Plagiaatrel in Nederlandse hiphop-scene

Er woedt een flinke plagiaatrel in de Nederlandse hiphop-scene. Het in juni verschenen nummer Uh Uh (clip) van rapper YS blijkt een exacte kopie te zijn van het nummer Swoop Swoop (clip) van de Amerikaan Lil Scrappy. YS wil niet zeggen of er voor betaald is.

“Het wordt al jaren gedaan in de Nederlandse hiphop-scene. Maar als YS het doet dan is het de Derde Wereldoorlog”, reageerde rapper YS woensdag in het programma Critix op FunX. YS verdedigde zich verder door vervolgens Fouradi te beschuldigen van plagiaat. Hun eerdere hit Ping (clip) zou afgeleid zijn van Text (clip) van Jason Derulo.

Hierop belde Brahim Fouradi tijdens de uitzending om uit te leggen hoe Ping is ontstaan. “Het eerste gedeelte van het refrein is niet door ons geschreven maar door de producer (Delivio) van de song,” verklaarde Brahim. “Ik heb geen royalties betaald voor deze melodielijn, dat komt waarschijnlijk omdat zij dat ook niet weten.”

Het fragment dat hier te beluisteren is maakt veel reacties los. Mijn conclusie: de producer van Fouradi leende een stukje van een refrein en ze maakten daar een nieuw nummer van. Dat gebeurt inderdaad vaker in de hiphop, en ook in andere genres komt het geregeld voor. Dat vind ik toch iets anders dan een heel nummer kopiëren.

Uh Uh van YS stond vorige maand twee weken in de Single Top 100, en bereikte plek 48. Ping van Fouradi stond in 2010 acht weken in de Single Top 100, en bereikte plek 20.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Plagiaatrel in Nederlandse hiphop-scene

  1. Johan van de Velde

    Plagiaat is een gecompliceerde (maar interessante) materie en soms moeilijk aan te tonen. Het nummer van Ys is inderdaad gewoon een copy, oftewel een cover. Als Ys dit niet als zodanig heeft opgegeven, is het toch echt plagiaat.
    Text van Derulo heeft naar mijn mening duidelijk model gestaan voor Fouradi’s Ping. Het lijkt er verdacht veel op (inclusief de tekst). Of het plagiaat is? Daar hebben deskundigen misschien een mening over.
    Overigens, dat jatten van muziekjes van anderen veel gedaan wordt in de Nederhop, Marcus, maakt het nog niet o.k. natuurlijk.
    Er wordt veel gestolen in supermarkten, maar het blijft crimineel.

      /   Reply  / 
  2. Ronald

    De nederhop van deze tijd staat niet bekend als bijster origineel. Ook die Derulo jat alles wat los en vast zit.
    Overigens, de slechtste zanger die ik in tijden gehoord heb.
    Je kan het beter Autotune feat. Derulo noemen…

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Eens wat betreft originaliteit van nederhoppers.
      Als er in de USA ‘gejat’ wordt, wordt dit in de meeste gevallen vermeld bij de credits en zijn daar financieele afspraken over gemaakt.
      Derulo is overigens best een goede zanger. Ik heb hem live horen zingen.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Nu maak je echt een geintje. Zijn singles hangen van autotune aan elkaar.

          /   Reply  / 
    2. Johan van de Velde

      BTW, Ronald, heb je je naam veranderd?

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Nee hoor, ik heet al jaren zo.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          ;-)

            /   Reply  / 
  3. Jesse

    Als er wel voor betaald is is het dus ook geen plagiaat meer want dan is er toestemming voor het gebruik van de originele melodie / tekst

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>