Loting Songfestival: Douwe Bob in 1e halve finale

#Eurovision • Check nieuwe informatie over het komende Songfestival

De loting voor het Eurovisie Songfestival 2016 heeft maandag plaatsgevonden. Onze eigen Douwe Bob is ingedeeld in de eerste helft van de eerste halve finale die op dinsdag 10 mei plaatsvindt. Ook het artwork en de slogan zijn onthuld.

Uitslag loting

Voor de loting waren de landen ingedeeld in zes potten, gebaseerd op hun stemgedrag in vorige jaren. Landen die elkaar vaak punten geven (buurlanden, bevriende landen) komen zo niet allemaal in dezelfde halve finale terecht.

1e helft 1e Halve Finale: Armenië, Finland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Moldavië, Nederland, Rusland, San Marino
2e helft 1e Halve Finale: Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Estland, IJsland, Malta, Montenegro, Oostenrijk, Tsjechië

1e helft 2e Halve Finale: Australië, Ierland, Israël, Letland, Litouwen, Macedonië, Polen, Servië, Wit-Rusland, Zwitserland
2e helft 2e Halve Finale: Albanië, België, Bulgarije, Denemarken, Georgië, Noorwegen, Oekraïne, Roemenië, Slovenië

Douwe Bob treedt op in de halve finale met achttien deelnemers. Dat is een klein voordeel omdat de tweede halve finale uit negentien bestaat. Aan de andere kant zal Douwe de finale moeten zien te halen zonder punten uit onze buurlanden.

Optreedvolgorde

De exacte startposities worden door het productieteam bepaald nadat alle inzendingen bekend zijn. In de opbouw van de show wordt rekening gehouden met het soort liedje en artiest. Dus bijvoorbeeld niet drie emotionele ballads door een solozangeres op rij, niet alle uptempo liedjes achter elkaar, enzovoort.

Geplaatste finalisten

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk zijn met gastland Zweden direct geplaatst voor de finale. Zij betalen het meest aan de organisatie van het festival. De contributie wordt bepaald op basis van nationaal inkomen en inwoneraantal. Het is niet zo dat een land een plaats in de finale kan ‘kopen’.

Deze zes landen die al voor de finale zijn geplaatst kregen te horen in welke halve finale zij moeten meestemmen. Die show moeten zij dus ook uitzenden. Meestal zenden ze de andere halve finale ook wel uit maar dat is niet verplicht.

Om programma-technische redenen was Duitsland vooraf al ingedeeld in de tweede halve finale en Zweden in de eerste. Middels loting zijn Frankrijk en Spanje ook ingedeeld in de eerste, en Italië en Verenigd Koninkrijk in de tweede.

Data, slogan en logo

Het Eurovisie Songfestival 2016 vindt plaats op dinsdag 10 mei, donderdag 12 mei (halve finales) en zaterdag 14 mei (finale) in de Ericsson Globe te Stockholm. De show wordt gepresenteerd door Petra Mede (die dit in 2013 in Malmö ook deed) en Måns Zelmerlöw, die vorig jaar in Wenen het Songfestival won.

De slogan van het Songfestival is dit jaar Come Together. Het zijn meestal vrij zoetsappige oneliners. Vorig jaar Building Bridges, en daarvoor onder meer Join Us, We Are One, Light Your Fire, Feel Your Heart Beat en Share the Moment.

Het logo in het artwork van dit jaar is een bloeiende paardenbloem die symbool staat voor zaken als veerkracht, transformatie en creativiteit.

Video: Terugkijken loting Halve Finales

Douwe Bob met regisseur Pannecoucke naar het Eurovisie Songfestival

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>