Beste Lowlands-dag ooit

Het was misschien niet de meest zonnige Lowlands-dag ooit en ook niet de dag met de grootste namen. Maar wat was de Lowlands-vrijdag dik. Ik heb geen enkele act gezien die het verbruide. Eigenlijk was het gewoon alle tien supergoed. De sfeer zit er verder enorm goed in. Over het veld lopen honderden – zo niet duizenden – Britten die in eigen land niet zo'n goed festival tegenkwamen. Inderdaad, Lowlands is het beste festival dat ik ken. En muzikaal gezien was het allemaal heel erg fijn.

Mijn dag begon met Alamo Race Track, waar ik eerder vandaag al foto's van uploadde. De band is helemaal ingespeeld en het uitstapje naar Amerika heeft ze zichtbaar goed gedaan. Monsterlijke band! Ook de Heideroosjes – niet mijn ding – zijn ervaren podiumbeesten en krijgen een goed-gevulde Alpha-tent moeiteloos mee.

Daarna naar de Juliet voor Kate Nash. In Engeland is ze momenteel de heetste artiest, met een nummer 1-album en een nummer 2-single. Geen wonder dat de Britten zich verdringen om vooraan te staan. Kate Nash in het thuisland zien in zo'n setting is onmogelijk. Kate Nash is live wat liever dan op plaat, maar de liedjes blijven erg goed. Vooral Skeleton Song en single Foundations zijn klassiekers-in-de-dop. Het kan nooit lang duren voordat Kate ook in Nederland heel populair is.

Oude liefde roest niet, kwam ik achter toen ik bij Kasabian stond. Hun debuutalbum vond ik briljant, met de opvolger had ik minder. Maar live is het toch wel weer erg vet. De zanger deed ondertussen mee aan een imitatiewedstrijd Jarvis Cocker (Pulp) en zal ongetwijfeld winnen.

Editors lijkt alleen maar beter te worden. De band wilde ooit via mond-tot-mond-reclame groot worden en dat is ze gelukt. Helaas te vroeg op de dag geprogrammeerd, waardoor nog niet het hele publiek meeging. Maar de Britten hadden makkelijk kunnen headlinen deze eerste festivaldag.

Die eer is nu weggelegd voor The Killers (die naar mijn weten toch minder platen hier verkocht dan Editors). The Killers is over de top en megalomaan. Zanger Brendan Flowers vond ik altijd al een dirigent en vanaf de zijkant van het podium valt eens te meer op hoe strak hij de touwtjes in handen heeft. Jammergenoeg zag ik de act dit jaar al op Rock Werchter en qua setlist week het daar niet veel van af. Wel kippenvel om de hele Alpha uit zijn dak te zien gaan op deze muziek.

Maar de absolute brutus van vandaag is toch wel Justice. Helaas ook veel te vroeg geprogrammeerd – 18.30 uur, ze zouden vanavond nog een gig hebben – maar daardoor niet minder vet! Ed Banger rules. Hopelijk snel nog eens in Paradiso.

Als ik het programmaboekje verder bekijk, lijk ik de eerste dag te pieken. Maar ik heb stille hoop dat Lowlands zaterdag of zondag nog beter wordt. Wat een verwennerij!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>