SP bijt zich vast in zwarthandel concertkaarten

Nederland klaagt steen en been over de prijzen van concertkaarten, die elk jaar fors meer dan de inflatie toenemen. De oorzaken daarvan laten zich niet moeilijk raden. Artiesten verdienen minder met de verkoop van cd's en willen dat compenseren met een lucratieve tournee. Maar er zijn meer oorzaken. Madonna mag dan 70 euro vragen voor een kaartje, zij ziet ook wel dat hetzelfde kaartje op de zwarte markt het dubbele opbrengt. En dus gooit ze er bij de volgende tournee rustig 20 euro bovenop. De SP wil die zwarthandel nu aan banden leggen. Hulde, hulde!

Volgens SP-kamerlid Arda Gerkens creëren de bureaus in zwarthandel zelf schaarste. "De websites kopen zo veel mogelijk kaarten op en creëren zelf de schaarste, zodat ze woekerprijzen kunnen vragen." Als voorbeeld noemt ze de Arctic Monkeys. Afgelopen zaterdag ging een kleine showcase in de Melkweg in de voorverkoop. Maar op vrijdag kon je al tickets kopen via niet-officiële verkooppunten voor 125 euro. Kassa besteedde afgelopen zaterdag ook al aandacht aan het fenomeen.

De verkoopbureaus willen hun methodes niet prijsgeven, maar NLpop kent de verhalen wel. Op vrijdagavond worden jongeren geworven in de grote steden met de vraag of ze een dag later gratis willen stappen. De deal: ga op zaterdag om 9.00 uur in de rij zitten voor een populair concert. Koop het maximaal aantal kaarten, het bureau schiet die prijs voor. Na afloop krijg je 25 euro voor een uurtje wachten. Er zijn heel wat baantjes waarmee je minder geld verdient. En voor die 25 euro kun je 's avonds 8 biertjes kopen. Ga je met een hele groep in de rij zitten, dan heb je dus ook meer te besteden op zaterdagavond.

De SP, fervent voorstander van een gezonde popcultuur en -industrie, stelde al eerder kamervragen. Staatssecretaris Medy van der Laan gaf toen nul op het rekest. Er zou voldoende marktwerking zijn, de grote vraag naar concertkaarten kwam door schaarste. Eens zien wat het nieuwe kabinet met deze kamervragen doet. NLpop volgt het op de voet. Hopelijk pakt Den Haag in de slipstream dan ook dat asociaal dure Ticketservice eens aan.

Zie ook:
- NMa pakt concerthandel niet aan, meer prijsstijgingen op komst
- 'Tot 40 euro betalen voor concertkaartje'
- Concertkaartje weer onnodig duurder
- Rookvrij concert bezig aan opmars

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “SP bijt zich vast in zwarthandel concertkaarten

  1. Reeuwijk

    Het gepraat over illegale kaartjes is gewoon onzin. Het kaartje is het bewijs dat je voor 1 persoon het recht van toegang hebt gekocht voor een gebeurtenis. Zo een recht kun je overdragen (verkopen of weggeven). De eventuele prijs is dan alleen een zaak tussen jou en de nieuwe eigenaar van dat recht. Niets illegaal, niets verkeerd. Dat de organisator van die gebeurtenis graag zelf nog een hogere prijs had gemaakt, heeft daarmee niets te maken.

      /   Reply  / 
  2. Ben

    Kerel dit is dus helemaal geen onzin, ben nu dus alweer een kaartje misgelopen voor coldplay!!!! ben zwaar pissed, nu kan ik overal kaartjes kopen voor 150 euro en meer. En reeuwijk wat denk je dan van al die sites zoals tickets4you budgetticket etc. kopen kaarten op en verkopen ze duurder door, das toch geen handel!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>