Meer acties tegen YouTube-tax Buma Stemra; DOE MEE!!

Buma Stemra heeft vanmiddag een persconferentie gegeven over zijn voorgenomen YouTube-tax. Elke Nederlandse website die vanaf 1 januari 2010 filmpjes met auteursrechtbeschermde muziek heeft geëmbed, moet daarvoor gaan lappen.  Het protest neemt nu als een sneeuwbal toe. Verschillende partijen stellen kamervragen, steeds meer muzikanten willen zich distantiëren van de draconische maatregel en vanavond is er een groot item in het NOS Journaal over de tax die heel internet in Nederland kapot kan maken.

Wie dagelijks één filmpje plaatst, betaalt op jaarbasis 7908 euro. Het jaar daarna gaat het om het dubbele bedrag, namelijk van alle filmpjes van het lopende en het voorbije jaar. De tax geldt voor een blog als deze, maar ook voor online community’s als Hyves, individuele websites, websites van poppodia en nieuwsmakende websites als bijvoorbeeld die van RTL Nieuws. Ook een tv-programma als Idols moet straks diep in de buidel tasten, als alle optredens van de kandidaten online worden geplaatst.

Met name de social community’s kunnen failliet gaan. Neem Hyves. Dat heeft meer dan 5 miljoen leden en je mag aannemen dat die gemiddeld minstens één filmpje op hun profiel hebben staan. De rekening die daar straks op jaarbasis binnenkomt, zal dan meer dan 90 miljoen euro beslaan.

Wie op Twitter de commentaren van de aanwezige journalisten heeft gevolgd tijdens de persconferentie, zal vooral opmerkingen tegenkomen als ‘niet van deze tijd’, ‘dinosaurus’ en ‘jaren 90-mentaliteit’. Buma Stemra heeft gezegd dat het handelt in opdracht van zijn leden (onder andere muzikanten en andere auteursrechthebbenden) en vanuit die hoek geen klachten te hebben ontvangen.

Die klachten zijn misschien nog niet schriftelijk ingediend – of de logge monopolist heeft die brieven pas over zes maanden in behandeling (zoals gebruikelijk – maar het protest is er wel degelijk. The Gasoline Brothers roepen op tot een gecombineerd protest. Verder laten BN’ers actief in de muziekwereld, zoals Henkjan Smits en Coen Swijnenberg, duidelijk hun ongenoegen blijken over de maatregel. Ook Rigby en Sandy Dane sluiten zich aan bij de bloggers.

In het NOS Journaal vanavond een groot item over de voorgenomen maatregel. Met dat item zullen dus ook zo’n 2 miljoen Nederlanders worden bereikt. Die hopelijk de petitie zullen ondertekenen of zich aansluiten bij een andere actie.

Hopelijk leidt dat item ook tot meer protest in de Tweede Kamer. Het CDA heeft al kamervragen gesteld, ook GroenLinks en de SP keuren het beleid van monopolist Buma Stemra af. Daarmee heb je al een kamermeerderheid te pakken. Want naast de aangesloten leden lijkt het me, dat de politiek ook wel een stokje kan steken voor deze YouTube-tax.

En mocht het allemaal toch doorgaan, dan gaat deze blog per 1 januari uit de lucht. En ik gok dat NLpop niet de enige is…

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Meer acties tegen YouTube-tax Buma Stemra; DOE MEE!!

  1. sharon

    Laten we hopen dat dit belachelijke idee niet doorgaat! Ik heb net ook de petitie getekend ;) Hopelijk gaat de politiek er ook een stokje voor steken!

      /   Reply  / 
  2. Jordy

    Heb het altijd al een kut-organisatie gevonden.

      /   Reply  / 
  3. Bazz

    heb ook getekend

      /   Reply  / 
  4. Gijs

    Snapt BUMA nou echt niet dat ze uiteindelijk (lange termijn) juist extra geld binnenkrijgen door internet?? Sites als nl pop en FMC zijn een soort gratis reclame voor artiesten en genereren juist interesse en kopers/downloaders voor hun cd’s! En wie vangt dan vervolgens weer geld hiervoor? Juist: Buma Stemra. Typisch korte termijn denken (cashen) van de Buma en Holland op zijn smalst. Kan mij niet voorstellen dat artiesten (die ook filmpjes op hun eigen Hyves etc. hebben hier tegen zijn. Die zullen er ook alleen maar baat bij hebben om veel te zien te zijn op internet! Bah, wat een slechte actie van Buma, heb direct de petitie getekend.

      /   Reply  / 
  5. @lbert

    Tja maybe niet de juiste actie, maar er moet toch eens wat worden gedaan aan al het gratis gebruik maken van andermans werk !!

      /   Reply  / 
  6. Richard

    NIEUWE SINGLE EN CLIP VAN KIM LIAN OP YOUTUBE:D Hij is vet! Nummer lijkt op die van Britney – Seek Amy

      /   Reply  / 
  7. Ilse

    @ Albert: Mee eens ;) Maar ga dan het illegaal downloaden aanpakken en niet dit soort dingen! Belachelijke actie! Heb ook gelijk getekend.

      /   Reply  / 
  8. Robin

    Getekend de petie.

    Ben het ook met de reactie van Ilse eens.

      /   Reply  / 
  9. Ron

    Ik snap niet hoe ze hier nou bijkomen. Een videoclip wordt toch gratis geplaatst op YouTube? Het is toch niet dat de artiesten voor die verspreiding moeten betalen? Dan doen ze dat toch voor promotie-doeleinden? En dan is het toch alleen maar beter hoe meer mensen deze clip zien?

    We hoeven immers toch ook niet te betalen om naar TMF of MTV te kijken die de hele dag materiaal uitzendt? Of wordt dat de volgende stap?

      /   Reply  / 
  10. Erik

    Als we nou allemaal nog een paar filmpjes extra in onze blogs opnemen dan wordt het wel erg moeilijk voor buma om dit te bestrijden.

      /   Reply  / 
  11. Pingback: YouTube-tax Buma Stemra; de strijd nog niet voorbij | Nlpop

  12. Peter

    Dus als je een videoclip van jezelf maakt met je eigen nummer dan moet je straks ook gaan betalen.

    Ik vind dat artiesten maar gaan moeten optreden om hun geld binnen te halen.
    Gewone arbeiders moeten ook werken om geld te verdienen.

      /   Reply  / 
  13. frank

    bekendheid groeit sneller met internet.
    echte fans hebben veel over om officieel materiaal te kopen.

    internet is vluchtig met één klik is het afgesloten. betalen voor 1 seconde dat iemand mogelijk kan kijken.. en misschien komt er wel nooit iemand op die webpagina, behalve buma

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>