Opmars van streaming zet keihard door

Ruim 4,6 miljoen gebruikers muziekstreamingdiensten in Nederland

Nederland telde in het vierde kwartaal van 2014 meer dan 4,6 miljoen gebruikers van muziekstreamingdiensten. Dat meldt onderzoeksbureau GfK vandaag naar aanleiding van de meest recente meting van Trends in Digital Entertainment.

Inmiddels maakt 35 procent van de Nederlanders gebruik van diensten als Spotify en Deezer. Een derde van hen heeft een betaalabonnement. Streaming is onder jongeren (13 tot 17 jaar) het populairst. 65 procent van hen streamt muziek.

Naast de oudere doelgroepen, die vaak iets langzamer aanhaken bij trends, moet ook de Nederlandstalige muziek een inhaalslag maken. Slechts 13 procent van de muziek waar via streamingdiensten naar geluisterd wordt is Nederlandstalig.

Het downloaden van muziek uit illegale bronnen neemt verder af in populariteit. Een kwart van alle gebruikers van streamingdiensten downloadt daarnaast weleens muziek uit illegale bron. In september 2014 was dat nog 32 procent.

Ook groeit het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van video on demand. In het laatste kwartaal van 2014 kwamen er een half miljoen bij. In totaal gebruiken nu 4,7 miljoen Nederlanders een video on demand-dienst.

Trends in Digital Entertainment wordt uitgevoerd door GfK. De steekproef bestaat uit 1.007 gebruikers van video on demand en/of streaming muziek.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Opmars van streaming zet keihard door

  1. Johan van de Velde

    Off-topic, Hoorde net ‘Als Je Gaat’ van Kenny B.

    Klinkt als een potentiële hit.

    Marcus, berichtje?

      /   Reply  / 
      1. tammer

        Kenny B plaatje is geen echte hit aan het worden. 50.000 kliks op het topnotchlabel in de week wordt hooguit een minihit. Desondanks is het een prima liedje dat het op sommige radiostations best aardig kan doen.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Ik denk dat het te vroeg is om die conclusie te trekken, tammer.

          Een hit is niet alleen afhankelijk van ‘kliks’.

            /   Reply  / 
          1. tammer

            Misschien heb je gelijk. En was ik te snel. Vandaag 12.000 kliks erbij. Dat is hoopgevend. Ik kom er in februari even op terug.

              /  
  2. MASH

    Verbaasd me niets. Streamen is gewoon veel handiger dan telkens een nummer downloaden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>