Songfestival finale: actuele stand bij bookmakers en in iTunes

Lijstjes! Gaan The Common Linnets het Songfestival winnen?

De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen vindt vanavond plaats. The Common Linnets, Ilse DeLange en Waylon, behoren met hun countryliedje Calm After The Storm tot de favorieten om die te winnen!

In de polls en bij de bookmakers heeft de Nederlandse inzending er in jaren niet zo goed voorgestaan. Bij de bookmakers staan we nu op de derde plaats.

Update bookmakers

1. Zweden
2. Oostenrijk
3. Nederland
4. Armenië
5. Verenigd Koninkrijk
6. Oekraïne
7. Hongarije
8. Denemarken
9. Griekenland
10. Noorwegen

Update iTunes

1. Oostenrijk (in 29 landen)
2. Nederland (in 20 landen)
3. Armenië (in 20 landen)
4. Zweden (in 18 landen)
5. Griekenland (in 19 landen)
6. Wit-Rusland (in 16 landen)
7. Hongarije (in 15 landen)
8. Noorwegen (in 15 landen)
9. Roemenië (in 15 landen)
10. Zwitserland (in 14 landen)

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk (samen de Big 5) staan direct in de finale, evenals gastland Denemarken. Zij betalen het meest aan de organisatie van het festival. De contributie is bepaald op basis van inwoneraantal en nationaal inkomen. Een land kan dus geen plek in de finale kopen.

Een nadeel voor deze landen is dat hun inzendingen nog niet door miljoenen mensen zijn gezien in een halve finale. Er werden toen alleen wat korte clipjes vertoond. Zij staan daardoor in een stuk minder landen in iTunes genoteerd. Met name het Verenigd Koninkrijk is echter wel zeker een serieuze kanshebber.

Airplay buiten thuisland

1. Duitsland
2. Denemarken
3. Nederland
4. Zweden
5. Oostenrijk
6. Noorwegen
7. Zwitserland
8. San Marino
9. Verenigd Koninkrijk
10. Armenië

Radiomonitor onderzocht hoe vaak de nummers van de finalisten in de afgelopen vier weken buiten de eigen landsgrenzen te horen zijn geweest. We staan daar ook op de derde plaats maar de top 2 is ineens heel anders. Het gaat namelijk niet om aantal plays maar om het bereik, ofwel: luistercontacten.

Duitsland heeft 43 miljoen buitenlandse luistercontacten, vooral in Oostenrijk en Polen. Denemarken 18 miljoen buitenlandse luistercontacten, vooral in Zweden en Duitsland. Nederland scoorde 15 miljoen luistercontacten, het meest in Zweden (6 miljoen), Duitsland (4 miljoen) en Denemarken (3 miljoen).

Wie gaat er winnen?

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er nu vooraf niet een enkele evidente topfavoriet voor de winst, maar meerdere. Het gaat vermoedelijk tussen Oostenrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Armenië en Zweden.

Sinds de tweede halve finale verwachten de meeste experts Oostenrijk. Conchita Wurst (‘vrouw met baard’) heeft het momentum te pakken. Een memorabel optreden, een goed liedje (als je van dit type songs houdt) en sterke vocalen.

Daarbij spreekt de boodschap van tolerantie en verdraagzaamheid bij veel Songfestivalfans en in de media aan. Het is echter de vraag of landen met meer conservatieve kijkers en jury’s op een travestiet met een baard zullen stemmen.

Later vandaag op NLpop meer details en duiding over de finale!

Bol: Eurovision Kopenhagen 2014
iTunes: Eurovision Song Contest 2014 Copenhagen

Winnen The Common Linnets het Eurovisie Songfestival?

  • Ja (57%)
  • Nee (43%)
Loading ... Loading ...

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>