Conchita Wurst wint Songfestival, The Common Linnets tweede!

Bekijk de complete einduitslag en video van het winnende optreden

Het Eurovisie Songfestival 2014 is zaterdagavond gewonnen door Oostenrijk! Na een bloedstollend spannende puntentelling kwam Conchita Wurst (‘de vrouw met de baard’) met haar liedje Rise Like A Phoenix als winnaar uit de bus.

Onze eigen Common Linnets, Ilse DeLange en Waylon brachten Nederland naar een prachtige tweede plaats. Een historische topscore in puntenaantal en onze hoogste positie sinds 1975, toen Teach-In het festival voor Nederland won.

Opvallend is de Britse flop. Molly uit het Verenigd Koninkrijk stond lang in de top 5 bij de bookmakers en bovenaan in diverse polls. Zij eindigde zaterdag op een teleurstellende 17de plaats. Frankrijk eindigde als laatste met 2 punten.

Volledige uitslag

1. Oostenrijk (290 punten)
2. Nederland (238 punten)
3. Zweden (218 punten)
4. Armenië (174 punten)
5. Hongarije (143 punten)
6. Oekraïne (113 punten)
7. Rusland (89 punten)
8. Noorwegen (88 punten)
9. Denemarken (74 punten)
10. Spanje (74 punten)
11. Finland (72)
12. Roemenië (72)
13. Zwitserland (64 punten)
14. Polen (62 punten)
15. IJsland (58 punten)
16. Wit-Rusland (43 punten)
17. Verenigd Koninkrijk (40 punten)
18. Duitsland (39 punten)
19. Montenegro (37 punten)
20. Griekenland (35 punten)
21. Italië (33 punten)
22. Azerbeidzjan (33 punten)
23. Malta (32 punten)
24. San Marino (14 punten)
25. Slovenië (9 punten)
26. Frankrijk (2 punten)

Het officiële scoreboard, evenals de exacte gesplitste punten van televoters en individuele leden in de vakjury’s, kan je nu nakijken op eurovision.tv

Marcel Bezençon Awards

Naast hun officieuze ‘zilveren medaille’ hebben The Common Linnets ook twee van de drie Marcel Bezençon Awards gewonnen. Calm After The Storm werd door de andere deelnemende componisten verkozen tot beste lied en ook de aanwezige commentatoren kozen de Nederlandse inzending als beste.

De awards, vernoemd naar de oprichter van het Songfestival Marcel Bezençon, worden sinds 2002 uitgereikt door de journalisten, commentatoren en componisten. Oostenrijk won de prijs van de aanwezige journalisten.

Video: finale optreden Conchita Wurst met Rise Like A Phoenix

facebook share facebook share

27 Reacties // Reageer

27 thoughts on “Conchita Wurst wint Songfestival, The Common Linnets tweede!

  1. Peterke!

    Begrijp me niet verkeerd nu! Ik ben heel erg trots op The Common Linnets voor wat ze bereikt hebben. Ze hebben het ongelooflijk goed gedaan en ik ben echt blij dat we de tweede plaats hebben behaald. Toch heb ik een kleine nasmaak hieraan overgehouden. Het is mooi om te zien dat zo iemand als Conchita kan en ook mag winnen, maar het ging hier voornamelijk om het standpunt dat hij/zij wilde neerzetten. Als dat niet meespeelde had Nederland hoogstwaarschijnlijk gewonnen! Neemt natuurlijk niet weg dat Europa als het ware heeft gewonnen van Rusland. Rusland heeft een standpunt, maar Europa heeft Oostenrijk uiteindelijk gelijk gegeven en dat is toch iets moois om te kunnen zien. (Hoop dat jullie snappen wat ik daarmee bedoel.)

      /   Reply  / 
    1. MASH

      @Peterke! Ik had het beter kunnen verwoorden.

        /   Reply  / 
      1. MASH

        Correctie: NIET beter kunnen verwoorden. :P

          /   Reply  / 
  2. Arjan Hensens

    We hebben verloren van een statement en een hype en niet van een beter liedje.

      /   Reply  / 
  3. Ronald

    Beste mensen. Juliie begrijpen toch wel dat dit al gepland was he? Natuurlijk zou Oostenrijk winnen. De meest opvallendste winnen altijd. Ooit won de Finse hardrockband Lordi ook, wie geloofd dat Conchita toevallig won is ietwat naief vind ik. Ook weer lekker voorspelbaar-dat-het-ik-geef buurlandje-wat-punten systeem. Ze deden het allemaal. Sorry, ik vind het allemaal wel erg doorzichtig. Peterke! zegt het mooi hierboven. Onze mening verschilt vaak, maar hier ben ik het toch wel mee eens

      /   Reply  / 
    1. Yoshi

      Begrijp me niet verkeerd, maar ik heb het idee dat jij altijd alles in het negatief wilt zetten.

      Denk je dit nou serieus? Wat verwacht je dan van het komende WK, dat Nederland extra slecht moet spelen omdat een ander land moet winnen?

      Sorry Ronald, maar dit is heel ver van je gezocht. Je weet dondersgoed dat homoseksualiteit nog niet in alle Europese landen is geaccepteerd.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Kom op, Yoshi. Jij denkt dus serieus dat bijv. Armenië punten geeft aan Azerbeidzjan of Roemenië aan Hongarije of Oekraïne aan Rusland puur om het liedje?
        En een zangwedstrijdje vergelijken met een sportevenement gaat totaal mank natuurlijk

          /   Reply  / 
        1. KellyVanDerVeer

          zangwedstrijd”JE”? Alleen daaruit blijkt al hoe negatief jij bent!

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            Zangwedstrijd(je) ja. Niet meer , niets minder dan dat. Nou ja eerder een toneelstuk met zang.

              /  
          2. Johan van de Velde

            Toneelstuk met zang… Is dat niet een musical? :)

            Een schouwspel is het wèl, natuurlijk. Maar vergeet niet dat de liedjes wel degelijk van belang zijn.

            Bovendien heeft het best een respectable aantal toeschouwers…

              /  
  4. blafhond

    Fijn dat Nederland de tweede plaats heeft weten te halen!
    Maar Conchita was gewoon veel beter…

      /   Reply  / 
  5. BéTé

    Nederland heeft de eerste halve finale met vlag en wimpel gewonnen … eindigde daar dus hoger dat Conchita Worst.
    En the Common Linnets wonnen voordat het Eurovisie Songfestival nog was begonnen twee Marcel Bezençon Awards.
    De in totaal drie awards worden door de aanwezig journalisten, commentatoren en componisten uitgereikt.
    The Common Linnets wonnen twee prijzen: in de categorie beste nummer voor Calm After The Storm en beste performance.
    De prijzen worden sinds 2002 uitgereikt en zijn vernoemd naar de oprichter van het festival Marcel Bezençon.

      /   Reply  / 
    1. Calypso

      Klopt niet helemaal wat je zegt: Conchita en de Common Linnets zaten in de 2 verschillende halve finales. Conchita kreeg ik die halve finale 169 punten en Common Linnets in de hunne 150.

        /   Reply  / 
  6. Yoshi

    Wat denken jullie nou? Die landen geven toch zelf punten. Denk je nou echt dat Tim Douwsma met die griet uit Duitsland heeft gebeld met het idee ‘kom laten we hem/haar maar 12 punten geven’.

    Conchita Worst heeft terecht gewonnen. Het is een statement dat ze inderdaad maakt, maar de boodschap zit heel duidelijk ook in het mooie lied verwerkt.

    amen

      /   Reply  / 
    1. Peterke!

      Zeg… die ‘griet uit Duitsland’ heet wel Helene Fischer en is de grootste artiest in Duitsland op dit moment. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ze behoorlijk groot is daar. Haar laatste album heeft in Duitsland alleen al ruim 1.1 miljoen exemplaren verkocht.

      En wat de punten betreft… ik denk wel dat het eerlijk is gegaan. Het is natuurlijk jammer dat het vriendjespolitiek is, maar desondanks gaat het eerlijk. (Geloof ik dan, noem me maar naïef!) We hebben toch van 8 landen de 12 punten gekregen en dat was echt heel leuk en mooi om te zien. Ik blijf wel van mening dat we verloren hebben van een standpunt. Als Conchita het nummer gewoon had gezongen zonder jurk en baard (met alle respect btw, want ik bewonder Conchita van alle opzichten) had hij nooit gewonnen.

        /   Reply  / 
      1. Yoshi

        Ik sluit me volledig bij je aan. En sorry, ik had werkelijk geen idee wie het was. Een bekend gezicht had ze wel.

          /   Reply  / 
  7. Amanaemonesia

    Prachtige prestatie van The Common Linnets. Het is voor mij echt een groeinummer gebleken. Vond de studioversie in eerste instantie wel oké maar niet extreem bijzonder, maar uiteindelijk is het echt zo’n liedje waar de schoonheid pas na meerdere luisterbeurten ontluikt.

    Ook mooi dat Anouk nu waarschijnlijk voorlopig even haar mond dichthoudt. Jullie herinneren je vast nog wel die denigrerende opmerkingen van haar over Ilse DeLange en het befaamde prullenbakincident.

      /   Reply  / 
    1. Amanaemonesia

      Anouk kan ook nog duidelijk wat leren van de podiumpresentatie van The Common Linnets. Daar heeft zij het vorig jaar echt laten liggen, terwijl het visuele aspect van de act van Ilse en Waylon juist heeft bijgedragen aan het enorme succes.

        /   Reply  / 
  8. Amanaemonesia

    Anouk kan ook nog duidelijk wat leren van de podiumpresentatie van The Common Linnets. Daar heeft zij het vorig jaar echt laten liggen, terwijl het visuele aspect van de act van Ilse en Waylon juist heeft bijgedragen aan het enorme succes.

      /   Reply  / 
  9. sandy

    Die pierre kartner heeft er toch verstand van. Nr 1 en 2 goed voorspeld. Misschien moet hij volgend jaar toch maar weer zelf een liedje schrijven en dan kan gordon het zingen met baard en glitterjurk. Of we gaan voor een serieuze overwinning met bo saris.ik stem voor.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Ja, de bron van mislukte sterren uit TV shows is zo groot dat je daaruit de komende 50 jaar mensen naar het songfestival kan sturen. Oke, nou is Bo Saris een uitzondering, die heeft inmiddels toch een carrière opgebouwd

        /   Reply  / 
  10. Gustin81

    Op zich mooi dat ze gewonnen heeft. Maar sorry, ik vond het weinig met de muziek te maken hebben. Het was op zich een mooi lied, maar de winnaar? Nee, dat vond ik het bij lange na niet.

      /   Reply  / 
  11. Lenny

    Wat een zielige zure reacties hier zeg, echt om van over je nek te gaan!
    Conchita Wurst is sowieso een prachtige verschijning met een geweldige stem die dit nummer subliem vertolkt heeft!
    Daar kunnen die Common Linnets helemaal niet aan tippen met hun Linedance-geneuzel! Als je dat verschil niet kunt horen mankeer je toch echt iets aan je gehoor! En Nederland ‘tolerant’? Laat me niet lachen!

      /   Reply  / 
  12. Gustin81

    @Lenny: we mogen allemaal een mening hebben toch?
    De boodschap van de winna(a)r(es) vind ik wel weer mooi. Maar ik vind dat er andere nummers beter waren. En ben ook zeker niet tegen Conchita, integendeel zelfs. Vind het jammer dat er weer zo’n hetze om gemaakt wordt. Maar dat geldt wel voor meerdere acts.

      /   Reply  / 
  13. Pup05

    Conchita is een terechte winnaar. Een prachtig statement, maar, laten we hier eerlijk over zijn, een geweldig goed ESF lied. Ook zonder dit statement had het in de top terecht gekomen!
    Voor iedereen hier die nu weer over Anouk beginnen te zeuren, realiseer je vooral dat Ilse never nooit aan het ESF had meegedaan zonder Anouk.
    Anouk nam de risico’s in 2013 en kreeg Nederland weer op de ESF kaart.
    Anouk had succes, Ilse volgde en heeft ook geprofiteerd dat Europa inmiddels weer anders naar NL kijkt ….

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      + 1

      (Hoewel het winnende nummer iets te bombastish is naar mijn smaak)

        /   Reply  / 
  14. bastian

    Ze moeten die Vlaamse regisseur voor de komende 10 jaar vastleggen, wat was dat geweldig om te zien.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>