en de winnaars uit hun jaren op de vierde en derde plaats.

Songfestival in de Single Top 100

• 2013: Anouk op 1 • Winnaar op de 4e plek • Totaal 13 liedjes
• 2014: The Common Linnets op 1 • Winnaar op de 3e plek • Totaal 8 liedjes
• 2015: Trijntje geen notering • Winnaar op de 12e plek • Totaal 5 liedjes

Dit jaar komt winnaar Måns Zelmerlöw binnen op de twaalfde plaats, en Loïc Nottet uit België, winnaar van de Nederlandse televoters, op de 26ste plaats. Laag in de lijst: Australië op plek 70, Estland op plek 73 en Rusland op plek 99.

Daar komt bij dat Trijntje’s Walk Along al uit de chart is verdwenen. Het liedje heeft met onderbrekingen in totaal vier weken in de Single Top 100 gestaan. In de Mega Top 50 zeven weken, mede dankzij airplay, en in de Top 40 vijf weken.

Walk Along werd op streamingdienst Spotify zo’n 1,3 miljoen keer beluisterd. Ter vergelijking: War van Kensington 7,5 miljoen en Home van Dotan 18,5 miljoen.

De mindere chartprestaties voor de andere deelnemers zijn begrijpelijk. Naar de Anouk-finale keken in Nederland 4,9 miljoen mensen, naar de Linnets-finale 5,1 miljoen mensen, en naar de Trijntje-loze-finale dit jaar een krappe 2 miljoen. De belangen zijn best groot; zo’n finaleplaats maakt echt veel verschil.

Falend selectiecomité

We kunnen concluderen dat de leden van de selectiecommissie van Avrotros – die dachten dat Walk Along veel hitpotentie had – verkeerd hebben ingeschat dat hun oordeel over het liedje afdoende was. Zonder het Songfestival-effect zou de single het hooguit een week of twee in de charts hebben volgehouden.

Dat komt niet alleen doordat we de finale niet haalden. Sieneke’s Sha-la-lie stond destijds 14 weken in de Single Top 100 en het 3JS-lied Je Vecht Nooit Alleen (Never Alone) – dat laatste in de halve finale werd – hield het 17 weken vol.

Oké, dat alles wisten ze niet van tevoren, maar laat het een les zijn voor volgend jaar. Het selectiecomité van Avrotros bestond uit Songfestivalgoeroe Cornald Maas, radio-dj Daniël Dekker (afbeelding) en mediadirecteur Remco van Leen. Na het horen van het liedje waren zij heel zeker van hun keuze.

‘De tijd dat we al dolgelukkig waren de halve finale te overleven, ligt achter ons. We durven nu voor de winst te gaan. En dat zou ook kunnen met dit lied’, zei Cornald afgelopen november in het AD nog voordat Walk Along onthuld was.

Onderschatting

Onze flop op het Songfestival kunnen we niet simpelweg afschuiven op Trijntje, Anouk, Cornald, Remco, Daniël of de topregisseur Hans Pannecoucke. Het was een opeenstapeling van losse keuzes en een onderschatting van de competitie. Maar de hoofdverantwoordelijken zijn toch de drie mannen in het selectiecomité.

Ze zijn gepassioneerd en betrokken, en aan hun goede bedoelingen hoeven we niet te twijfelen, maar een commissie van uitsluitend mannen van middelbare leeftijd is sowieso altijd twijfelachtig. Hoe slim en gepassioneerd ze ook zijn.

Wat kan beter?

Waar Anouk en Ilse hun eigen plan trokken, en duidelijke ideeën hadden over wat zij wilden, werkte Trijntje meer in een team. Ze zei in interviews dat zij zich overgaf aan de visie van de regisseur, samen met de ontwerper lang en gedetailleerd bezig is geweest met de veelbesproken (ongebruikte) jurk, enzovoort.

Het zijn hele verschillende artiesten, dus dat kan. Niks mis met teamwork, maar bij Trijntje zat er zichtbaar veel minder een consistente lijn in. Haar stage-act leek uiteindelijk op een random mash-up van creatieve ideeën. Heel doordacht en professioneel, maar zonder uitleg onbegrijpelijk wat het moest voorstellen.

Anouk en Ilse hadden voor hun Songfestivaldeelname al solo-stadionconcerten gedaan, inclusief vormgeving, staging en videoregistratie, dat scheelt ook. Een keuze voor een artiest met zo’n eigenzinnige creatieve visie zou dus mooi zijn. Die keuze is de taak van het selectiecomité. Meer dan het gokken op ‘hitpotentie’.

Speculaties voor 2016

Ik denk dat iemand als Wende Snijders alle genoemde eigenschappen bezit, en wellicht zelfs nog meer dan Anouk en Ilse. Andere namen die veel voorbijkomen in de speculaties voor 2016 zijn Kensington, Caro Emerald en Dotan, of een act die geproduceerd wordt door Armin van Buuren of Within Temptation.

In een RTL-poll kwam O’G3NE als favoriet voor volgend jaar uit de bus. Toffe meiden, wij supporten ze op NLpop ook voluit, maar laten we eerlijk zijn: zonder de exposure van The Voice hebben zij nog niet veel gedaan. Is het niet te vroeg?

Verder ben ik, gezien alle commentaren, een van de weinigen die Jan Smit niet bij voorbaat afwijst. Hij zou niet mijn eerste keuze zijn (dan zeg ik Wende), maar hij heeft zeker de kwaliteiten en creatieve visie om het goed te doen. Bovendien ziet hij er lekker uit en lijkt 10 jaar wachten wat dat betreft een minder strak plan.

Avrotros zou voor volgend jaar Annemieke Schollaert van 3FM kunnen vragen om het comité van middelbare mannen te versterken. Dat hoeft geen garantie te zijn voor succes, maar dan hebben ze in ieder geval ook het perspectief van een frisse topvrouw die dagelijks met popmuziek en jongerencultuur bezig is.

• Album op Bol.com: Eurovision Song Contest 2015
• Alle liedjes op iTunes: Eurovision Song Contest 2015
• Alle liedjes op Spotify: Eurovision Song Contest 2015

Terugkijken: Walk Along live in de halve finale

facebook share facebook share

25 Reacties // Reageer

25 thoughts on “Eindoordeel over Trijntje-debacle Songfestival 2015

  1. ArjanH

    Ik ben het zo oneens met dit artikel. Wende Snijders??? Waar komt dit ineens vandaan. Ik vind dit wel zo’n no go nietszeggende artieste. Zal nooit scoren in Europa. Betere eigenschappen bezittend dan Anouk en Ilse? En Jan Smit??? Dotan is een goeie act maar veel te timide en te boring. Caro is net n soort Trijntje niet echt een fijne uitstraling en te saaie act voor op zo’n festival en haar muziek doet het alleen goed in het Westen. Engeland is met zon soort aftreksel onderaan geëindigd. Daarnaast heeft O’Gene al eens met de Junior Eurovision Festival meegedaan dus ze weten perfect hoe ze zich moeten presenteren aan de wereld. Ze zijn ontzettend mediageniek en professioneel. Denk meer gedisciplineerd dan de meest grote artiest. We moeten gaan voor sterk vocaal en uitstraling dat van het podium afspat. Dus geen Dotan, Caro, Eva Simons, Jan Smit, Allain Clark etc. Anouk en Ilse zijn 2 grootheden met internationale allure. 2 prachtige vrouwen die het podium en camera beheersen. Dit is een volgende keer ook nodig. Tegenwoordig mag je zelfs een nummer sturen dat al een jaar oud is en is uitgebracht. Misschien moeten we iets sturen wat ontzettend goed scoorde in de hitlijsten. Zoals in het verleden had gekund met Waves van Mr Probz of War van Kensington. Daarom mocht Birds van Anouk alsnog meedoen. Was namelijk ook al eerder te horen geweest.

      /   Reply  / 
  2. BéTé

    Sowieso komende tijd niet weer een vrouw sturen. Voor Televoting heb je – naast een goede song – een man nodig met een goede kop.
    Ik weet zeker dat the Common Linnets mede zo ver zijn gekomen door Waylon en zijn indringende zwoele blikken in de camera.

      /   Reply  / 
  3. Yoshi

    Marcus, je weet wel dat Belgie al meerdere Voice deelnemers heeft gestuurd? Nu weet ik niet hoe succesvol ze daar zijn, maar Loic deed het toch aardig goed dit jaar. O3GENE zal kunnen gaan maar dan wel met een ijzersterk nummer en een goede geografie.

    Mijn favorieten zijn:
    Alain Clark, Niels Geusebroek in samenwerking met een Dance act, Eva Simons idem, Lisa Lois, Mr. Probz of Kensington.

      /   Reply  / 
  4. BéTé

    Trijntje haar album doet ‘t het ontzettend slecht!! Ik kan me vergissen maar volgens mij al weer uit de Top 100?? Kan me voorstellen dat ze andere verwachtingen heeft gehad van zowel Songfestival als het commerciële vervolg ….

    De cover EP van Lica Lois en live album van Sjors van der Panne doen het stukken beter.

    Ook van Maaike Ouboter gaan we nog maar weinig horen vermoed ik.

      /   Reply  / 
  5. Reef

    @Yoshi. Goede geografie? Hoe moet ik me dat voorstellen? Op de juiste plek, niet toevallig in het verkeerde land zitten?

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Yoshi bedoelt CHOREOGRAFIE …. vermoed ik ;)

        /   Reply  / 
  6. Reef

    @BéTé. Over t album van Maaike Ouboter kan je nog niks zeggen. Dat moet nog officieel uitkomen. Andere twee ex deelnemers uit de show van Giel Beelen doen het i.i.g. erg goed. # 10 voor 2de album van Michael Prins, 2de album van Douwe Bob nr 1 positie. Ruben Annink stevent nu al op een grote hit af samen met Ali B…

      /   Reply  / 
  7. Chiaq

    NIELS GEUSEBROEK of AIRTO moeten gaan!!!!!!

      /   Reply  / 
  8. Robin D.

    Jan Smit? Nee alsjeblieft niet zeg.. stuur dan OG3ne of Waylon solo

      /   Reply  / 
  9. BéTé

    Ik denk ook dat Waylon een héle goede kandidaat zou zijn.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      +1

        /   Reply  / 
      1. Nico

        +1

          /   Reply  / 
    2. BéTé

      Waylon met een sterke song … en dan een Aviici sausje er over. Dat zou hoge ogen gooien!!

        /   Reply  / 
  10. tammer

    Een jonge mooie populaire hitmaker met een heerlijke stem? Ronnie Flex.
    Niemand die zijn aantal hits evenaart de laatste 2 jaar.

    1) Yellow Claw – Allermooiste Feestje Ft. Mr. Polska & Ronnie Flex 7.001.915 kliks
    2) Yellow Claw – Nooit Meer Slapen Ft. Ronnie Flex & Jebroer 6.157.897
    3) Ronnie Flex – Zusje ft. Mr. Polska 5.989.011
    4) Mr. Polska ft. Ronnie Flex – Soldaatje 5.367.908
    5) Ronnie Flex – Tankstation 2.278.888
    6) Lil’ Kleine & Ronnie Flex – Zeg Dat Niet 2.217.012
    7) Idaly en Ronnie Flex – No Go Zone 1.903.199
    8) Jebroer ft. Ronnie Flex – Hoesten als bejaarden 1.693.771
    9) Mr. Polska ft. Ronnie Flex – Ravotten 1.686.725
    10) Ronnie Flex – Onder Je Lokken 1.341.762
    11) Ronnie Flex & SFB – Ni*ga Als Ik 1.338.879
    12) Yellow Claw – Nooit Meer Slapen Remix Ft. Ronnie Flex 1.083.221
    13) Ronnie Flex – Pocahontas 1.042.924 kliks
    14) Cho – Misschien Wel Hè? Remix (feat. Ronnie Flex) 1.041.106
    15) Ronnie Flex – Ik Wil Het Hebben ft. Gers Pardoel 1.006.349
    16) Bokoesam – Infrarood ft. Idaly & Ronnie Flex 972.382
    17) Ronnie Flex, Jandro, Cartiez & Lijpe – Vallen In De Club 971.088
    18) Monica Geuze – Laten Gaan ft. Ronnie Flex 301 kliks

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Ronnie Flex doet het misschien leuk op YouTube en Social Media, maar dat hij echt zou kunnen zingen heeft ie nog nooit bewezen, volgens mij.

      Maar goed, misschien is ie mooi… (daar heb ik niet echt kijk op :) )

        /   Reply  / 
      1. tammer

        Je hebt daar wel een punt hoor. Ik vind Flex niet de allerbeste zanger. Maar gaat het esf niet veeleer over het beste meest catchy liedje gezongen door een aantrekkelijk persoon met een spetterende act? Hier is een vb van Ronnie Flex die 50.000 mensen rockt op koningsdag: https://www.youtube.com/watch?v=4x1d_e3bYdg

          /   Reply  / 
  11. tammer

    Om een voorbeeld te geven dat ons land niet alleen met belegen artiesten die fin de carriere zijn hoeft te komen:
    Ronnie Flex samen met supervlogster Monica Geuze.
    Deze plaat doet direct al 70.000 kliks (!) in de eerste 14 uur. En dat heeft een reden.
    Jawel, Nederland heeft jonge mooie talentvolle artiesten. Geniet: https://www.youtube.com/watch?v=XGuUiKmgkhA

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Tammer, wat is toch jouw obsessie met kindermuziek?

        /   Reply  / 
      1. tammer

        Een regel als “Mijn streken zijn Duits, en mijn geld is Joods” zou ik nu niet bepaald onder kindermuziek scharen. En toch is dat een liefdesliedje van Ronnie Flex.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Nóg erger.

          Kindermuziek met racistische teksten.

            /   Reply  / 
          1. tammer

            Nee, hele volwassen beats en al zeker geen racistische teksten (Lil kleine is zelf Joods bv). Wel vrij pittige rijms. Vandaar dat ik je kwalificatie “kindermuziek” niet zo goed begrijp. Zelf vind ik de meeste Flex liedjes redelijk ongeschikt voor min 12 jarigen bv.

              /  
  12. D

    Waarom niet DE Nederlandse sensatie van dit moment?
    Natalie La Rose, kan zingen, dansen, heeft de looks, uitstraling, en een internationale bekendheid. Heeft vandaag haar nieuwe single geprimeurd ‘around the world’.

      /   Reply  / 
    1. tammer

      Dat zou idd al een enorme verbetering zijn tov de oudere dames die we de laatste jaren hebben ingezonden. Een goede optie.
      Het zal trouwens niet gebeuren, want het zal iemand moeten zijn van wie de carriere een duwtje nodig heeft. Wink wink.

        /   Reply  / 
    2. BéTé

      Goede opvolger van Somebody !! Daar gaat ze wel mee scoren en is het gevaar van ‘One day fly’ direct ook geweken.

        /   Reply  / 
  13. BéTé

    Yesss !!! Hind heeft ook weer eens een optreden in Nederland …. in Uddel of all places :)

    Geweldig programma met:
    Danny Robben, 30past 7, Marco Vandéra, Dorpsstraat ons Dorp,
    Roy Dekkers, Dries Roelvink,
    DJ Raph (jongste dj van Nederland), Martijn Fischer (als André Hazes),
    DJ T-One, L.A.Vation (The World’s Greatest Tribute to U2),
    Radio10, BiBa Boerderij, Kevin Hellenbrand, DJ Bee, Sharon Dee, Jamyro, Etiënne Alvares en Lindsay

    Weer eens wat anders dan Cannes :D

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>