Edisons: geen verrassingen en geen grote winnaar

Van Kooten en De BieZelden ging de uitreiking van de Edison Awards zo geruisloos voorbij. Stichting Edison heeft schijnbaar weinig ruchtbaarheid gegeven aan het gala, daarnaast werd het evenement overschaduwd door muzikale concurrenten als de finale van Idols en het Nationale Songfestival. Desalniettemin zijn vandaag de hoogaangeschreven muziekprijzen uitgereikt. Maar het rijtje winnaars is weinig verrassend. Bovendien is er geen enkele artiest die er bovenuit torent door meerdere Edisons in de wacht te slepen.
Begin februari berichtten we hier al over de nominaties en deden toen een voorspelling van de winnaars. Bijna alle nationale categorieën hadden we juist ingevuld; alleen beste nieuwkomer en beste zanger leverde een andere winnaar op.

Jan Smit is dit jaar tot de beste zanger uitgeroepen. Hij versloeg daarmee collega’s Guus Meeuwis en Daniël Lohues. Trijntje Oosterhuis en Tasha’s World zagen de prijs voor beste zangeres naar Anouk gaan, die nog altijd teert op het succes van het anderhalf jaar oude Hotel New York.

De zegetocht van Racoon duurt voort, al voorspelde de Zeeuwse band dat al een beetje afgelopen vrijdag in RTL Boulevard. De groep werd onderscheiden in de categorie beste band, en gaf daarmee New Cool Collective en Pete Philly & Perquisite het nakijken.

Ook in de categorie wonnen Pete Philly & Perquisite niet; daar ging de prijs naar De Jeugd van Tegenwoordig. Verder was Julian Thomas in die categorie genomineerd.


Armin van Buuren
won in de categorie beste dance. De beste dvd werd door The
Gathering
gemaakt. Audiotheek van Van Kooten en de Bie won in de categorie
kleinkunst/luisterlied. De oeuvreprijs ging zoals bekend naar Normaal, de publieksprijs kwam terecht bij Guus Meeuwis.

Weinig verrassingen dus. Is de keuze van de jury nu zo voorspelbaar, of waren er afgelopen jaar zoveel uitschieters in de Nederlandse pop dat op voorhand wel duidelijk was wie de prijs in de wacht zou slepen? Of hadden ze juist te maken met te weinig concurrentie?

Zie ook:
- Wendy Snijders, Pete Philly, Kaiser Chiefs en Il Divo favoriet voor Edison
- Slechts één buitenlandse act genomineerd voor Planet Internet Edison Publieksprijs
-
Oerend Hard & Co beloond met Edison Oeuvreprijs

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>