‘Jan Smit niet juiste niveau voor Popprijs’

De Popprijs 2006 blijft de gemoederen bezighouden. De gedoodverfde winnaar van deze prijs is al weken Jan Smit. Maar niet iedereen vindt het voor de hand liggend dat de Volendammer er met de prijs vandoor gaat op zaterdag 13 januari. De Popprijs, een toekenning voor de artiest die het afgelopen jaar de grootste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek, zou nooit kunnen worden toegekend aan een volkszanger.

Volgens Noorderslag-programmeur Peter Sikkema past een artiest als Jan Smit niet op zijn festival, zo laat hij weten in Het Parool. ''Bij Noorderslag gaat het niet over populariteit. Volksmuziek past gewoon niet op het festival. Je moet ergens afkaderen, anders zou je bijvoorbeeld ook jazz en wereldmuziek een plaats moeten bieden. Natuurlijk zijn er altijd crossovers. Ik bedoel: een Nederlandstalige band als De Kift vind ik geweldig. Maar Jannes gaat toch echt ergens anders over.''

Oor-hoofdredacteur Koen Poolman deelt die mening niet, al verwacht hij wel de nodige kritiek en verbazing als Jan Smit mocht winnen. "Ik hoop voor hem dat hij niet zijn allerbeste jas aantrekt", zegt hij over de traditionele bierregen bij de winnaar. Poolman denkt dat de regen extra hevig zal zijn bij Smit. "Ik kan me voorstellen dat er werkelijk een storm van kritiek, verbazing en verontwaardiging losbarst als Jan Smit straks met de Popprijs op het podium staat.''

Toch jammer, die reactie van Peter Sikkema. Als hij zou luisteren naar de laatste cd van Jan Smit, dan zou hij horen dat Jan allang geen volksmuziek à la Frans Bauer of Marianne Weber meer maakt. Op Weg Naar Geluk is je reinste popmuziek met in de verte een volkse inslag. Maar volgens mij is Jan niet meer of minder credible dan bijvoorbeeld Blof, die in 2003 de Popprijs won.

Maargoed, het zou me niet verbazen als Ilse deLange volgende week wint. Wel onterecht dat ze de prijs dan nu pas wint, ten slotte is The Great Escape niet haar meest succesvolle album tot nog toe en leverde het ook geen top 10-single op.

Zie ook:
- Jan Smit versieren in 3 stappen
- Wie gaat er met de Popprijs 2006 vandoor?
- 'Jan Smit gaat er met de Popprijs vandoor'

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Jan Smit niet juiste niveau voor Popprijs’

  1. ClemUns

    Ook al heeft The Great Escape (single) van Ilse DeLange niet de top 10 gehaald, het is wel haar succesvolste single tot nu toe (29 weken in de Top 100) met als hoogste positie nummer 11, net of die ene plaats dan nog zoveel uitmaakt.
    En ‘The Lonely One’ is daarna haar succesvolste single (duet met Kane niet meegerekend). Over succes gesproken…

      /   Reply  / 
  2. Alex

    Het is toch de POP-prijs. Dan hoef je je toch niet te schamen als organisatie als Jan Smit hem wint. Volgens wikipedia hebben Marco Borsato en 2Unlimited hem ook al eens gewonnen, dus dan kan Jan Smit ook wel.

      /   Reply  / 
  3. Herman

    vind ik ook, Alex.

      /   Reply  / 
  4. Aimee

    die man kan dr gewoon niet tegen dat Jan Smit op dit moment gewoon een heel populaire artiest is.
    Jaloers?!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>