Een zomer lang dubben over de beste plaat

12van3voor12Voor de derde keer organiseert VPRO’s online muziekplatform 3VOOR12 deze zomer een verkiezing voor de beste alternatieve plaat van het afgelopen jaar. De 12Van3VOOR12 moet het equivalent zijn van de Britse Mercury Award. Vorig jaar gingen de heren van Voicst er met de onderscheiding vandoor, het jaar daarvoor won at the close of every day. Dit jaar lijkt Johan de gedoodverfde winnaar; THX JHN is één van de twaalf genomineerde platen. Maar in de afgelopen twaalf maanden verschenen er nog 11 platen die volgens 3VOOR12 in aanmerking komen voor de prijs.

Zoals elk jaar zijn verschillende genres genomineerd. Johans directe concurrenten zijn Spinvis (Dagen van gras, dagen van stro) en Gem (Escapades), toevallig ook nog eens uitgebracht bij hetzelfde label: Excelsior.

De ‘piepknor-muziek’ – om het even oneerbieding te zeggen – is vertegenwoordigd in About (Bongo) en Machinefabriek (Marijn). Dance komen we tegen van Aardvarck (Cult Copy) en Collabs 3000 (Metalism). Heel harde muziek is er van Textures (Drawing Circles) en dit jaar maar liefst vier hiphop-platen: Jawat! met Ut Zwarte Aap, De Jeugd van Tegenwoordig met Parels voor de Zwijnen, Opgezwolle met Eigen Wereld en The Opposites met De Fik Erin.

De komende zomer staan alle twaalf platen online in een luisterpaal zodat je zelf kunt oordelen. Een vakkundige 12-koppige jury buigt zich over de vraag welke artiest moet winnen. Afgaande op succes in de hitlijst zou dat Opgezwolle moeten zijn, dat tot de 3de plaats kwam in de Album Top 100. Maar juist dat element is iets dat totaal niet meeweegt in het oordeel. De twaalf juryleden moeten tot een unaniem besluit komen, en dat betekent polderen.

Mijn verwachting is dat er net als de twee voorgaande keren een ‘mainstream’ plaat wint. Dat zou een zege betekenen voor Johan, Opgezwolle, Gem of De Jeugd van Tegenwoordig. Uitslag op 6 september.

Zie ook:
- 3VOOR12 wint Gouden Beeld
- Hij komt eraan; de plaat van het jaar!
- De Jeugd wint niet VPRO’s song van het jaar, wel hoog genoteerd


facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>