Jaap wint X Factor; dè nieuwe popsensatie van Nederland

Het zal weinig mensen verbazen dat Jaap van Reesema X Factor 2010 heeft gewonnen. Iedereen die de talentenjacht een beetje heeft gevolgd de afgelopen weken, wist al lang hoe laat het was. “Het was niet zo heel veel werk om dit vanavond in kaart te brengen”, verklapte Martijn Krabbé al aan het begin van zijn eindspeech. Om later heel verwarrend te zeggen: “Ik lees het en geloof het niet. Het gaat om 51 procent van de stemmen! Ik kan me niet herinneren dat het eerder zo dicht bij elkaar lag.” Toch riepen Wendy van Dijk en Martijn niet veel later Jaap tot winnaar uit.

Dat is dan toch een verrassende ontknoping op het percentage. Jaap was torenhoog favoriet. Dat hij nu met 51 procent van de stemmen wint, pleit meer voor Maaike dan voor Jaap.

Want eigenlijk vond ik Maaike wel heel erg sterk vanavond. Gisteren kampte ze nog met de naweeën van haar stemproblemen, daar was vanavond niets meer van te merken. Ondanks dat ze maar drie uurtjes geslapen zou hebben. Maaike opende de show ijzersterk met Tik-Tok van Ke$ha. Ook True Colours van Cindy Lauper klonk erg goed, paste prima bij haar stem, al zegt mijn persoonlijke smaak dat het een obligate keuze was. Daarna volgde haar favoriete optreden, There You’ll Be uit de uitzending met het filmthema.

Maaike mocht als single een nummer van Ellen Foley inzingen, die we vooral kennen van Paradise by the Dashboard Light van Meatloaf. Later scoorde Ellen solo een hit met We Belong to the Night. Dat had nu dus ook de solohit van Maaike moeten worden, alleen mag zij voorlopig geen single uitbrengen.

Desalniettemin was Jaap heel de avond ook erg sterk. Vooral zijn Joe Cocker-nummer was fantastisch. Jaap zweepte de band op en omgekeerd. Kippenvel in de studio en kippenvel thuis op de bank. Fenomenaal optreden! Jaap herhaalde verder zijn favoriete nummer Margherita van Marco Borsato – mogelijk vanwege het sms’je dat van Marco volgde? – en When a Man Loves a Woman.

De single van Jaap luistert naar de naam Don’t Stop Believin’, origineel uitgevoerd door Journey. Dat was een hit in 1981 en zal waarschijnlijk komende vrijdag op 1 binnenkomen in de Single Top 100. Vooral het begin spreekt me erg aan, met het piano-intro. Doet een beetje aan Coldplay denken. Het refrein heeft nog wel het jaren ’80-sausje van Journey.

Het was weer een mooie serie van X Factor. De winnaar niet verrassend, het percentage wel. Erg knap van Maaike.

Zie ook:
- Bekijk Jaap met Don’t Stop Believin’
- Bekijk Maaike (X Factor) met We Belong to the Night
- Kelvin exit; finale X Factor gelopen race voor Jaap
- Gordon blaast jury X Factor op
- Gordon eerste coach zonder act; Bad Boyz uit X Factor
- Gedoodverfde finalist Sumera uit X Factor
- X Factor: Driemaal herkansing is scheepsrecht voor Daniëlle
- Sarina onverwacht exit in Hollandse avond X Factor
- Rocker Mathijs overleeft rockshow X Factor niet
- 4Granted valt af in divashow X Factor
- X Factor: Fierce en Janna weg, Daniëlle nipt door

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Jaap wint X Factor; dè nieuwe popsensatie van Nederland

  1. cosmo

    Wel erg toevallig dat de single die jaap heeft opgenomen de titel song is van de succes serie Glee uit Amerika die binnenkort begint op RTL5, en nog toevalliger ook van platenconcern Sony Music is:P

    Hoezo toevallig?

      /   Reply  / 
    1. flydutch7

      natuurlijk spelen commerciële belangen een te grote rol om de uitslag aan het toeval over te laten!
      maar ik hoop met vele anderen dat maaike’s “we belong to the night”ook wordt uitgebracht; ze was geweldig

        /   Reply  / 
  2. ArjanHensens

    Ja Herman zo vanzelfsprekend was het dus helemaal niet!!! ;)

    Ik zou me niet een echte winnaar voelen met de helft van de stemmen :)

      /   Reply  / 
  3. deborah

    nou weet je arjan ook met 51 procent ben je gewoon winnaar hoor en ik vind een terechte.
    Maaike is ook heel goed maar met 49 procent ben je er net niet.
    En al zou het allemaal meer dan toevallig zijn, die jongen kan toch gewoon zingen als dat niet zo was mochten jullie muggenziften maar sommige mensen moeten negatief zijn he.

      /   Reply  / 
  4. Dino

    Waarom mag Maaike eigenlijk niet die singel van We Belong to the Night niet uitbrengen?

      /   Reply  / 
  5. Cees

    persoonlijk vind ik de single van Jaap maar niks…
    Die van Maaike daarentegen vind ik geweldig!
    Hopelijk gaat ze het ook uitbrengen!

      /   Reply  / 
    1. Iris

      Ik vond de single van Maaike ook het beste. En dan te bedenken dat half Twente niet op haar heeft kunnen stemmen omdat de telefoonlijnen er uit lagen. Hoezo eerlijk gewonnen door Jaap??? Als het telefoonnetwerk gewoon intact gebleven was, was de uitslag misschien wel in het voordeel van Maaike uitgevallen. Ik ben ervan overtuigd dat Maaike het op eigen kracht verder kan brengen dan Jaap. Misschien kan de componist en tekstschrijver van het eerste album van Caro Emerald iets voor haar betekenen???

        /   Reply  / 
    2. Sandra

      Smaken verschillen he

        /   Reply  / 
  6. mariska

    super blij dat jaap gewonnen had,en nog met zo’n percentage ook,wow ik dacht echt even dit kan ook mis gaan… maar geweldige single,vind hem erg goed gemaakt,ja smaken verschillen maar goed dit word vast een nummer 1 hit!

      /   Reply  / 
  7. Lia

    Misschien dat Maaike haar single later nog uitbrengt? Maar volgens mij mogen de kandidaten pas een paar maanden na de finale iets uitbrengen, zodat de winnaar de gelegenheid krijgt eerst een album uit te brengen.

    Ik vind het nummer van Jaap best leuk, maar ik geef toch wel de voorkeur aan de uitvoering door de cast van Glee. Kan me ook niet voorstellen dat dit de koers is die Jaap muzikaal gaat varen.

      /   Reply  / 
  8. drechthuis

    Nee ik kan me ook niet voorstellen dat dat de bedoeling is. Hoop dat Maaike snel volgt met haar eigen album, ik was voor haar. Ik vind het dus ook echt niet kunnen dat een deel van Twente niet kon stemmen.

      /   Reply  / 
  9. BoycotIdols

    Schnabbelcircuit opgelet: Jaap komt eraan!
    Ik voorspel een weekje of 7 hitparade, daarna kan Jaap gaan schnabbelen.

      /   Reply  / 
  10. @lbert

    Wat een uitslag, Jaap zing goed maar de X-factor heeft ie niet, en het nummer is al helemaal niks, gewoon allemaal Sattelite downloaden hebbeb we een leuke nr. 1 en geen Cover X-factor = steeds meer X-Cover !!

      /   Reply  / 
  11. Ronald

    @lbert? Heb jij ooit een eigen nummer van iemand uit X Factor gehoord dan?
    Tot nu toe alleen maar covers hoor. Misschien voor sommigen niet, maar dat zijn degenen met nihil kennis van muziek van vroeger.
    Maar er is nog nooit een origineel nummer uitgekomen hoor.

      /   Reply  / 
  12. Pingback: Jaap deed bijna geen auditie voor X Factor | Nlpop

  13. Mar

    Jaap heeft een mooie stem en zeker de X-factor, maar wat is het nummer van JOURNEY slecht voor hem uitgekozen zeg. Maaike’s nummer was veel beter!
    Ik blijf het orgineel van het nummer beter vinden…

      /   Reply  / 
  14. Pingback: Single Jaap (X Factor) veel minder succes dan voorgangers | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>