Loting: Trijntje in eerste halve finale Songfestival

Spannende loting resulteert in gemengde inschatting kansen Trijntje

Vandaag vond de loting plaats voor het Eurovisie Songfestival 2015. In de zestigste editie wordt Nederland vertegenwoordigd door Trijntje Oosterhuis.

Er is alleen geloot in welke halve finale landen uitkomen. Nederland en België staan in de eerste helft van de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. De exacte volgorde van optreden wordt later door de producent van de show bepaald. Die zorgt dan dat er afwisseling is tussen bijvoorbeeld ballades en uptempo.

Eerste halve finale
1e deel: Griekenland, Macedonië, Nederland, Moldavië, Finland, België, Armenië, Estland
2e deel: Servië, Denemarken, Wit-Rusland, Roemenië, Rusland, Hongarije, Albanië, Georgië
(Finalisten die meestemmen: Spanje, Frankrijk, Oostenrijk)

Tweede halve finale
1e deel: Noorwegen, Ierland, Tsjechië, Litouwen, San Marino, Malta, Portugal, Montenegro
2e deel: Zwitserland, Azerbeidzjan, Slovenië, Letland, Polen, IJsland, Israël, Cyprus, Zweden
(Finalisten die meestemmen: Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk)

Het gastland en de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk) staan al in de finale omdat zij het meest betalen om het Songfestival te organiseren. De afdracht wordt bepaald op basis van inwoneraantal en nationaal inkomen. Het is dus niet zo dat een rijk land een finaleplaats kan ‘kopen’.

Voordelen, nadelen?

Dat Nederland en België in dezelfde halve finale uitkomen is een voordeeltje omdat wij elkaar relatief vaak punten geven. Ook een klein voordeel is dat er in onze halve finale zestien landen staan, en in de tweede halve finale zeventien.

Een loting in de eerste helft van de show is een nadeel omdat latere optredens meestal verser in het geheugen liggen bij televoters. Die stemmen tellen voor de helft mee. Maar ach, als iets goed is dan plaatst het zich vanaf elke startpositie.

Concurrentie

Het belangrijkste is de concurrentie. Landen die zich vrijwel altijd kwalificeren voor de finale zijn Griekenland, Servië, Denemarken, Wit-Rusland, Roemenië en Rusland. Dat zijn er al zes. Wit-Rusland is wel een twijfelgeval. Dan zijn er nog vier of vijf plaatsen over want in totaal gaan tien landen door naar de finale.

Het is natuurlijk niet zeker dat die landen zich ook dit jaar weer voor de finale zullen plaatsen. Het hangt uiteindelijk af van de kwaliteit van de optredens. Maar een walk-over wordt het niet voor onze Trijntje. Ze zal een topoptreden moeten neerzetten waarmee zij publiek uit alle windrichtingen kan overtuigen.

Commentator Cornald Maas merkte op Twitter op dat maar liefst zeven landen in onze halve finale (Moldavië, Armenië, Wit-Rusland, Roemenië, Rusland, Albanië en Georgië) vorig jaar amper of geen punten gaven aan Nederland.

Of deze landen warmer lopen voor de midtempo popsong Walk Along dan voor het ingetogen countryliedje Calm After The Storm zullen we op 26 mei weten!

• Alles over het Eurovisie Songfestival

Haalt Trijntje de finale van het Eurovisie Songfestival?

  • Ja (56%)
  • Nee (44%)
Loading ... Loading ...

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Loting: Trijntje in eerste halve finale Songfestival

  1. Johan van de Velde

    Ik neem aan dat van de euforie die er heerste rond de lancering van Walk Along, niets meer over is.

    Ikzelf was nogal geschrokken van het slechte optreden van Trijntje in TVOH.

    Dat de single ogenschijnlijk ook nog flopt (vooralsnog), zal het vertrouwen in een finaleplaats nog verder schaden.

    Of is iedereen nog vol goede moed?

      /   Reply  / 
    1. Yoshi

      Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Het liedje vind ik niet echt songfestival achtig. Het nummer zal wel gedeeltelijk over haar scheiding gaan? Daarnaast heeft ze geen stage presents, te gewoon en te saai met haar vuistje en vingertje.

      Als Trijntje de finale haalt, heeft ze dat misschien wel mede te danken aan de successen van The Common Linnets en Anouk. Misschien dat Europa ook door deze acts anders naar onze inzendingen gaan kijken en hopelijk Trijntje ook waarderen.

      Maar vooralsnog denk ik dat we de finale niet met Trijntje halen.

        /   Reply  / 
  2. Henk

    Ik blijf positief. Ik verwacht dat Trijntje een heel goed optreden gaat neerzetten samen met haar backgroundvocals. Maar het liedje moet gewoon een halve minuut ingekort worden. Want je bent nu blij dat het afgelopen is, het duurt echt te lang en veel te veel hetzelfde. Dus mijn tip: een halve minuut korter, dan blijft het publiek wellicht verlangen naar nog een keer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>