Het ijsklont-incident en de hype

Lange FransEigenlijk was ik niet van plan om er iets over te schrijven, het vechtpartijtje van Lange Frans met een baldadige bezoeker van zijn concert afgelopen zaterdag. Maar als dan op internet de video-registratie (via Geenstijl) duizenden keren wordt bekeken en zowel Frans als de bezoeker naar de rechter stapt, kan ik er niet meer omheen. En dus gaan we hier maar eens wat dieper in op wat de geschiedenis in zal gaan als het ijsklont-incident.
Wat wil het geval? Afgelopen zaterdag krijgt Frans tijdens een optreden op een scholengemeenschap in Meppel een ijsklontje richting zijn hoofd gegooid. Frans stapt daarop van het podium het publiek in om een paar rake klappen uit te delen. Vervolgens maakt hij het optreden af.

De echte pleuris breekt pas uit als er een video-opname opduikt (Foei, filmen tijdens optredens mag niet zonder toestemming! En dat filmpje voor 25 euro per seconde aan de media aanbieden al helemaal niet!). Het filmpje is in no-time een internethit en de media duiken er bovenop. Terwijl een paar klappen toch niet bepaald wereldnieuws is? Goed, het hoort niet, maar de media-aandacht is wel overdreven. En het is wel erg makkelijk om Lange Frans bij dit incident in één adem te noemen met het nummer Zinloos, al was dat een bal die onvermijdelijk teruggekaatst moest worden.

Vanavond verweerde Frans zich in RTL Boulevard. "Ik zag die gassies gniffelend op me afkomen. Nu is het een ijsklontje, straks een glas en daarna een volle fles jenever. En voor je het weet, lig ik dood op het podium. Mag ik me dan niet verweren? Nee, het is niet goed, maar het optreden afkappen is ook niet goed, omdat er dan 600 man die wel uit zijn dak ging, teleurgesteld achterblijft."

Ik denk dat Frans in dat laatste geval gelijk heeft. Toch heeft hij nu ook niet voor de juiste oplossing gekozen. Anouk heeft het een aantal jaren terug op Pinkpop beter gedaan. Zij werd getrakteerd op een eierregen terwijl het publiek massaal ‘tieten’ scandeerde. Zij trok vervolgens haar truitje uit zodat haar voorgevel (in bh) goed zichtbaar was en zei: ‘Ja, dat zijn nou tieten ja!’ Daarmee was het publiek verstomd, imago Anouk onaangetast en optreden afgemaakt. Iedereen blij dus.

Misschien had Frans de desbetreffende scholier op het podium moeten vragen om hem daar even te kakken te zetten. Want dit incident zal hem nog tijden blijven volgen. En wie weet gaan andere concertbezoekers het proberen te overtreffen met een bierglas. Maarja, het is makkelijk achteraf praten.

Zie ook:
- Lange Frans wil imago Jan Peter Balkenende best pimpen
- Lang genoeg gewacht: Tim met Lange Frans & Baas B op single

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het ijsklont-incident en de hype

  1. DOE HET DAN NIET

    Eigenlijk was ik niet van plan om er iets over te schrijven

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>