Vooruitblik: wat brengt 2007?

Het jaar 2006 bracht een aantal grote successen en mooie platen. Jan Smit, Bløf en Ilse deLange maakten allemaal hun sterrenstatus waar met nieuw werk, terwijl Marco Borsato nog eens bewees de koning van de Nederpop te zijn zonder een album uit te brengen. Trijntje Oosterhuis ging aan de haal met popklassiekers en Paul de Leeuw bracht een hitoverzicht uit. Doorbraken waren er voor Nick & Simon en op de valreep ook XYP. Maar wat gaat 2007 brengen? NLpop blikt vooruit op enkele belangrijke releases.

Veruit de belangrijkste release zal de nieuwe Within Temptation worden. Het voorgaande album The Silent Force verkocht moeiteloos een half miljoen exemplaren en schoot door naar de eerste plaats van hitlijsten door heel Europa. Ondertussen ontwikkelde de band uit Waddinxveen zich door tot een nog grotere band, door onder andere de muziek te schrijven bij de computergame Chronicles of Spellborn. Het nieuwe album komt uit in Europa, Azië en ook Amerika. De Buma Cultuur Exportprijs van 2007 kan vrijwel zeker weer naar Waddinxveen.

Dat andere nationale exportproduct, Tiësto, deed het in 2006 iets rustiger aan. Het verbreken van zijn relatie en de gezondheidswaarschuwing die hij kreeg brachten een moment van bezinning na jarenlang werken. Hij was dit jaar wel actief met twee gelegenheidssingles, een nieuw album bleef echter uit. Dat moet in 2007 weer gaan verschijnen.

De populairste zangeres van Nederland komt in 2007 ook met een nieuw album. Hotel New York is Anouks meest succesvolle album tot nog toe, het is de vraag welk vervolg ze daar aan geeft. Op haar website stond onlangs een oproep voor achtergrondzangers die veel blues en soul in hun stem moesten hebben. Schuift Anouk meer op richting Postman, of verrast ze ons met wat nieuws?

Ook Kane zit in de studio om een opvolger te maken op Fearless, het album dat twee nummer 1-hits opleverde. Onduidelijk is waar het album verschijnt – de deal met platenmaatschappij Sony/BMG is afgewikkeld. Die club bracht Kane weliswaar tot ongekende hoogten in eigen land, daarbuiten wilde het niet vlotten. Terwijl Kane zo graag succes over de grens zou hebben. De band deed in het najaar van 2006 enkele try-out optredens, onduidelijk is of nieuwe nummers van die optredens de plaat halen.

In de alternatieve hoek zijn er een aantal releases om naar uit te kijken. Op 6 januari verschijnt 3rd Album van Coparck, dit keer bij het label V2. Verder belooft Voicst in 2007 met een opvolger te komen van 11-11 uit 2004, nadat de band over heel de wereld optrad om het album aan de man te brengen. Ook Lange Frans & Baas B zijn aan een derde langspeler toe. Hebben ze tijd om tussen alle gastoptredens door een nieuwe plaat vol te rappen?

Grote vraag blijft wat Marco Borsato gaat doen. Zijn laatste studio-cd stamt uit 2000. Sindsdien bracht hij Onderweg, Zien en Symphonica in Rosso voort. En wat gelegenheidssingles met Andrea Bocelli, Sita en Lucie Silvas. Blijft hij uitsluitend singles uitbrengen en concerten geven, of stopt hij op zijn hoogtepunt en gaat hij thuis op de kinderen passen, zodat Leontine haar acteercarrière weer kan oppakken? Of komt er dan eindelijk weer een nieuw album van Borsato in 2007?

Verder te verwachten in 2007: nieuw werk van Acda & De Munnik, Frans Bauer, Raffaëla, Floortje, winnaar X Factor, Guus Meeuwis, Racoon, Di-rect, Krezip, een album van XYP en ongetwijfeld een afscheidsplaat van BZN.

Zie ook:
- De tien beste platen van 2006 volgens NLpop
- Jaaroverzicht singles: 40% nationaal product
- Jaaroverzicht albums: Jan Smit blijft Bløf voor

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>