Songfestival: preview tweede halve finale en finale

Klik: de concurrenten van Nederland in de eerste halve finale

Ilse DeLange en Waylon vertegenwoordigen Nederland als The Common Linnets op het komende Eurovisie Songfestival in Kopenhagen, Denemarken. Hun liedje Calm After The Storm wordt vandaag (live) en morgen (single) gelanceerd.

The Common Linnets staan in de eerste halve finale, maar voor de volledigheid hieronder ook een review van de liedjes in de tweede halve finale en de finale.

Tweede halve finale

Klik op de titels voor video. Tussen haakjes de voorspelde positie in de halve finale volgens bookmakers. Die voorspellingen kunnen dramatisch veranderen. Een land moet in de top 10 eindigen om zich te plaatsen voor de finale.

• Finland: Softengine – Something Better (bookmakers: 7de)
Goede, moderne poprocksong. Zou met gemak de finale moeten halen, maar poprock doet het niet altijd even goed. Een band die er staat alsof het een concert is kan op dit podium ook floppen. We hebben dat bij onze 3JS ervaren.

• Georgië: The Shin and Mariko – Three Minutes to Earth (bookmakers: 8ste)
De verwachting is dat dit een finalewaardige inzending wordt. Jazz fusion artiesten die beloven de Georgische cultuur recht te doen. Het liedje moet nog gelanceerd worden maar alle signalen wijzen op een erg originele inzending.

• Griekenland: Freaky Fortune ft Riskykidd – Rise Up (bookmakers: 2de)
Heeft gisteravond de Griekse nationale finale gewonnen. Griekenland plaatst zich tot nu toe altijd voor de finale. Deze uptempo kermis-frenzy is behoorlijk repetitief, maar in dit veld waarschijnlijk wel voldoende voor een finaleplaats.

• Ierland: Can-Linn ft. Kasey Smith – Heartbeat (bookmakers: 9de)
Na een spraakmakende nationale finale waarin een mentor van een deelnemer een heftige Jerry Springer-achtige ruzie maakte met twee juryleden, koos het Ierse publiek voor een uptempo dance-track met een Keltisch tintje.

• Israël: Mei Feingold – Same Heart (bookmakers: 10de)
Een enigszins teleurstellend uptempo popliedje dat niet echt blijft hangen. Maar de zangeres is een goede live performer, en in deze zwakkere halve finale waarin een land minder meedoet, moet een finaleplek op zich haalbaar zijn.

• Litouwen: Vilija Matačiūnaitė – Attention (bookmakers: 12de)
Vreemde electro-poprock, op zich wel origineel, maar ook rommelig en wat schreeuwerig. Het wordt betwijfeld of dit de finale kan halen. De zangeres schreef het nummer zelf en heeft wel veel goodwill en support in haar thuisland.

• Macedonië: Tijana Dapčević – To the Sky (bookmakers: 13de)
De zangeres schijnt goed te zijn, maar dit nummer is een dertien in een dozijn popriedeltje. Tijdens de officiële presentatie playbackte Tijana, dus hoe dit in mei uiteindelijk uit de verf zal komen? Gokkers verwachten geen finaleplek.

• Malta: Firelight – Coming Home (bookmakers: 3de)
Onschuldige Amerikaansklinkende folkpop die verrassend hoog staat bij de bookmakers. Op zich een aardig liedje en de vocalen zijn prima. Malta plaatste zich de afgelopen twee jaar voor de finale, en bereikte vorig jaar de top 10.

• Noorwegen (bookmakers: 5de)
Liedje komt op 15 maart. Alle nummers in de Noorse finale zijn bekend want er zijn drie voorrondes gehouden. Noorwegen haalt bijna altijd de finale, en de kans is groot dat het dit jaar weer gaat lukken. Dit prachtige lied is een kanshebber.

• Oostenrijk: Conchita Wurst (bookmakers: 4de)
Liedje op 18 maart. Travestiet met baard. Deed twee jaar geleden mee aan de Oostenrijkse voorronde, eindigde toen als tweede. Oostenrijk plaatste zich twee jaar niet voor de finale. Nu mag Conchita het als interne selectie proberen.

• Polen: Donatan & Cleo – My Słowianie (Slavic Girls) (bookmakers: 6de)
Na een afwezigheid van twee jaar keert Polen terug op het festival met een catchy hype. De videoclip van de eerste versie van My Słowianie is al 40 miljoen keer bekeken. De gunfactor bij Polen is nu ook groot. Finaleplaats lijkt zeker.

• Slovenië: Tinkara Kovač – Spet/Round and Round (bookmakers: 11de)
Een ongevaarlijk tweetalig poplied met een fluitje en drums. Een beetje zoals het winnende lied van vorig jaar, maar minder catchy. Toch kan dit best de finale halen, aangezien er maar vijf acts uit deze halve finale naar huis gaan.

• Roemenië: Paula Seling and Ovi – Miracle (bookmakers: 1ste)
Topfavoriet in de tweede halve finale. Paula en Ovi deden in 2010 ook mee aan het Songfestival en eindigden toen op de derde plaats in de finale. Ze komen met een op het Songfestival niet eerder vertoonde act met hologrammen.

• Wit-Rusland: TEO – Cheesecake (bookmakers: 15de)
Op dit moment laatste bij de bookmakers, en terecht want dit heel erg. De studioversie is nog te doen, maar de live performance is een onbegrijpelijke puinhoop. Dit soort dingen zijn wel wat het Songfestival zo uniek maakt.

• Zwitserland: Sebalter – Hunter of Stars (bookmakers: 14de)
Het zit de Zwitsers niet mee. Ze haalden in de voorbije zeven jaar maar één keer de finale, en eindigden daarin toen als laatste. Het irritante en rommelige Hunter of Stars van Sebalter zal vermoedelijk niet voor een grote ommekeer zorgen.

Finale

Het organiserende land, winnaar van vorig jaar Denemarken, is direct geplaatst voor de finale, evenals de Grote 5: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk. Zij betalen het meest aan de organisatie van het festival.

Die contributie wordt objectief vastgesteld op basis van nationaal inkomen en inwoneraantal. Het is dus niet zo dat een land een finaleplaats kan kopen.

• Denemarken: Basim – Cliche Love Song (bookmakers: 10de)
Typisch Songfestivalliedje waarmee Denemarken voor de dag kan komen, catchy en vrolijk, maar geen winnaar. De Denen hoeven zich dus geen zorgen te maken over de kosten van het twee keer achter elkaar organiseren van het festival.

• Duitsland (bookmakers: 7de)
Liedje komt op 13 maart. De Duitsers organiseren een nationale finale met daarin onder meer de bekende popacts Oceana en The Baseballs, maar ook de Neue Deutsche Härte/synthrock band Unheilig en singer-songwriter Madeline Juno.

• Frankrijk: Twin Twin – Moustache (bookmakers: 24ste)
Trendy, een beetje in de lijn van Stromae, maar volgens gokkers geen kanshebber voor een hoge eindnotering. Dat kan heel anders worden als het in mei lekker weer is. Met een goede act kan dit dan uitgroeien tot hype.

• Italië: Emma Marrone – La mia città (bookmakers: 18de)
Sinds de terugkeer op het Songfestival in 2011 eindigde Italië telkens in de top 10. Als we de bookmakers moeten geloven zal dat dit jaar anders zijn. De zangeres is top maar er zijn twijfels over het liedje. Emma is live sterk.

• Spanje: Ruth Lorenzo – Dancing in the Rain (bookmakers: 14de)
Reacties op deze inzending zijn verdeeld. De zangeres blies vooraf hoog van de toren over haar nummer. Het bleek repetitief en in de climax schreeuwerig. Met een goede stage act kan het werken, maar winnen zit er vermoedelijk niet in.

• Verenigd Koninkrijk: Molly – Children of the Universe (bookmakers: 6de)
Sinds de onthulling een kandidaat voor de overwinning. Een anthem, beetje cheesy zoals vaker op het Songfestival, maar toch geloofwaardig; Molly schreef het nummer zelf. Fris geproduceerd. Het 60ste Songfestival in 2015 in Londen?

Lees ook: preview eerste halve finale; de concurrenten van Ilse en Waylon

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>