Radiozenders voeren felle strijd om kerst-luisteraars

NPO Radio 2 met Borsato • Sky, Qmusic en Radio 10 met kerstzenders • 538 met dance-event JingleBall • Wat doet 3FM met Serious Request?

De Nederlandse radiozenders ruiken bloed deze decembermaand. In jaren was de concurrentie op de radio rond Kerstmis niet zo hevig. Dat hangt samen met de recente veranderingen in het radiolandschap. Luisteraars zijn in beweging. NPO Radio 2 heeft weinig te vrezen maar 3FM dreigt de gebeten hond te worden.

Qmusic maakt al langere tijd een opmars terwijl 3FM een dip in de luistercijfers te verwerken kreeg. Radio 538 is de onbetwiste nummer 1 van Nederland maar de decembermaand is altijd een uitzondering. Dan staat de NPO bovenaan.

NPO Radio 2 scoort met de Top 2000 veruit het sterkst. De verwachting is dat dat ook dit jaar – met opnieuw een recordaantal stemmen uitgebracht – het geval zal zijn. Het zou ook best kunnen dat Radio 2 dit jaar nóg populairder wordt. Maar achter die toppositie zien we een felle strijd om de tweede plaats ontstaan.

3FM met in december traditioneel Serious Request stond vorig jaar in deze periode qua marktaandeel ongeveer gelijk met 538 en Sky Radio terwijl Qmusic op afstand volgde. De vraag is nu of 3FM de tweede positie kan vasthouden.

Wat doen de zenders?

Radio 2 heeft een promotiecampagne gelanceerd met Marco Borsato in een tv-spotje. Hij treedt dit jaar op met Claudia de Breij, Frank Boeijen, VanVelzen, Jett Rebel en Di-Rect tijdens het evenement Helden van de Top 2000 in de HMH.

538 komt net als in voorgaande jaren met 538 JingleBall. Deze keer met onder meer Afrojack, Felix Jaehn, Martin Solveig en Wildstylez. Het dance-event in de Ziggo Dome is uitverkocht maar de laatste kaarten worden weggegeven aan luisteraars, en Afrojack is zaterdag de host van een live pre-party op 538.

Qmusic lanceerde een digitale kerstzender, tijdelijk in plaats van hun Classics-kanaal. Naast Qmusic Christmas is er ook Sky Radio Christmas en Radio 10 Kersthits. Voor de diehards die non-stop naar kerstmuziek willen luisteren. Sky staat al jaren bekend als The Christmas Station en promoot zich ook zo.

3FM verjongt en wil Serious Request nu niet te hoogdravend maken. Geen heldenverering van de dj’s in het Glazen Huis, meer aandacht voor de inhoud. Kids en jongeren in conflictgebieden zijn dit jaar het goede doel. Met veteraan Giel Beelen in het Glazen Huis en veel media-exposure wordt het zeker geen flop.

Prachtconcept

Maar waar Radio 2 en 3FM een paar jaar geleden in december nog heer en meester waren zien we dat de commerciële zenders nu alles uit de kast halen om luisteraars weg te trekken. Met name 3FM zal het vermoedelijk lastiger krijgen.

Serious Request blijft echter een prachtconcept. Past perfect bij de kerstdagen. Ieder jaar bijzondere optredens en alles voor een goed doel. De betrokkenheid van het publiek en de unieke content die 3FM met Serious Request voortbrengt wordt door commerciële zenders nog lang niet geëvenaard.

Na de recente veranderingen bij 3FM is het hen, naar mijn mening, gegund dat Serious Request opnieuw een groot succes wordt. Zowel qua publieksbereik als de uiteindelijke opbrengst van de inzamelingsactie. Want op een vet dance-event bij 538 na hoor je op de commerciële zenders toch vooral veel van hetzelfde.

Overzichtje

• 18 t/m 24 december: 3FM Serious Request met Glazen Huis in Heerlen
• 19 december: 538 JingleBall met vanaf maandag allerlaatste tickets op 538
• 19 december: Q-santarun van Qmusic met Mattie & Wietze in de Efteling
• 18 en 25 december: Christmas Top 101 op Sky Radio
• 25 t/m 31 december: Radio 2 Top 2000 van 2015

Video: Helden van de Top 2000 met Borsato (Making of)

Video: Spotje Sky Radio met wereldsterren

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Radiozenders voeren felle strijd om kerst-luisteraars

  1. Rob van Someren

    Als aanvulling van het incomplete lijstje:

    Van 30 november t/m 24 december RADIO 10 Top 4000 !
    De beste hits uit 50 jaar Nederlandse TOP 40 !!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>