GEM houdt van lekker spelen, lekkere wijven en lekker koken

Mocht het de heren van GEM niet lukken rond te komen als muzikant, dan kunnen ze altijd nog een (bij)baan in een restaurant zoeken. De vier bandleden zijn namelijk zelfbenoemde keukenprinsjes, iets wat goed van pas kwam bij de opnames van New in Letland. Een interview met Maurits Westerik (zang) en Vincent Lemmen (gitaar) over koken, uiterlijk en meisjes, heel veel meisjes.

Hoe zat het ook alweer? GEM werd begin 2004 enorm gehypt door de Volkskrant en de VPRO. Het debuutalbum Tell Me What's New kreeg goede kritieken, het eerste succes werd behaald met opvolger Escapades. Daarvan is vooral Good to Know You van bekend door een commercial van Randstad. Anno 2008 is er dus New. Voor de opnames toog de band naar Riga.

Catering
"Ja, Riga kwam wel uit met het budget", verklaart Maurits de reis naar Oost-Europa. "Het was een idee van Greg Haver, onze producent. Kijk, we hadden ook wel naar Engeland en Zweden kunnen gaan, maar dat is zo veel duurder met catering enzo."

Dat maakt NLpop nieuwsgierig naar de standaard catering in Riga. "Nou, die was er niet. We moesten zelf koken", zegt Maurits. Dat betekende een dagelijkse gang naar de supermarkt – of eigenlijk een supermarché. "Supergrote supermarkten, je had er alles", vertelt hij enthousiast. "Oooh, die kippenborsten", vult Vincent hem aan. Maurits: "Greg en zijn engineer Clint, die op zich echte fijnproevers zijn, vonden het fantastisch. Wij waren de eerste koks binnen een band waarmee ze een plaat hebben opgenomen."

Goed, de tijd in Riga vloog dus voorbij. GEM had amper twee weken de tijd om New op te nemen. Voorafgaand aan die studiotijd, hadden de bandleden een jaar vrij genomen om liedjes te schrijven. Een jaar waarin ook de samenstelling van de band wijzigde (er stapte iemand op, Maurits speelt nu zelf ook gitaar in de band) en een jaar waarin GEM teerde op een opgebouwd buffertje. Ze schreven 30 nummers, waarvan er 13 meegingen in de studio. Tien daarvan behaalden de plaat. Volgens eigen zeggen is de kenmerkende energie van GEM nog altijd present, maar zijn de liedjes iets meer uitgedacht dan voorheen.

Meisjes
De eerste single heet Look. 'T-t-t-take a look at me now', zingt Maurits daar in. Wat hoopt hij dat mensen zien als ze GEM bekijken? "Nou, meisjes. Het is altijd goed als je veel meisjes ziet op een dag, maakt mij heel gelukkig."

Meisjes, je moet het bijna in één adem noemen met GEM. Zelf doen ze er weinig aan om van dit imago te ontkomen. Sterker nog, voor de cover van New zijn ze op zoek gegaan naar een 'GEM-meisje'. Bij een auditie (te zien in de videoclip bij Look) viel de keuze uiteindelijk op Anne. "Jaaaa. Hehehe. Dat blijft de leukste vraag op deze persdag", grinnikt Maurits. Hij legt uit: "We wilden gewoon een nieuw gezicht, zelf hadden we al met onze kop op de plaat gestaan. Anne staat sterk in haar schoenen en ze straalt zelfvertrouwen uit. Ze heeft ambitie en wil meer, ze is avontuurlijk. Allemaal eigenschappen van GEM."

Op de hoes van New is Anne te zien in GEM-outfit, met schild en speer. Ze staat alleen in een tl-verlichte loods en straalt inderdaad zelfvertrouwen uit. "We zijn heel blij met de hoes, de city-look… een oud gebouw, het was donker en alleen die tl-lichten stonden aan. Heel sfeervol." Dat is dan meteen de eerste keer dat iemand tl-verlichting sfeervol noemt. "Hahaha. Normaal ben ik de eerste om tl-verlichting te vervloeken." Vincent beaamt: "Maurits vindt het vreselijk en kan daar echt niet tegen, nee."

Uiterlijk
Toch komt het allemaal wel wat oppervlakkig over. Een meisje dat het gezicht moet zijn van de band – dat gepaard gaat met een marketing-achtige stunt – de verwijzing naar uiterlijk met de single Look, het fraaie artwork…. Hoe belangrijk is die buitenkant eigenlijk? "Heel belangrijk. Uiteindelijk zegt die buitenkant wat over de muziek. En uiterlijk is het eerste dat je van iemand ziet en wat je aanspreekt. Ik koop nog steeds platen omdat ik de hoes mooi vind", bekent Maurits. "Dan hoor ik thuis wel, of het een goeie plaat is."

Hij vervolgt: "Het is ook wel een knipoog naar het Idols-tijdperk waarin we leven, of dat Holland's Next Topmodel. De buitenkant lijkt steeds belangrijker te worden ten opzichte van de inhoud. Ik weet niet of het goed of slecht is – ik denk dat het slecht is – maar het is een constatering van het tijdsbeeld. Nee, ik keur het niet af. Ik zie ook wel dat kandidaten in Idols soms talent hebben. Als zij dankzij dat programma komen waar ze willen zijn, dan is dat een gezegend iets. Bovendien: ik maak ook best graag gebruik van mijn buitenkant."

Vincent: "Elke band wil toch een mooi product afleveren? Niemand gaat voor de lelijkste albumhoes ever. We zijn er een jaar lang mee bezig geweest, dan wil je het ook een mooi eindresultaat leveren. En dat meisje… ze hoefde niet per se een lekker wijf te zijn, het ging om de uitstraling. Uiteindelijk is het wel een lekker wijf geworden, maar dat had niet gehoeven."

Do it yourself
En hoe zit het dan met de inhoud? Vincent: "Ik denk dat bij ons vooral de boodschap is, dat je het zelf kan gaan doen. Pak je gitaar en begin zelf een bandje." Maurits vult hem aan. "Echt iets nieuws of iets heel raars, zal ik nooit uitvinden. Ik ga niet Philip Glass combineren met Jean-Michel Jarre en de Arctic Monkeys. Maar het zou wel fijn zijn als een plaat van GEM iemand inspireert om Look Sharp van Joe Jackson nog eens te luisteren, omdat die plaat mij inspireerde om New te maken."

GEM Live:

ma 05 mei: Zwolle – Bevrijdingsfestival
ma 05 mei: Leeuwarden – Bevrijdingsfestival
vr 09 mei: Utrecht – De Helling
za 10 mei: Rotterdam – Rotown
do 15 mei: Groningen – Vera
zo 18 mei: Amsterdam – Paradiso (Kleine Zaal)
vr 23 mei: Nijmegen – Doornroosje
do 29 mei: Tilburg – 013 (Kleine Zaal)

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “GEM houdt van lekker spelen, lekkere wijven en lekker koken

  1. Lekkere Wijven

    Nou ik zou ook wel een van die lekkere wijven van GEM willen wezen. Vooral de 2de van rechts is zon lekker ding vinden jullie niet dames?

    Groetjes,

    Christel.

      /   Reply  / 
  2. Christel

    Vind je? vind het echt 10x niets

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>