Jaaroverzicht singles: Nederlands product wint van internationaal succes

Guus MeeuwisVan de tien bestverkochte singles van 2005, is de helft van Nederlandse bodem. Een ontzettend goede prestatie. De nummer 1 in de Single Top 100 over 2005 is meteen een hele bups artiesten: Als Je Iets Kan Doen van Artiesten voor Azië, waarvan bijna 120.000 exemplaren zijn verkocht. Spekkoper daarna is Guus Meeuwis, die met zijn Hazes-cover Geef Mij Je Angst nog altijd in de hitlijsten staat. De nieuwste Meeuwis-single De Weg is in het jaaroverzicht op 37 terechtgekomen.
En dan is er nog de ‘Vijftien Miljoen Mensen van dit jaar’ in de vorm van Het Land Van Lange Frans & Baas B. Het nummer is nog niet heel oud, maar verkocht al wel als een tierelier. Het rapduo bezet de vierde plaats, meteen onder James Blunts You’re Beautiful, dat waarschijnlijk de bestverkochte single van het Europese continent is dit jaar.

Jan SmitJan Smit bedacht een uitgekookt marketingplan voor de single Laura. Hij maakte er een drieluik van, met op elk schijfje andere nummers. En het drieluik wordt dan in delen gereleast. Het leverde Coldplay geen windeieren op met Clocks en nu met Talk, maar ook Jan Smit profiteerde ervan. Het werd zijn tweede nummer 1-hit ooit. En Laura staat hoog in de eindejaarslijst: op 5! Jan Smit deed het met meer singles goed dit jaar. Vrienden Voor Het
Leven van Jan Smit bereikte net niet de top 10 in deze lijst met
bestverkochte singles, maar staat op de 12de plaats. Op 70 komt de
Volendammer nogmaals voor met Boom Boom Bailando.

Ch!pzVanaf plaats 6 is er ruimte voor tienerpop, een muziekstroming waar je met goede marketing ook veel geld kunt verdienen. One, Two, Three van het kwartet Ch!pz belandt op die zesde plaats, nog maar net boven Das Kleine Krokodil van Schnappi. Het Nederlandse equivalent daarvan is overigens te vinden op de 17de plaats. Ch!pz viert op positie 13 Carnival. Twaalf plaatsen lager, op 25, staat Ch!pz nog een keer met 1001 Arabian Nights. De vier Rotterdamse tieners beleven daarmee een topjaar – en niet alleen in Nederland. Dit jaar gingen ook veel Duitstalige landen overstag. Op het menu voor 2006 staan Scandinavië en ook het Verenigd Koninkrijk.

De JeugdWatskeburt!? is zo ongeveer het meest uitgesproken nieuwe woord van dit jaar, toch slepen de heren van De Jeugd Van Tegenwoordig er ‘slechts’ de 18de plaats mee in de wacht. Het is meteen de enige notering voor De Jeugd. Bij het online muziekplatform 3VOOR12 ging het er heel wat beter aan toe voor de Amsterdammers. Daar hebben ze de titels populairste artiest, meest geluisterde nummer en meest beluisterde album over 2006 te pakken.

Ali B deed het in 2005 iets rustiger aan, nadat hij eind 2004 de ene na de andere hit of prijs te pakken had. Zijn grootste wapenfeit is Leipe Mocro Flava, dat is terechtgekomen op de 20ste plaats in het jaaroverzicht.

KusOok de dames van Kus beleefden een goed jaar. Hun Lekker Ding staat op plaats 22. Topje Van M’n Zus komen we tegen op plaats 31 terwijl Natuurtalent is te vinden op de 60ste plaats. De kerstsingle, die momenteel op de 2de plaats in de hitlijst is te vinden, staat niet in dit overzicht.

Wanneer we naar airplay kijken, is Racoon waarschijnlijk de absolute winnaar dit jaar. Maar deze lijst is gebaseerd op verkoop, en dan staat Racoon op plaats 23 in het single-jaaroverzicht. Racoon is echter een band waar eerder albums van worden verkocht; dat staat dan ook hoog in het album-jaaroverzicht.

Maar in 2005 stonden er ook enkele eendagsvliegen in de lijst. En de grootste eendagsvliegen bleken de bandjes uit Popstars – The Rivals, die elkaar probeerden af te troeven door de kerstsingle van 2004 te scoren. Weliswaar slaagden beide bandjes erin om op nummer 1 te komen, daarna ging het snel bergafwaarts. In de hitlijsten hebben we weinig meer van Raffish of Men2B vernomen. In het eindejaarsoverzicht nog wel: Raffish staat met Plaything op 24, Bigger Than That van Men2B is op 38 geëindigd.

Frans Bauer liet dit jaar niet veel van zich horen. Pas tegen het einde van 2005 kwam hij weer op gang. Daardoor staat He Lekker Ding nog wel in het overzicht – op plaats 28 – maar zijn andere pogingen nog niet geslaagd.

Anouk in AhoyAnouk daarentegen was een druk baasje. In 2005 verkocht zij de meeste singles van Lost, dat hier is terechtgekomen op de 29ste plaats. De voorganger Girl staat op 35. Dat was een veel grotere hit (maar liefst 27 weken genoteerd) maar de verkoop hiervan begon al in 2004. Deze worden in dit overzicht buiten beschouwing gelaten. De nieuwe single One Word – net als Jan Smits Laura verschenen in drieluik – is na vijf weken al goed voor de 80ste plaats in het jaaroverzicht. Overigens heeft Anouk heel behoorlijk gepresteerd in het jaaroverzicht albums.

De allerlaatste single van André Hazes bereikte de 2de plaats in de hitlijsten. In dit hitoverzicht komt Hazes terecht op de 30ste plaats.

Kane wist twee keer vanuit het niets op 1 binnen te knallen met singles van het album Fearless. Dat album groeide uit tot een groot verkoopsucces. Dat kan niet zozeer gesteld worden van de singles. Weliswaar bereikten deze zoals gezegd de hoogste positie, uiteindelijk staan ze relatief laag in het overzicht. Something To Say staat op 32, Fearless is een heel stuk lager, op 71 te vinden.

Harold VerwoertDe grootste sinterklaashit allertijden ligt in handen van Harold Verwoert, beter bekend als Coole Piet. Hij zong het liedje de Streken Van Tante Toets in dat prompt op de eerste plaats in de hitlijst belandde. Toen de sint eenmaal vertrokken was, kelderde Verwoert. Maar het liedje uit De Club Van Sinterklaas staat wel even op de 36ste plaats.

Ook nog in het jaaroverzicht singles:
44. Laat Me – Alderliefste met Ramses Shaffy & Liesbeth List
48. Automatic – Elize
50. Zoop In Afrika – Zoop
54. Eyahe – Djumbo
56. Vraag Jezelf Eens Af – Brace
57. Hartendief – Brace
59. Amarillo – Albert West
66. The Djumbo Jump – Djumbo
69. Een Beetje Meer – Jannes
81. De Peel In Brand – Rowwen Heze
Tess84. Stupid – Tess
88. Over De Top – Toppers
90. Girls Just Wanna Have Fun – Bad Candy
93. Hungry For Love – Di-Rect
94. To The Max – Co & Sita
95. Trampoline – Gebroeders Ko
96. Blind For You – Di-rect & Wibi Soerjadi
97. Live At The Arena – Toppers
100. Rennen Of Stilstoan – Normaal

Zie ook
- Jaaroverzicht downloads: Hollands Glorie grossiert
- Jaaroverzicht albums: Katie Melua in eindsprint Anouk voorbij
- Jaaroverzicht België: Anouk grote winnaar, Frans Bauer doet het ook leuk

Bron: GfK Megacharts

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>