Ook 3js stranden in halve finale Eurovisie Songfestival

Helaas maar waar: Nederland heeft opnieuw niet de finale van het Eurovisie Songfestival bereikt. Never Alone van de 3js bleek niet machtig genoeg om door te dringen tot de finale, waar Nederland voor het laatst in 2004 stond. Nederland is daarmee het slechtst presterende land op het Eurovisie Songfestival sinds de invoering van halve finales. Een schrale troost: de levende Songfestival-legende en gedoodverfde favoriet Dana International heeft voor Israël ook geen finaleplaats weten te bereiken. Maar het is echt een schrale troost; wat is dit zuur voor Nederland.

Nederland was als één man achter de 3js gaan staan. We vonden de groep goed, het nummer sterk en de act zonder poespas. De 3js moesten het voor Nederland gaan flikken. Op de glorieuze eindzege had niemand gerekend, maar een plek bij de finale, dat had er toch in moeten zitten. Niet dus.

De 3js stonden achter Bosnië-Herzegovina en Oostenrijk, twee landen die allebei wel de finale bereikten. Overigens niet als het aan mij lag, ik vond het optreden van de 3js beduidend beter dan dat van de twee openingslanden.

De 3js gaven eerder deze week aan te blijven tot zondag, het einde van het Songfestival-feestje, finaleplaats of niet. Dat siert de groep. Ze hebben, voor zover ik mee kreeg, enorm veel plezier gehad in Düsseldorf. En voor hun bekendheid en populariteit in Nederland hebben de 3js goede zaken gedaan. Ik geloof niet dat de groep eerder zo populair was hier.

Zaterdag dus de grote finale. Mijn favorieten (op basis van deze twee halve finales): Hongarije, Servië en Moldavië. En Israël, maar Dana International is dus niet door. Onbegrijpelijk!

Volgend jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen. Ik blijf pleiten voor een act waarmee Nederland nu al groot is in het buitenland. Denk Armin van Buuren, denk Within Temptation of denk André Rieu. Het hoeven niet deze drie namen te zijn, iets dat soortgelijk klinkt, ook goed. Of een Caro Emerald-achtige act. Wie weet scoren we daar wel hoge ogen mee in Europa.

Dank aan de 3js, dank aan de Tros voor het blijven volhouden en dank aan alle Songfestival-fans die het feestje voor Nederland elk jaar rechtvaardigen. In 2012 proberen we het gewoon weer.

facebook share facebook share

40 Reacties // Reageer

40 thoughts on “Ook 3js stranden in halve finale Eurovisie Songfestival

  1. YesMe

    3J’s ik ben trots op jullie! Jullie zijn geweldig!!!

      /   Reply  / 
  2. Bart

    Nederland snapt het gewoon niet.. het komt niet over!!!!!! Denk ook eens aan uitstraling

      /   Reply  / 
  3. BoycotIdols

    Ik had niks anders verwacht.
    Nederland is nu eenmaal een lachertje als muziekland, en om dat beeld te veranderen helpt het niet om 3JS te sturen. Doe dan wat spetterends…

      /   Reply  / 
  4. smk

    Ik vond de uitvoering vanavond niet echt heel erg goed. De regie was rommelig, de bewegingen leken ter plekke verzonnen en qua zang heb ik het Jan wel al met meer bezieling horen zingen. Ik denk dat we moeten concluderen dat we het enkel aan onszelf te danken hebben.

      /   Reply  / 
  5. esto

    we verstonden er haast niks van, leek soms beetje nederlands/engels door elkaar ofzo. We moeten of stoppen met songfestival of goede artiesten sturen, denk je na toppers en sineke alles gehad te hebben komen ze met de 3js! Weer een blunder voor nederland!

      /   Reply  / 
  6. Frankly

    Het is wederom niet gelukt hoe goed ze ook hun best deden. De ironie is dan dat ze hebben verloren van de act . De WestEuropeanen stemmen op dat hippe liedje van Estland en Ierland (camp) De Scandinaviers vast op dat vreselijke plagiaat lied (favoriet van Jan Smit). en de jonge meisjes en Gays gaan voor de Zweedse Justin Bieber met zijn Popular inclusief glas-act daar ga je al Volendam . Dat vissersbraderie-dorpje gijzelde eerst de Tros, toen de Single top 100 en nu het Songfestival. Volgend jaar Dries Drolvink ?:) wie wel moet gaan ? euh Caro Emerald Jeugd van tegenwoordig , Ben Saunders , Andre Rieu ?

      /   Reply  / 
    1. Jonas

      nix neeeee niemand, gewoonweg niemand…forget it…t is nix en wordt nix…
      iets anders leuks gaan doen die avond in 2012 bbq of lees een boek
      geen gedoe meer

        /   Reply  / 
  7. Kevin

    Dit is natuurlijk oud nieuws.. We wisten allang dat de 3js niet door zouden gaan. Idd slecht gezongen. Het engels was niet te verstaan en de bewegingen totaal van de pot gerukt. De tros moet het stokje overgeven. NL moet fris talent met muziek van deze tijd sturen.

      /   Reply  / 
  8. Amazing

    Moeten we daar überhaupt nog iets naartoe sturen? Geen band of act is daar beter van geworden. Als gevestigde naam kun je daar alleen maar schade oplopen. Gaan we topartiesten als Caro Emerald en Within Temptation daar serieus voor vragen? Die zijn nu al populairder dan alle voorgaande winnaars van het songfestival en ook vele malen beter. Het gaat daar ook helemaal niet om de muziek. Ik zeg: niks meer naartoe sturen! Plastic en inhoudsloos… Fried air festival!

      /   Reply  / 
  9. Bizzy

    Zo’n songfestival kost klauwen met geld en levert nauwelijks iets op. Hoe goed (of hoe slecht) een liedje is, maakt steeds minder iets uit. Er wordt meer en meer gekeken naar hoe ‘freaky’ een act is. Uiteraard komen de ècht goede liedjes altijd wel bovendrijven. Zie bijvoorbeeld de inzending van Denemarken. De 3J’s hadden een aardig nummer, maar geen ‘winner’. Dan wordt het lastig in een veld met een enkel prima liedje, acts met een overdosis eye-candy en (nog steeds) buurlanden die massaal SMS-stemmen uitbrengen op elkaars liedjes.
    Investeer het budget van het songfestival liever aan een kwalitatief muziekprogramma waar we met z’n allen van kunnen genieten en waarmee we verre blijven van de freakshow die het songfestival geworden is.

      /   Reply  / 
  10. Joopi

    Wat een amateurs. NL nu de lachers op de hand. Slechter kan niet…

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      NL heeft al jaren de lachers op de hand, muzikaal gezien.
      Er moet toch bezuinigd worden op cultuur? Laten we dan hier mee beginnen. Scheelt miljoenen. Die dan weer gestoken kunnen worden in theaters en orkesten MET enigszins kwaliteit…

        /   Reply  / 
      1. @lbert

        Precies, stoppen we ook met het geld voor Voetbal we hebben nog nooiet een Wk gewonnen

          /   Reply  / 
        1. BoycotIdols

          Een appel-peer vergelijking.

            /   Reply  / 
          1. Nick

            Echt niet

              /  
        2. Robin

          Inderdaad @lbert dan kunnen we als NL ook wel kappen met het WK voetbal, ook nooit gewonnen.. scheelt ook weer een hoop geld. Wat een onzin eigenlijk.

          NL zou eens met echt iets verbluffends moeten komen

            /   Reply  / 
  11. J.Karst

    Het gaat blijkbaar niet meer om de muziek maar om de kliek. Helaas jongens, ik vond jullie toch echt één van de beste. Jullie deden waar het om gaat, mooie muziek met een songfestivalrandje maken. Als de NOS of TROS nou nog een pak geld bij de EBU neerlegd om de boel mee te organiseren, wie weet lukt het dan allemaal wel. Volgend jaar zou ik NORMAAL met Wibi Soerjadi in een Micky Mouse pak sturen. Wie weet werkt dat!

      /   Reply  / 
  12. Han

    Vond het optreden niet echt goed overkomen. De bewegingen en spel met de camera’s hebben andere deelnemers veel beter onder de knie.
    Mijn advies: Nederland moet een paar ton meer storten in de Songvestival pot. Doet Spanje ook en dan mag je, als belangrijk donateur, de halve finales overslaan. Met de artiesten redden we het niet blijkt wel na 7 keer. Dan maar met geld als we het zo graag willen…

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Nee, er zal bezuinigd worden op cultuur. Dit dan dus ook.

        /   Reply  / 
      1. Arnoud

        Er komen door de voorgenomen fusie van TROS en AVRO tientallen mensen zonder baan te zitten. Liever wat extra geld voor een goed sociaal plan dan de bodemloze ‘Songfestivalput’.

          /   Reply  / 
        1. @lbert

          Kul Kul Kul !!

            /   Reply  / 
  13. @lbert

    Tja zat er in he, het straalde gewoon niks uit, zang ok, nummer aardig maar het oogde niet, tja dus geen finale jammer maar helaas, en we moeten gewoon blijven mee doen, er zijn zat mensen die er wel van houden, tja het kost geld, maar er kijken ook veel mensen naar, gelukkig is Dana er uit wat een nummer en wat een zang,de zangers hebben we wel maar de nummers zijn het niet maybe een x buitenlandse schrijvers, waarom lukt het Denemarken vaak wel of Zweden, volgend jaar geen typisch Hollands product, Within Temtation gaat vast niet, maar zou het vast wel redden !!

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Nee WT heeft wel wat beters te doen dan zich verlagen tot een Songfestivalbandje. Goeie muziek maken bijv, geen hap-slik-weg liedje kwelen op een Oost Europees commercieel circus. Dan gooi je je goeie naam toch echt te grabbel. Hoeveel van die acts hebben daar, behalve ABBA natuurlijk, een carriere aan overgehouden de laatste jaren eigenlijk?

        /   Reply  / 
      1. Nick

        Celine Dion bijvoorbeeld

          /   Reply  / 
        1. Arnoud

          Oh Ja natuurlijk: de fantastische Céline Dion…. Mwahahahahaha. En verder?

            /   Reply  / 
          1. Geesje

            Best verkopende zangeres ever!
            Stond 5 jaar lang bijna dagelijks in Las Vegas in een Theater speciaal voor haar gebouwd, en nu weer een contract voor de komende 3 jaar.
            Kun je er nog een opnoemen.

              /  
      2. @lbert

        ik zie niet in waarom het verlagen is er zijn zat Songfestivals, dit is de grootste en meedoen is zeker geen schande, helaas is het de laatste jaren weinig artiesten gelukt groots door te breken, maar vaak wel in diverse landen, in Nederland hebben ex Eurovisie deelnemers het erg moelijk.
        Naast Celine Dion en Abba hebben Julio Iglesias, Vicky leandros, Nana Mouskouri, Brotherhood of Man, Lara Fabian eeen zeer succesvolle carriere gehad of hebben dat nog steeds

          /   Reply  / 
        1. Geesje

          Ja sommige mensen roepen maar wat.
          Lara Fabian vind ik helemaal geweldig, fantastishe albums heeft die dame, voor mij nog beter dan Celine Dion.

            /   Reply  / 
  14. ivo

    nederland moet volgend jaar gewoon weer mee doen en @ boycotidols wat dacht je van Ruth Jacott en Edsilia Rombley

    misschien moeten we volgend jaar eens Do sturen

      /   Reply  / 
  15. Ronald Simons

    3J’s waren best goed… Maar zoals elk jaar gaan er steeds meer oostblok landen door.
    Nederland moet stoppen met eurosongfestival. Dit komt omdat er heel veel emigranten van die landen zijn.
    Het is tenslotte geld weggooien, en het zijn toch onze centen.
    PS: Naam wordt veranderd van het festival. Vanaf 2012 wordt het Oosteurosongfestival.
    Groetjes van Ronald

      /   Reply  / 
    1. @lbert

      Weer zo’n kul opmerking, er zijn zat niet Oostblok landen die door gaan, blijkbaar weten die landen muziek te maken die door veel stemmers word gewaardeerd, ze hebben daar een hele andere muzieksmaak, en blijkbaar houden ze niet van wat wij ze laten horen, en ja het kost veel geld, maar er zijn zat dingen die veel kosten, en hier kijken ook nog eens heel veel mensen naar

        /   Reply  / 
  16. Bazz

    Probleem is dat elk jaar weer het TOTAALPLAATJE niet klopt bij Nederland. We zijn officieel het slechtst scorende land op het ESF. Tis nu al de 7e keer op een rij dat we de finale niet halen. Dit jaar stuurden we naar mijn mening een erg mooi lied, met een prachtige tekst. Maar in 3 minuten gaan kijkers echt niet op een tekst focussen. Never Alone wordt beter en mooier naarmate je het vaker hoort. En dat was ook al een achterstand die je moest zien in te halen. De zang vond ik goed, maar het optreden zelf werd niet mooi in beeld gebracht. In 3 minuten moet je vanaf de eerste seconde de kijker weten te boeien. Er doen zoveel landen mee en bij ons was er niet echt iets dat de kijker bijbleef. Bij Zweden onthoudt de kijker die pretty boy met zijn glazen kooi, bij Ierland vergeet je die gekke tweeling niet (hoe slecht ik het lied ook vind) Moldavië kwam prachtig op beeld over, die puntmutsen vergeet je ook niet. Het draait helaas niet alleen om het lied want dan waren we wel door geweest. Dus voor volgend jaar: een modern lied (uptempo of ballad) dat 3 minuten interessant blijft, een artiest die kan zingen (perfect hoeft niet, bij een ballad uiteraard wel), een optreden waar over van te voren is nagedacht (was bij de 3js niet het geval) en er moet nagedacht worden over belichting/LEDwand gebruik. Ook dat kan op beeld indruk maken!
    Maar zolang de TROS het blijft organiseren in Nederland zal er wel niet veel veranderen. Ze noemen het Eurovisie songfestival zelfs het Tros Muziekfeest!!! het is dus echt HUN feestje en niet iets van Nederland. WEG met de TROS!

      /   Reply  / 
  17. Robin

    NL moet gewoon zoiets als Belgie vorig jaar doen, ballads kunnen ook scoren mits het goed uitgewerkt is qua nummer en performences

      /   Reply  / 
    1. Bazz

      Daarom moet een vakjury zich er ook niet mee bemoeien eigenlijk, die zei dat ballads/rustige liedjes niet werken. Weelderig waardeloos had het denk ik ook goed kunnen doen, dat was zo puur en oprecht. Maar da’s ook weer achteraf praten natuurlijk. Laat het publiek bepalen. Er is zeker ruimte voor ballads zoals we hebben kunnen zien :)

        /   Reply  / 
      1. @lbert

        Precies, het nummer van dit jaar pakte niet echt een ballad was beter geweest nou ja zekejrheid heb je nooit

          /   Reply  / 
  18. jaap1334

    Kunnen jullie niet bij de tros gaan werken met z’n allen?

      /   Reply  / 
    1. Bazz

      Als dat kon ;-) dan winen we volgend jaar het ESF met zekerheid :P Maar wie wil er in gidsnaam bij de TROS werken YUCK!

        /   Reply  / 
  19. Frankly

    Als de Tros zijn gang blijft gaan hebben we volgend jaar wellicht Thomas Berge of iemand anders uit hun sterrennlstal. Ze moeten keihard investeren in de volgende deelname. Roel van Velzen bijvoorbeeld. Die jongen heeft enorme muzikale talent . heeft de X factor stereke positieve uitstraling goede stem hoog en groot bereik en zijn lengte werkt ook in het voordeel. Vanavond in DWDD heeft ie zijn nieuwe single gespeeld die niet zo bombastisch is. Als Van Velzen dan nog geen finaleplek haalt dan moet Nederland er maar mee stoppen.

      /   Reply  / 
  20. Frankly

    Misschien dat het Songfestival maar eens georganiseerd moet worden door John de Mol ism Radio 538 .

      /   Reply  / 
  21. Nico

    Geen artiest die “dicht bij de TROS ” staat.
    Zeker geen T.B. die wil ik helemaal niet meer genoemd hebben, als we ooit nog kans willen maken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>