NLpop interview: Hernieuwd DI-RECT wil eerlijke kans

Het zijn spannende weken geweest voor DI-RECT. Na een wissel in de samenstelling van de band heeft het vijftal maandenlang gewerkt aan nieuw materiaal. Materiaal dat als dag en nacht verschilt van hoe we DI-RECT kennen. Gaat het publiek DI-RECT 2.0 waarderen? Bas: “Het is zeker wel spannend. NLpop was de eerste die iets over de plaat schreef. Je mag best weten dat dit bandje heel eager was om te lezen wat er van gevonden wordt.”

Tommy
De omslag is ingezet toen DI-RECT de theaters afging met rockopera Tommy. “We hebben niet heel bewust voor iets anders gekozen. Maar bij Tommy leerden we Vince kennen en toen zijn er wel wat ideetjes ontstaan. Dat Tim DI-RECT zou gaan verlaten, was toen nog niet eens bekend”, vertelt Spike. Dat gebeurde uiteindelijk wel. “Gaan we dan door, ja of nee? Er borrelde iets. Bovendien had Jamie ook wel het gevoel van ‘Hallo, ik ben de band begonnen. Dus als Tim er uit stapt, stopt het bandje?’ We besloten door te gaan en een nieuwe zanger te zoeken.”

Die werd via een tv-zoektocht gevonden in Marcel. “Als dit niet voorbij was gekomen, had ik nu ook muziek gemaakt. Jammen en spelen met bandjes in de kroeg.” Zijn huur had hij daar niet mee kunnen betalen. “Nee, in het verleden heb ik ook wel voor alleen bier gespeeld. Just because the fun of it. Hiervoor heb ik een tijdje in de bouw gewerkt, een tijdje als kapper… eigenlijk heb ik van alles gedaan. Geen idee waar ik nu mijn geld mee zou verdienen zonder DI-RECT, ik leef van dag tot dag en heb geen langetermijnplan.”

Nieuw geluid
This Is Who We Are klinkt een stuk Britser dan zijn voorgangers. De puntige poppunkliedjes hebben plaatsgemaakt voor uitgesponnen nummers in de hoek indie/alternative. Bas: “Het verschil is heftig als je het afzet tegen waar we in de basis vandaan komen. Toen Just the Way I Do uit kwam, waren we 16 jaar oud ofzo. Dat is het beeld dat mensen jarenlang van ons hebben gehad. Het heeft ons op de kaart gezet, maar we hebben ondertussen natuurlijk een ontwikkeling doorgemaakt. Voor onszelf was het een proces dat zich van dag tot dag voltrok.”

Met het nieuwe geluid zal DI-RECT dus opnieuw Nederland moeten veroveren. Weet de band zijn oude fanschare te behouden en nieuwe liefhebbers aan te trekken? “Misschien zijn er fans die ons tien jaar volgden en nu afhaken”, zegt Bas. “Maar er zijn ook mensen die ons in het verleden niet leuk vonden en Times Are Changing wel kicke vonden. Zo zullen er meer bij komen. Dat Times Are Changing zo aansloeg, was wel een fijne bevestiging voor ons dat we op de goede weg zaten. Wij moesten toen beginnen aan het uitwerken van de ideeën.”

Spanning
De plaat is afgelopen weekend officieel uitgebracht. Hoe spannend is dat? Spike: “Ik heb ‘m een tijdje terug aan mijn zus en wat vrienden laten horen. Ik rook dan een pakje sigaretten leeg in een uur. En bij elk nummer een drankje. Gewoon puur omdat we er zoveel mee bezig zijn geweest in het afgelopen halfjaar.”

Marcel vervolgt: “Ik hoop dat de plaat op zijn minst ontvangen wordt, dat mensen het een kans geven. Wij weten al dat we in 2011 een nieuwe plaat willen afhebben. We hebben nog zoveel te vertellen.” Spike: “We hebben onszelf echt tot het naadje geduwd om This Is Who We Are te maken zoals ‘ie klinkt.”

Bas: “Hoe succesvol het wordt? Dat is zo’n relatief begrip geworden. Hoe komen mensen aan je muziek? Dat we gehoord worden, is het mooiste. Dat mensen bij optredens meer nummers kennen dan alleen je singles. Dat zou heel fijn zijn om te bereiken.”

DI-RECT is deze zomer te vinden op de festivals, aankomende vrijdag op het AJOC Festival in Mijdrecht. In het najaar volgt een clubtoer. DI-RECT 2.0 heeft vier oude nummers gerepeteerd en verder het werk van This Is Who We Are.

Doe ook mee aan de prijsvraag waarbij je This Is Who We Are kunt winnen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “NLpop interview: Hernieuwd DI-RECT wil eerlijke kans

  1. Pingback: WIN: 3x cd This Is Who We Are van DI-RECT | Nlpop

  2. Jur

    Tof interview! (:

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>