Oceaan van Racoon hoogste nieuwkomer in Top 2000

BLØF nationaal aanvoerder • Birds van Anouk derde hoogste nieuwe

Vanmiddag heeft Gijs Staverman bij Frits Spits op Radio 2 de hele Top 2000 van 2013 bekendgemaakt. Van de eerste editie (in 1991) staan nog 1001 platen in de lijst. Wat zijn de opvallendste verschuivingen van dit jaar?

Nederlandse producties

Het Nederlands product is met 365 noteringen, waarvan 224 Nederlandstalig, goed vertegenwoordigd in de Top 2000 van 2013. De hoogst genoteerde Nederlandstalige song is Avond van Boudewijn de Groot op nummer 5, gevolgd door Brabant van Guus Meeuwis op 27 en Oceaan van Racoon op nummer 33.

De drie hoogste genoteerde Nederlandse producties in een andere taal (in dit geval allemaal Engels) zijn: Radar Love van Golden Earring (24), Love You More van Racoon (101) en Window Of My Eyes van Cuby & The Blizzards (142).

Anouk maakt met haar Songfestivallied Birds een opvallende binnenkomst op nummer 398. Dat maakt haar, na Oceaan van Racoon (33) en Get Lucky van Daft Punk (357), de derde hoogste nieuwkomer in de Top 2000 van dit jaar.

BLØF is nationaal aanvoerder met zestien nummers. De Zeeuwse band staat daarmee boven De Dijk (15). Anouk, Boudewijn de Groot, Golden Earring, Ilse DeLange en Marco Borsato hebben dit jaar ieder 13 noteringen in de Top 2000.

Algemeen

De top 6 blijft ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. In de top 10 staat geen enkele vrouw meer. Nieuwe binnenkomers: The River van Bruce Springsteen (7), Comfortably Numb van Pink Floyd (8) en Nothing Else Matters van Metallica (9). Someone Like You van Adele is uit de top 10 gezakt naar 25.

De lijst wijkt op 1988 plaatsen af van die van vorig jaar: slechts twaalf nummers staan op dezelfde plek als in 2012. Er verdwijnen 128 liedjes. Daarvoor komen 60 echt nieuwe platen binnen, terwijl 68 nummers een rentree maken.

Redemption Song van Bob Marley is de grootste stijger is in de lijst. De plaat stond in 2012 op nummer 1931 en dit jaar op nummer 666. Een Voice-effect.

The Beatles blijven met 50 songs de algehele hofleverancier, gevolgd door de Rolling Stones (31 songs), Queen (23), Michael Jackson solo (23) en ABBA (21).

Tijdens de Top 2000 Stemweek zijn ruim 3,3 miljoen stemmen uitgebracht. Een absoluut record. Ook stemden nog nooit eerder zoveel vrouwen en jongeren.

Uitzendingen

De uitzending van de Top 2000 begint op Eerste Kerstdag en gaat non-stop door tot en met oudejaarsavond. Uiteraard op Radio 2, maar alles is ook in beeld te volgen via radio2.nl, Nederland 3, en het digitale kanaal Cultura24.

Bekijk de hele Top 2000 hier

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Oceaan van Racoon hoogste nieuwkomer in Top 2000

  1. Vinn

    Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat de beatles, queen etc. Plaats moeten maken voor Beyonce, Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry etc.

    Ik kan mij zo voorstellen dat jongeren juist deze artiesten in hun top10 zetten ipv de oude muziek. Daarmee wil ik niet zeggen dat de kwaliteit beter of slechter is maar ooit gaat de generatie van nu de meerderheid krijgen in het stemmen. Nu is het voor vele niet heel intresant omdat de meeste artiesten die hoog staan niet meer actueel zijn. Ze zijn wel bekend maar niet bemind

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Het grootste deel van de stemmers bestaat uit 40/50 plussers!! Die zijn opgegroeid met de Top 2000 … en die stemmen nog steeds.
      De nieuwe garde muziekliefhebbers besteedt zijn tijd niet aan zoiets.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Ook niet altijd waar. Ik heb maten die gewoon op die lijst stemmen ook al zijn ze opgegroeid met de ‘huidige’muziektrends… Goede muziek is goede muziek, jaartallen hebben er niks mee te maken.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Ja, dat laatste zinnetje, Ronald, zit wat in.
          Weet niet hoe de verhoudingen liggen, maar Marcus schrijft hierboven dat er meer jongeren (en vrouwen) hebben gestemd dan ooit.
          Ik vind nog wel altijd, dat er relatief weinig ‘zwarte’ muziek in de lijst staat

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Zwarte muziek hoog genoteerd, ja. Het staat er wel gewoon in. Maar wat is zwarte muziek, veel muziek heeft een ‘zwarte’oorsprong…

              /  
        2. vinn

          Ik zelf ben 22 en daarom is de lijst een beetje voor mij een ver-van-je-bed-show. Het is lastig uit te leggen, ik ken natuurlijk de meeste nummers wel maar ben er niet mee opgegroeid. Ik hoor ook wel dat het mooie nummers zijn maar kan ze niet verbinden met een gebeurtenis of iets. In de top1000 staan bijna geen nummers die uit mijn tienerjaren komen bijv.

          Ik denk dat veel jongeren dat ook hebben. Ik mis bijv. echt nummers van Beyonce of Justin Timberlake (hoog) in de lijst.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Voor mensen als Timberlake e.d zijn er eindejaarslijstjes op Q Music of 538, Vinn. Dan moet je die zenders aanzetten. Het is geen verplichting naar de Top 200 te luisteren. Ik hoorde zojuist wel Katy Perry voorbij komen overigens.

              /  
  2. Johan van de Velde

    Zeker. Meeste, zo niet alle, popmuziek heeft een (grotendeels) zwarte oorsprong, da’s waar, ook die door witte artiesten gebracht.

    Wat meer zwarte artiesten hoog in de lijst zo een reëlere en mijns inziens interessantere verhouding weergeven.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      zo = zou

        /   Reply  / 
    2. Ronald

      Ja daar heb je een punt…

        /   Reply  / 
  3. Lia

    Het zou toch wel beter zijn dat er alleen maar op platen van minimaal een jaar oud mag worden gestemd, zoals vroeger :-) bij de Top 100 Aller Tijden. Je ziet nu toch ook redelijk veel de waan van de dag, maar dat zijn tich platen die hun notering op termijn niet volhouden. Ik noem een Carly Rae Hapsen en ook bij dat nummer van Racoon heb ik wat twijfels over de houdbaarheid ervan. Volgens mij zou dat de lijst wel verbeteren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>