Single Jaap (X Factor) veel minder succes dan voorgangers

De single van X Factor-winnaar Jaap dreigt één van de minst succesvolle uit een talentenjacht te worden. Jaap bereikte weliswaar net als alle winnaars van een auditieshow/talentenjacht de eerste plaats, het ziet er naar uit dat Don’t Stop Believin’ vrijdag al van de troon wordt gestoten – en niet zo zuinig ook. In de trendlijst/midweeks is Jaap al naar de 4de plaats gezakt. Deze hitlijst wordt tussentijds opgemaakt voor de industrie, als graadmeter naar de werkelijke Single Top 100 van aanstaande vrijdag.

Eén keer eerder kwam het voor dat een winnaar van een tv-talentenjacht slechts één week op 1 stond. Dat was Popstars-groep Red! met Step Into the Light. Dat plaatje hield het uiteindelijk tien weken vol in de Single Top 100. Ook Nikki (Idols 3) en Wesley Klein (Popstars 2) stonden tien weken genoteerd met hun eerste single, maar zij hielden het elk drie weken vol op de eerste plaats.

De slechte score van Jaap is een groot contrast met de single van de X Factor-winnaar van vorig jaar. Lisa Loïs stond met Hallelujah namelijk 10 weken op 1 en hield het uiteindelijk 43 weken vol in de chart. Daarmee is het na Step Right Up (7 weken #1) van Jamai, welke profiteerde van de enorme Idols-hype, de meest succesvolle single uit een talentenjacht ooit.

Op het liedje van Jaap ontstond al kritiek tijdens de finaleshow. Jurylid Gordon liet in niet mis te verstane woorden blijken dat hij de single helemaal niks vond. “Wat een verschrikkelijk slecht nummer. Wat een niet winnaar-song!” En: “Wat een domper dit!” En: “Stop de persen en ga alsjeblieft dat nummer van Joe Cocker dat je eerder vanavond zong uitbrengen.”

Ook Eric van Tijn leek niet heel erg gecharmeerd van de keuze voor Don’t Stop Believin’, origineel uitgevoerd door Journey. “Je laat ons in verbazing achter. Ik zal me maar beperken door je optreden zelf te beoordelen.”

In de huidige midweeks staat (eigenlijk al heel de week) Marco Borsato & Guus Meeuwis weer op 1, gevolgd door Stromae en nu K’Naan. Jaap staat dus op 4 en de afstand is eigenlijk al onoverbrugbaar groot. X Factor-runner up Maaike staat in de midweeks op 21 met haar single We Belong to the Night.

Bekijk Jaap in de finale inclusief ongezouten jurycommentaar:

facebook share facebook share

39 Reacties // Reageer

39 thoughts on “Single Jaap (X Factor) veel minder succes dan voorgangers

  1. ivo

    misschien dat het komt omdat het nummer alleen digitaal te koop is? De andere waren ook op cd single te koop

      /   Reply  / 
    1. ruben

      uhhhm. Een single? Uit welk tijdperk kom jij? Heb jij de laatste paar maanden tieners in een CD-zaak gezien die vroegen om een single?

        /   Reply  / 
  2. B.K.

    Het is ook gewoon een schijtnummer. Ik heb het Jaap live horen zingen afgelopen zaterdag in Bloemendaal en er waren nauwelijks mensen die het enthousiast mee liepen te zingen. Helaas was dat ook het enige nummer wat hij zong, wat ik persoonlijk erg jammer vond. Ik had hem toch graag andere nummers uit de live shows horen zingen.

      /   Reply  / 
  3. Mirelle

    Tja, hier waren we al bang voor he.. Heel apart nummer.. Niet echt een nummer voor een winnaar! Dat Maaike wegvalt is niet zo gek, zij mag 0,0 aan promotie doen, zelfs bij L4You mocht ze niet haar single ten gehore brengen.. Dan wil je als Sony/RTL zijnde ook niet scoren!

    Misschien dat de zowel Jaap als Maaike weer boost krijgen na de XF concerten van komende vrijdag en zaterdag?

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      En weer is de schuld van anderen.
      Het biedt gewoon te weinig kwaliteit om te scoren, promotie of niet.

        /   Reply  / 
  4. Lia

    Vind het geen slecht nummer, maar het past niet bij Jaap. Ik verkies de Glee-uitvoering.

    Het is ook een nummer waarin een echt herkenbaar refrein ontbreekt, dat zal de hitpotentie ook niet echt vergroten.

      /   Reply  / 
  5. Rew

    Jaaps single is gewoon kapot slecht !

      /   Reply  / 
  6. Miranda

    Ik vind het wel meevallen, het liedje klinkt wel leuk! Ach en wat maakt het uit dat het geen winnaars single is? Hij komt vast en zeker wel weer met andere leuke singles.

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Nee hoor, Jaap eindigt ook gewoon als eendagsvlieg, dus geen vervolgsingles.

        /   Reply  / 
  7. BoycotIdols

    Dat had ieder met een beetje realisme in zijn donder kunnen voorspellen. Ik zei al ik geef het een weekje of 3 in de bovenste regionen, daarna keldert het plaatje. Zoals de meeste voorgangers van Jaap. Is het nu nog niet duidelijk mensen? X Factor e.d. zijn achterhaald. Het scoort niet meer.

      /   Reply  / 
  8. Bart

    Ik denk dat mede door Gordon zijn uitspraak in de finale show ervoor heeft gezorgt dat de single niet heel goed verkoopt. Als Gordon zegt dat het een hele slechte single is, dan zijn er toch veel mensen die daar in mee gaan.
    Het is denk ook verstandig dat ze Maaike haar single meteen hebben uitgebracht. Als ze dat over een paar maanden deden, dan was de hype over en kwam het plaatje waarschijnlijk niet in de top 40.
    Zo werkt het gewoon ( helaas ) met talentenjachten.
    Ik ben het er overigens niet mee eens. Door meer promotie en door meer airplay kunnen kandidaten van talentenjachten het veel verder schoppen. Kijk bv naar Nikki. Eerst krijgt ze volop airplay. Vervolgens werkt ze hard voor haar 2e album. Het 2e album zit beter in elkaar dan het eerste album. En wat doen de radiostations…….ze negeren haar totaal. Haar laatste single, waar veel mensen positief over zijn, staat niet eens in de tipparade! Ik snap dat gewoon niet!

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Radiostations passen hun playlists aan op wat men echt wil horen.
      De meeste radiostations hebben door dat een groot gedeelte van Nederland spuugzat is van de zoveelste nitwit uit een talentenshow die ze door de strot geduwd wordt. Daar weleens aan gedacht?

        /   Reply  / 
      1. Bart

        Jammer dat wij het nooit eens worden.
        Je hebt namelijk wel gelijk dat de uitkomst van de talentenjachten meestal na een jaar weer is verdwenen….
        Maar positieve uitzonderingen als bv Nikki en Rachel verdienen zoveel meer. Waarom word bv Nikki uitgenodigd bij radio 538 om daar live op te treden. Dat word er gezegd hoe fantastisch ze is…..om vervolgens haar muziek nooit meer te draaien…raar!
        En als Rachel haar single door de luisteraars van radio 538 gemaakt word….waarom draaien ze dan nooit haar single. Dan luisteren ze dus niet naar wat de luisteraar wil, dat moet je met me eens zijn.
        Ik heb het al eerder tegen je gezegd, 90% van de kandidaten doet mee voor de aandacht / roem. Dat ben ik met je eens. Maar het gaat juist om die positive uitzonderingen, waar ik het zo jammer voor vind. Die verdienen meer.

          /   Reply  / 
        1. BoycotIdols

          Nee we hoeven het ook niet enes te worden Bart
          Bij Nikki had ik voor het eerst het idee van nu hebben ze het eindelijk begrepen, maar zo zie je maar weer dat het bij haar ook geldt. De deelname aan zo’n show is het gewoon, dat heeft een nagatieve klank gekregen, wat niet bevorderlijk is. Daarbij richten dit soort programma’s zich op mensen die wat betreft muzikale keuzes niet erg standvastig zijn, die gauw op artiesten uit gekeken raken, hype gevoelig zijn. En als zo iemand bij serieuzer muziekliefhebbers geen potjes hebben kunnen breken dan flop je al gauw. t Is hard, maar zo werkt het al een tijdje. En dat zal je inmiddels ook wel kunnen constateren, toch Bart?

            /   Reply  / 
          1. Bart

            Ik denk nu toch echt dat we het bijna eens zijn…..
            Kijk ik snap je ook echt wel hoor. En je hebt ook gelijk dat meedoen aan een talentenjacht het je heel moeilijk maakt om echt door te breken ( voor lange periode ). Dat is idd inmiddels wel bewezen. Maar aan mensen als Nikki en Lisa die echt wel hun eigen plan trekken, mocht wel wat meer aandacht besteed worden.
            Nou, zijn we het toch voor 80% met elkaar eens. En ieder zijn eigen mening natuurlijk.

              /  
          2. BoycotIdols

            Precies, Bart.
            Maar als Lisa zegt dat ze X Factor wil afsluiten en haar eigen plan wil trekken is ze meteen arrogant, nee ze heeft het volste recht om haar eigen ding te gaan doen, dan kom je verder. Dan heeft ze juist goed door dat zo’n ‘stempel’ je niet verder brengt.
            Niet iedereen begrijpt dat waarschijnlijk.

              /  
  9. David

    Wij Nederlanders hechten vaak waarde aan het meezinggehalte van een nummer, en dit is een nummer met een onduidelijk refrein en onbekend voor velen. Ik vind de Glee uitvoering nog steeds de lekkerste, die uit de laatste aflevering van dit seizoen (vannacht) was toch wel de beste! :D

      /   Reply  / 
  10. Jeroen

    @Bart: het komt niet mede door Gordon dat Jaap niet scoort, het is gewoon geen pakkende plaat.

    @BoycotIdols: Jou reacties vind ik een beetje overdreven. De kijkcijfers bewijzen dat programma’s als Xfactor nog steeds scoren.

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Kan wezen. Maar mensen kijken ook gewoon om het vermaak naar zulke programma’s, echt niet om een muzikaal talent te spotten.
      Wat ik al zei. Hype gevoelige mensen.

        /   Reply  / 
      1. Jeroen

        Daar heb je gelijk in! Maar kijk eens naar Lisa Lois… Wat een geweldige plaat heeft ze gemaakt. Dat moet je toch met me eens zijn? Groepjes als RED etc.. krijg ik ook jeuk van!

          /   Reply  / 
        1. BoycotIdols

          Ook de singles van Lisa Lois na de ‘verplichte’nr 1 hit hebben niet echt gescoord.
          Hier kan je misschien ook zeggen dat de goede onder de kwaden te lijden. Na zoveel mislukte carrières zijn o.a. Lisa ook niet meer serieus te nemen.
          Lisa heeft al aangegeven zich niet happy te voelen in het keurslijf van X Factor winnares? Daar heb je het al.
          Groepjes als RED! zijn terecht ongenadig geflopt.

            /   Reply  / 
          1. Jeroen

            De platenmaatschappij is ook grotendeels schuld! Videoclips komen niet of te laat.. Etc.. Maar de CD Smoke doet / heeft het goed gedaan in de hitlijsten / Itunes!

              /  
          2. BoycotIdols

            Videoclips hoeft niet uit te maken. Als de muziek al goed genoeg is verkoopt het plaatje zich vanzelf. Ik laat me persoonlijk niet beinvloeden door iets wat wel of niet een videoclip heeft. Het gaat om de muziek, vind ik het goed dan schaf ik het aan, videoclip of niet. Ik vind een videoclip een leuk extraatje, verder niks.
            Ik zal niet ontkennen dat Smoke het goed gedaan heeft hoor, maar nu het vervolg nog. Eén succesvolle CD zegt nog niks natuurlijk.

              /  
  11. Jeroen

    Ik vind een clip wel degelijk belangrijk! Belangrijk voor airplay op MTV en TMF. Het zet ook een artiest op de kaart. Neem Gaga, maar goed dat is een ander verhaal. Conclusie is dat ik het deels met je eens ben, maar dat er uitzonderingen zijn als Nikki en Lisa. Tevens Nathalie Makoma, ze heeft nog niet echt gescoort, maar ben toch fan van haar!

      /   Reply  / 
  12. Peterke!

    Maar nog altijd niet de slechtste hoor. ;)

    De artiesten van So You Wanna Be A Popstar, Maaike & Erik hebben #1 helemaal niet bereikt!

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Ook zoiets raars, Peterke
      Nu was er al zo’n winnares geweest die onder de naam Maaike een liedje had uitgebracht. En nu deze Maaike. Kan je nagaan hoe inwisselbaar zulke artiesten zijn. Hoppa, de ene Maaike is al vergeten we proberen het met een tweede Maaike. Walgelijk, een ander woord heb ik er echt niet voor.

        /   Reply  / 
      1. Mydecember

        Als je het zo walgelijk vindt, kan je het beter maar niet meer volgen.

          /   Reply  / 
        1. BoycotIdols

          Gelukkig deed ik dat al niet. (Bij aflevering 1 begreep ik al dat het list en bedrog was en het niet om talent gaat)…
          Maar op de een of andere manier kom je altijd in aanraking met die bagger.

            /   Reply  / 
  13. BoycotIdols

    Jeroen. Stel: Je vind een liedje goed, maar omdat het geen videoclip heeft zou je het daarom niet kopen/downloaden?

      /   Reply  / 
    1. Jeroen

      Tuurlijk: Als ik een liedje goed vindt, koop ik het! Helemaal waar! MAAR; ik kijk naar het totaal plaatje. Een artiest moet gewoon een clip hebben voor een goede airplay! Airplay op TMF telt tegenwoordig mee bij de samenstelling van de Top 40.

        /   Reply  / 
      1. BoycotIdols

        Oke, blijkbaar. Ik kijk zelden meer TMF vandaar, mij interesseert een videoclip niet zo.

          /   Reply  / 
        1. Peterke!

          @BoycotIdols: Ik vind een videoclip wel degelijk belangrijk. Het maakt voor mij de nummers ook alleen maar leuker en je krijgt er makkelijker ‘Air-Play’ op. Maar even terugkomend op Lisa. Lisa is eigenlijk toch wel de beste zangeres van Nederland. Ze heeft een stem waar geen enkele vrouw in NL echt aan kan tippen, maar… Lisa maakt verkeerde keuzes als het gaat om singles! De Cd ‘Smoke’ wordt gezien als de beste Cd van iedereen in een talentenjacht. Maar welke singles brengt ze uit… ‘No Good For Me’ ‘Promises Promises’. Zijn leuke nummers, maar als ze Owe It All To You als eerste had uitgebracht na Hallelujah & daarna Little By Little was Lisa misschien al van de X-Factor stempel af. Owe It All To You is een nummer van wereldklasse waar bv Kelly Clarkson zo een hit mee scoort. Lisa zou dat ook gedaan hebben. Maar ze kiest voor No Good For Me! Foute keuze! Ik denk persoonlijk dat we van Lisa nog veel kunnen gaan horen en dat zij de eerste sinds jaren is die de X-Factor stempel van haar naam haalt. Ze begint tevens heel snel al aan een 2e album. Zegt toch al iets, want ‘Smoke’ staat na 28 weken nog op #22 in de Album Top 100. En voor ik het vergeet… ik denk dat we van Wesley in de toekomst ook nog wel eens wat kunnen verwachten. Waarom weet ik niet, maar zo’n gevoel heb ik.

            /   Reply  / 
          1. Geesje

            Foute keuze van Lisa?
            Ik denk als er over foute keuzes gesproken wordt, BMG de boosdoender is.
            Denk dat Lisa weinig keus heeft over welke single er uitgebracht gaat worden.
            Persoonlijk vind ik de keuze trouwens niet zo verkeerd, vind beide singles heerlijke nummers.
            Ook ”Sophia” vind ik een heerlijk nummer, denk dan ook dat er ook smaakverschil om de hoek komt kijken, maar het is helemaal een lekker album.

              /  
  14. A

    Ik vind het nummer van Jaap juist wél goed en ik vind dat het juist wél bij zijn stem past. Maar daar kunnen de meningen over verdeeld zijn! Ik hoop dat hij binnenkort een cd uitbrengt met allemaal goede nummers! Jaap is en blijft een leukje, vind ik!

      /   Reply  / 
  15. BoycotIdols

    De kogel is door de kerk.
    Jaaps single behoort tot de top 3 minst succesvolste nr 1 in de Top 100
    1)Powned
    2)RED!
    3)Jaap

    Nummers 2 en 3 uit talentenjachten.
    Zegt genoeg.

      /   Reply  / 
  16. BoycotIdols

    Overigens is de nummer 4 ook afkomstig uit een talentenshow
    Wesley Klein…
    Zo zie je maar, echt grote hits leveren zulke shows niet op

      /   Reply  / 
    1. Herman Roggeveen Auteur

      De single van Wesley doorbreekt eerdaags de gouden status. Dat zou ik dan toch wel een succes willen noemen…

        /   Reply  / 
      1. BoycotIdols

        Dus? Goud is geen unicum meer.
        10 weken genoteerd gaan met een voormalige nr 1 noem ik geen succes. Er zijn plaatjes bij die dat niet gehaald hebben en al twee keer zolang genoteerd staan. Daarbij hou ik altijd in mijn achterhoofd dat het over de Top 100 gaat, dus vast wel weer ergens hitlijstmanipulatie.

          /   Reply  / 
        1. Jeroen

          Niet alles is hitlijstmanipulatie! Zie mijn bericht over Dries!!! Er bestaan nog mensen die singles kopen via iTunes ;) .

            /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>