Buma/Stemra regelt YouTube-tax met Google

Wat een prachtig kerstcadeau! De gevreesde YouTube-tax is definitief van de baan! Buma/Stemra heeft een overeenkomst gesloten met Google voor de vergoeding van auteursrechten over YouTube-filmpjes.  Daarom zal het niet meer individuele sites gaan belasten, zoals die van poppodia, artiesten, bloggers en andere websites die commercieel worden geëxploiteerd. Artiesten aangesloten bij Buma Stemra (zo’n 17.000 in Nederland) krijgen zo toch een vergoeding voor het gebruik van hun muziek op internet.

Buma/Stemra en Google hebben een overeenkomst voor enkele jaren gesloten. Bedragen zijn niet bekendgemaakt, wel is duidelijk dat het om een vaste prijs gaat en geen heffing per stream.

Google meldt in het persbericht: “De overeenkomst heeft betrekking op het volledige repertoire van Buma/Stemra waarvan gebruik wordt gemaakt in alle professionele en door gebruikers gegenereerde video’s die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube, met inbegrip van ingebedde video´s.”

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra: “Het is belangrijk dat mensen die muziek maken – de schrijvers en componisten die we vertegenwoordigen – een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken. YouTube is een zeer populair videoplatform. Deze licentieovereenkomst zal er dan ook voor zorgen dat muzikaal talent de nodige steun van de website zal ondervinden. Het doet me een groot genoegen dat we deze overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, en daarbij spreek ik zowel namens de liedjesschrijvers en componisten als de YouTube-gemeenschap. Deze overeenkomst is een belangrijke erkenning van het recht op vergoeding voor het gebruik van de werken van onze leden.”

Wat betekent dit nu voor de argeloze surfer? Dat er eigenlijk niets veranderd. Sites kunnen gewoon doorgaan met het plaatsen van (muziek)filmpjes. Dus ook NLpop. De gevreesde heffing van 130 euro voor 6 filmpjes (bijna 22 euro per filmpje) is van de baan en daarmee wordt deze blog niet langer in zijn voortbestaan bedreigd! Vanzelfsprekend ben ik daar heel opgetogen over. We gaan door, ook in 2010!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Buma/Stemra regelt YouTube-tax met Google

  1. Jordy

    Mooi zo. Het was ook een belachelijk idee, 130 euro voor 6 filmpjes…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>