X Factor 2010: Jaap van Reesema of Maaike Vos?

De kop boven dit bericht komt misschien nog onbevooroordeeld over, maar eigenlijk weten we allemaal allang wie X Factor 2010 gaat winnen. Ik zou het bericht ‘Jaap van Reesema wint X Factor 2010′ al helemaal kunnen uitschrijven en vanavond alleen nog maar op ‘publiceren’ hoeven drukken. Jaap is al wekenlang de gedoodverfde favoriet. En voor zover Maaike een bedreiging is, zet ze zichzelf buitenspel met haar stemproblemen.

Maaike kampte twee weken terug met een keelontsteking die zich net tussen twee liveshows voordeed. Ze was grotendeels hersteld, maar iedereen kon gisteren de moeheid in haar stem horen. Voor iemand die pas 1,5 jaar zingt is het ook opeens wel heel erg veel, elke week een nummer in een liveshow verzorgen. Dat geldt voor alle kandidaten, maar bij Maaike was dat het meest duidelijk merkbaar.

Toch; eigenlijk is het vanavond een beetje vlees noch vis. Velen roemen het talent van Jaap en hij kan ook echt heel goed zingen. Maar ik vraag me af wat de muzikant Jaap kan gaan voortbrengen. Het is me niet duidelijk geworden wat nu de sound van Jaap is. Hij heeft vooral veilige, populaire en mainstream liedjes gezongen. De afgelopen jaren is wel gebleken dat een winnaar van een tv-talentenjacht vooral iets nieuws of unieks met zich mee moet brengen voor een lange houdbaarheid.

Maaike heeft wel iets unieks en herkenbaars in haar stem, maar het ontbreekt haar – nu nog in elk geval – aan charisma. Ze is nu nog heel erg ‘the girl next door’ en dat is voor veel stemmers herkenbaar. Maar van een idool verlangen we uiteindelijk meer. Misschien is X Factor te vroeg gekomen voor Maaike?

Desalniettemin ga ik vanavond met plezier kijken naar de finale van X Factor. Om 20.00 uur op RTL 4. Mooi programma.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “X Factor 2010: Jaap van Reesema of Maaike Vos?

  1. Bart

    Sumera had moeten winnen.
    Dat is echt een uniek talent.
    Maar Jaap en Maaike zijn ook zeker goed.
    Nederland blijft gaan voor de doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg kandidaten, jammer.
    Voor mij had Sumera echt iets toe kunnen voegen.

      /   Reply  / 
  2. mariska

    jaap was weer de beste gister,echt jammer van maaike haar stemproblemen,ze is ook erg goed.. wel verbaasd me dat zij dan daardoor toch door is en niet kelvin. hij viel af en nam het erg sportief op,hij komt er ook nog wel! de songs van radio 538 gekozen vond ik net zoals de jury maar raar gekozen,behalve die van jaap die deed het echt goed met de dansers om zich heen.

    hoop echt dat jaap wint,vind echt alles wat hij zingt geweldig,ben ook benieuwd wat herman schrijft hierboven wat voor sound hij dan mee zou komen… denk dat ze daar dan eerst goed over moeten nadenken,maar er zal vast genoeg tijd aan worden besteed,net zoals vorig jaar met lisa.

      /   Reply  / 
  3. Rik

    Onderschat het stemmende Enschede niet, Twente kampioen, nu moet maaike het nog even doen!!!
    Ik hoop echt dat Maaike wint, op lange duur heb je daar denk ik meer een artiest aan. Jaap is goed, maar weet het niet zo goed bij hem.. Wat voor cd gaat hij nu maken?

    Dus STEM MAAIKE

      /   Reply  / 
  4. Chros

    Hoop zo dat Maaike wint! Alleen maar omdat ik Jaap niet mag :-p

      /   Reply  / 
  5. Ronald

    Heel toevallig hebben ze altijd stemproblemen. Stemproblemen komen toch echt voort omdat je je stem forceert of gewoon niet kan zingen…

      /   Reply  / 
    1. Lotte

      Of je wel of niet kan zingen heeft niks te maken met het geluid dat wel of niet uit je strot komt. Stemproblemen ontstaan bij de x factor kandidaten uit vermoeidheid. Je stem wordt namelijk moe als je dag in dag uit weken lang zingt. Dat is niet toevallig, dat is heel hard werken doefes!

      Ik hoop dat Jaap in de toekomst veel nummers gaat zingen waar hij zijn best voor moet doen (nummers die hem niet al te makkelijk af gaan). Pas dan geloof ik wat hij zingt.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Natuurlijk joh, doos.
        Een goed zanger is ook om juist met vermoeidheid om te gaan, daar heb je ook techniekjes voor. Amateurs kennen dat nog niet zo goed.
        En daarbij als ze al een beetje van in een show zingen al moe worden, dat is geen hard werken hoor, (weleens bij een echte band gaan kijken?)dan zullen ze een tour al helemaal niet volhouden.
        Stemproblemen is een gebrek aan goeie zangtechnieken, klaar.
        En nogmaals, kan je mne uitleggen wat er hard werken is aan komen opdraven in een show en waarin alles voor je voorgekauwd wordt? Je begrijpt het volgens mij niet helemaal.
        Waarom denk je dat ze allemaal als eendagsvlieg geeindigd zijn of de carrière niet van de grond komt. Na de hype van zo’n show komt het op hun zelf aan. Tja en als eerst alles voor je gedaan wordt, kom je er zonder talent niet…

          /   Reply  / 
        1. Mar

          En stemproblemen ontstaan ook door oververmoeidheid… (Vriendin van mij op het conservatorium heeft er op dit moment ook las van door vermoeidheid, want techniek dat heeft ze)

            /   Reply  / 
        2. emmelie

          hoe weet jij dat allemaal zo zeker dan? die mensen daar maakte dagen dat wij nog in onze bed lagen te ronken! en ze gingen door tot ‘s avonds laat! heb je zelf aan zo’n programme mee gedaan? hoe kan je nou oordelen als je het zelf niet hebt mee gemaakt! en lisa heeft ook haar album zij komt er ook wel. mensen vergeten ze ook gauw, alsof IEDEREEN Laura Jansen bijvoorbeeld kent, ook niet! en toch is ze wel redelijk groot geworden. het ligt eraan welke genre enzo ze opgaan, en die fans blijven ze steunen ;) . DAARBIJ de meesten die mee doen aan het programma zijn volgens mij amateurs tenzij jij al grote sterren er aan mee hebt zien doen? die mensen zijn nog volop in ontwikkeling. oefenen oefenen oefenen, ze zijn niet van de een op andere dag ervaren! dus wie is er hier nou een doos? jij zegt als ze een ‘beetje’ show doen zijn ze al moe, je moet niet loze woorden rond verspreiden! want je weet niet wat er allemaal aan vooraf gaat. Doos!

            /   Reply  / 
          1. BoycotIdols

            Ten eerste, ieder kan zien dat het nooit lange carrières heeft voortgebracht, mits je je er niet in verdiept en alles maar voorgeschoteld wilt hebben. Dus daarom weet ik zeker dat Jaap en Maaike ook snel vergeten zijn.
            Ten tweede, ja ik heb weleens meegedaan aan grote zangevenementen…

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>