Zurig gezeur journalisten over line-up Pinkpop 2016

#PP16 • ‘Popmuziek is niet van één generatie, maar voor álle generaties’

Het complete programma van Pinkpop 2016 is woensdag tijdens de traditionele perspresentatie in poptempel Paradiso onthuld. Oké, compleet? Er komen nog enkele namen bij. Maar de headliners en andere publiekstrekkers zijn bekend!

Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Paul McCartney en Doe Maar waren al gelekt en deels bevestigd. Vandaag leren we dat onder meer ook Major Lazer, James Bay, Puscifer, Lionel Richie, The Common Linnets, Kygo, Skunk Anansie, Bastile, Years & Years, De Staat, Lianne La Havas en Douwe Bob naar Landgraaf komen.

Het hele programma vind je ook op pinkpop.nl en de sociale mediakanalen van het festival. De kaartverkoop begint komende zaterdag 20 februari om 10.00 uur.

Wat zijn de reacties?

Lionel Richie wordt gezien als de verrassing van de dag. De Volkskrant heeft meteen een gek verhaal over de almaar oplopende leeftijd (zelfs aangeduid als ‘vergrijzing’) van headliners op Pinkpop. Inclusief een alarmerende grafiek. Ook twee redacteuren bij NRC proberen daar een groot punt van te maken.

‘Pinkpop, het meest eerbiedwaardige popfestival van Nederland, groeit feitelijk met de grote popnamen mee, en de popmuziek plus de popliefhebbers worden nu eenmaal steeds ouder’, schrijft muziekjournalist en recensent Robert van Gijssel.

Een wanstaltige en bespottelijke stelling! Lees dit nog een keer: ‘De popmuziek plus de popliefhebbers worden nu eenmaal steeds ouder.’ Whaaaaaat!?!

Generatiekloof

Oké leuk bedoeld, maar echt weer zo’n incrowd-debat. De recensenten en journalisten zijn zelf wellicht ouder. Of jammerlijk oud van geest. Zij verraden in hun schrijfsels regelmatig een gapende generatiekloof ten opzichte van jongeren.

Ik vraag mij bij zulke types af wat zij zelf als tiener gevonden hadden van de shit die zij nu durven op te schrijven. Ze zijn aanmatigend, betuttelend en truttig. Een soort narrow-mindedness en – laten we hopen onbedoelde – hokjesgeest.

Pinkpopbaas en allround festivalicoon Jan Smeets heeft daar gelukkig geen last van. ‘Popmuziek is niet van één generatie, maar voor álle generaties’, zei hij tijdens de presentatie. Gelijk heeft ‘ie! Dat gelul van die zurige journalisten.

Elitair roddelen

Feit is dat nieuwe generaties helemaal niet zitten te wachten op drammerige, dichtgetimmerde en arbitraire definities van popmuziek en popliefhebbers. Zulk ons-kent-ons-geklets is toch niet veel meer dan snobistisch, elitair roddelen.

Generatie is niet hetzelfde als leeftijd. Dertigers, veertigers of vijftigplussers die meegaan in nieuwe ontwikkelingen zijn deel van de generatieveranderingen. Dat je ouder wordt is dan triviaal. Vooral in de media, nog sterker op internet.

Te absurd

Major Lazer omschrijven als een soort randverschijnsel (‘sensatie’) om jongere popfans te trekken is te absurd voor woorden. De groep is verantwoordelijk voor Lean On, de grootste internationale hit van het afgelopen jaar. Nu al 49 weken onafgebroken in de hitlijsten en de video is al over de 1,1 miljard views.

Statistieken zeggen niet alles maar Major Lazer is echt geen eendagsvlieg of hype. Geen bijkomstigheid om jongere popfans te trekken. Het is gewoon een grote naam. Bovendien staat het vierde studioalbum van Major Lazer gepland voor komende zomer. Interessant. Gaan ze op Pinkpop nieuw werk spelen?

Ellendige hokjesgeest

Wij zijn informavores. We willen teasers en snel betrouwbare feiten. Welke acts geven toestemming hun optreden live te streamen en in zijn geheel op tv uit te zenden? Dat is ook een mooie vraag die in 2016 veel relevanter is dan zo’n idioot grafiekje over de leeftijden van headliners door de jaren heen.

En hou op met die ellendige hokjesgeest. Met The Common Linnets en Douwe Bob staan er twee Nederlandse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival op Pinkpop en Matt Simons trad een paar weken geleden nog op in de kwartfinale van The Voice of Holland. Het loopt allemaal door elkaar heen.

Jaren ’90-dwangbuis

Het probleem is niet de line-up van Pinkpop, de leeftijd van artiesten of de smaak van fans. Die brabbelende muziekjournalisten zijn zelf het probleem.

Onze cultuur, de popmuziek en het publiek zijn al lang niet meer zo zwart-wit in te delen als de ‘serieuze’ muziekpers van media als Volkskrant en NRC het voor proberen te stellen. Wanneer ontworstelen zij zich eindelijk uit die jaren ’90-dwangbuis? Waar is de frisse nieuwsgierigheid gebleven?

Pinkpop: WebsiteTwitterFacebookInstagramYouTube

Video: Teaser Pinkpop 2016

3FM: Pinkpop-playlist op Spotify

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Zurig gezeur journalisten over line-up Pinkpop 2016

  1. tammer

    Ach de lin up van dat festival is volstrekt oninteressant. Je gaat er naar toe voor de sfeer. Het is een “event”. En je bent bereid daar veel geld voor neer te tellen. Toen Nederland in de crisis zat raakt ePinkpop niet uitverkocht, maar nu klotst het weer van het geld. Muziek is bijzaak. En dat is helemaal niet erg.

      /   Reply  / 
  2. Feijtos

    Het zijn niet alleen de journalisten die de line up verouderd vinden hoor.
    Ik schrok er ook van dat Paul McCartney en Lionel Richie er komen te staan. Grote namen ja, maar absoluut geen Pinkpop materiaal.

      /   Reply  / 
  3. Harksen

    Wacht effe

      /   Reply  / 
  4. Harksen

    Wacht effe, een van de grootste rockartiesten aller tijden is “absoluut geen Pinkpop materiaal”? Haha!

      /   Reply  / 
  5. John

    Volgend jaar Celine Dion? Het moet niet nog gekker worden!

      /   Reply  / 
  6. Axel

    Ik vind vooral dit stuk nogal zuur. De line up is vooral erg ongestructureerd. Doe Maar voor Rammstein. Hie verzin je het… en Major Lazer een nieuwe sensatie? Weet niet onder welke steen de schrijver afgelopen jaren geleefd heeft, maar ze spelen nu al jaren festivals plat. Dus nee, ook niet heel vernieuwend. Paar leuke namen. Festival verkoopt dik uit vanwege de grote namen. Dat is mooi voor n festival met zo n lange historie. Ik sla de vage line-up in ieder gevaĺ graag over.

      /   Reply  / 
  7. Marcus Lucas Auteur

    De journalist van de Volkskrant omschrijft Major Lazer als een bijkomende “sensatie” die slechts bedoeld is om jongere fans te trekken. Ik schrijf juist dat het absurd is om ze zo weg te zetten. Is een grote naam.

      /   Reply  / 
  8. Folkert

    van metal tot sing a song writer, gevestigde orde tot opkomend talent, een grote diversiteit, voor elk wat wils, voor alle leeftijdsgroepen en natuurlijk gaat het om het festival en de gezelligheid,niks meer niks minder, en het zijn de azijnzeikers die zitten te zuren

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Leuk: ‘sing a song writer’.

      :)

        /   Reply  / 
      1. Folkert

        you know what I mean ;)

          /   Reply  / 
  9. Martijn1205

    Zelf heb ik het geluk weer kaartjes te hebben voor Pinkpop, zoals de afgelopen 15 jaar zo’n beetje al is gelukt.

    De line-up is naar mijn mening nogal matig ten opzichte van mijn ervaring met het mooie festival. De kaartjes zijn ontzettend snel uitverkocht maar aan de prijzen voor weekend kaarten op marktplaats is te zien dat mensen niet tevreden zijn en we zitten ongeveer 2 weken voor het begin van het festival. Kaartjes staan voor rond de 100 euro te koop, dat gebeurde de afgelopen jaren echt niet!!

    En ja het bericht is al oud maar ik wilde toch even reageren!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>