Hulde voor muziekwinkel Fame! Go get those bastards!

Fame"Mopper-de-mopper! Over het meest ranzige pornoblad uit de kiosk wordt maar 6% btw geheven omdat het cultuur zou zijn, terwijl er op cd’s een tarief van 17,5% geldt", klaagde de eigenaar van Disque in Alphen aan den Rijn eens, lang geleden. Inmiddels is het tarief zelfs verhoogd naar 19% en de consument is daar stilzwijgend mee akkoord gegaan. En toch is het vreemd; op vrijwel elke vorm van cultuur geldt een btw-tarief van 6%, terwijl muziek en dvd’s extra belast worden. De Amsterdamse muziekwinkel Fame ergert zich er ook groen en geel aan. En dus besloot Fame om de boekenweek aan te grijpen om deze rare constructie weer eens onder de aandacht te brengen.

Wat de muziekliefhebber daarvan moet vinden? Hulde, lof, en bewondering, natuurlijk!

Het thema van de boekenweek is schrijvers en muziek. Als voorbeeld van de rare verhouding, noemt Fame Herman Brood. Op de boeken, schilderijen, exposities en straks de film hoeft maar 6% btw afgedragen te worden. Maar de cd’s en dvd’s van de rocker zijn belast met het hogere tarief. En dat kan best een slok op een borrel schelen. Een cd van 15 euro kost met het lage tarief 15,90 euro, maar met het hoge tarief betaal je er 17,95 voor.

Wie gedurende de boekenweek, die tot en met 25 maart duurt, een cd koopt bij Fame, krijgt na het afrekenen meteen zijn ‘teveel’ betaalde btw terug. Ook verzoekt de winkel de consument om een T-biljet in te vullen. Na afloop van de protestactie, wordt dit biljet overhandigd aan minister Zalm (Financiën).

De actie geldt overigens alleen voor cd’s en niet voor dvd’s en games. Dit om het protest betaalbaar te houden voor Fame, dat deel uitmaakt van Free Record Shop.

Mooie actie, hopelijk heeft het zijn beoogde resultaat!

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hulde voor muziekwinkel Fame! Go get those bastards!

  1. Vraagteken

    Dude..wil je nu die top 40 rotzooi met kunst gaan vergelijken ?

      /   Reply  / 
  2. Vraagteken

    Mischien wel een idee om een onderscheid te gaan maken tussen de commerciele maatschappijen en tussen kleinere initatieven die wel op muziek gebasseerd zijn..ik zal onze minister van cultuur eens aanschrijven met het idee

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>