Borsato slaat plank aanwijsbaar mis met Wit Licht

Pats Boem! Na twee weken is er alweer een einde gekomen aan de heerschappij van Marco Borsato in de hitlijst. Wit Licht heeft het heel kort uitgehouden aan de top van de Single Top 100, deze week pakt Madonna namelijk opnieuw haar eerste plaats terug. En dat is een flinke klap in het gezicht van Marco Borsato en zijn vaste tekstschrijver John Ewbank. De fans lijken nu toch wel erg duidelijk aan te geven de nieuwe weg van Borsato af te wijzen.

Borsato, ruim een decennium lang de onbetwiste popkoning van Nederland. Al zou hij een hele single volboeren, nog steeds genoeg fans die naar de winkel rennen om het te kopen. Maar waar de vorige singles van Borsato minstens vijf weken de eerste plaats bezetten, is het nu dus al snel gedaan – in een periode waarin maar weinig relevante releases plaatsvinden.

Het is makkelijk achteraf praten, maar Borsato heeft het geduld dan ook wel enorm op de proef gesteld. Zijn laatste studio-cd is Luid en Duidelijk uit het jaar 2000. Sindsdien verscheen nog wel de studio-dvd Zien in 2004, verder was het een incidentele single en veel hitoverzichten. Die zijn dan zo verpakt dat de fan het eigenlijk wel moest kopen, maar het feitelijk neerkwam op geldklopperij. En loyaliteit van fans houdt een keer op.

Wit Licht moet een soort drieluik worden: een single, een album en een film. Schrijver John Ewbank vertelde onlangs al in De Wereld Draait Door dat hij moeilijk uit de voeten kon met de titel. Bovendien moest hij gehoor geven aan de wens van Borsato om te blijven vernieuwen – dat is het visitekaartje dat hij bij elk nieuw album wil afgeven. Die ambitie valt natuurlijk te prijzen, het getuigt van lef en risico durven nemen. Maar op internetdiensten als YouTube en ook NLpop gaven veel liefhebbers al aan niet erg enthousiast te zijn over Wit Licht de single.

Het is veel te snel om te stellen dat het imperium Marco Borsato ineenstort. Maar het is duidelijk dat er werk aan de winkel is. Want in de periode waarin Borsato min of meer achteroverleunde en teerde op zijn succes, is het lelijke eendje Jan Smit uitgegroeid tot een popprins – of misschien zelfs al de nieuwe popkoning.

Zie ook:
- Madonna knikkert Borsato alweer van één af
- Marco Borsato scoort 12de nummer 1-hit met Wit Licht
- John Ewbank kon moeilijk uit de voeten met Wit Licht
- Marco Borsato in 2008: nieuw album en concertreeks

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Borsato slaat plank aanwijsbaar mis met Wit Licht

 1. thom

  Wat >500 st. aan downloads niet uitmaken ;-)
  Gfk laat zich nog altijd makkelijk bedotten anno 2008 – je moet maar weten hoe !

  En dat bij mijn allergrootste idool ooit !

  De champagne fles gaat open ;-P

  Dit jaar weer op tour – dat is mijn
  beloning ;-)

  Herman Roggeveen is weer terug maar lijkt net als de megaman niet meer geïntereseerd te zijn in het nastreven van een objectieve en betrouwbare lijst.

  De eerste week #1: it was I
  De tweede week #1: was de fysieke single.
  De derde week #1: me again !

  En voor ‘t geval ik weer niet wordt geloofd -volgende week zal Madonna flink duikelen qua downloads.

  En dat draak/schreew nummer van Borsato na 2w al van #1 af ;-)

  Madonna dankzij downloadstunt terug op #1. Vrijdag kreeg zij er nog (als enig nummer zo’n hoog %) 19% downloads bij. En die komen van MSN Music – worden altijd de laatste dag meegeteld. Msn Music heeft nog geen ip- check. Zelfs een leek zou de onnatuurlijke spurt van Madonna deze week (7e week uit als download)opvallen !
  Volgende week kelderderen de downloads van maddy ;-)
  Jammer dat de megaman in slaap is gesukkeld en alles klakkeloos anno 2008 van Gfk aanneemt. Zonder kritische noot zoals afgelopen jaar toen hij ook nog idialen had en een zo betrouwbaar mogelijke lijst nastreefde.

  Zijn reactie: ( > 500 st maken volgens hem niet veel uit – en dat terwijl we weten hoe groot de markt nog maar is)

  megaman:

  De #1 van Madonna is een logisch gevolg. Fysiek staat Marco 2x zo sterk. Zijn download doet het echter slecht (nu al #11), want de fans hebben liever de fysieke single met het opendisc gedeelte. Alleen in de eerste week, toen de fysiek single nog niet uit was, won de download het overtuigend van de rest. Daarna pakte Madonna het weer op. Dus jouw vermeende actie heeft daar niets of weinig aan bijgedragen.

  Daarentegen kost het je wel veel geld. De enige winnaar hier is Madonna en enige partijen die zorgdragen voor deze transactie. Zij verdienen namelijk aan jou!

  Er zullen altijd mogelijkheden overblijven om de boel te flessen. De meeste mensen nemen dat echter niet als uitgangspunt. Tenzij ze geld over hebben natuurlijk, zoals jij klaarblijkelijk. Dan weet ik nog wel een betere besteding: wat dacht je van giro 555?

  Ach ja …

  Dus > 500 st. maken niets uit volgens jou ;-)

  Je weet zelf hoe klein de markt is.
  Zonder die extra downloads had ze het niet gered – that’s for sure !
  Geen logisch gevolg…
  Ze kwam wel dichterbij – helemaal mee eens – maar niet genoeg om de #1 weer over te nemen.

  Je bent echt in slaap gesukkeld en kunt de cijfertjes niet meer lezen/analyseren – cq je bent je inzicht verloren.

  Deze week bewust niets gedaan – en we zullen zien wie er volgende week de #1 positie weer overneemt.

  En wat giro… betreft – nogmaals ik geef meer aan goede doelen dan jij weet. Dit hadden de woorden van een gezamelijke kennis kunnen zijn !

  Een objectieve lijst schijnt je niet meer te interesseren helaas.
  Je hebt de stijd blijkbaar opgegeven.

  Gelukkig weet ik zelf beter, heb de bewijzen en het allerbelangrijkste; mijn plezier en doel berijkt.

  Bij Joling en Hazes maakte je er nog groot nieuws van. Want dat was nog niet eerder voorgekomen. Madonna nu voor de derde keer terug lijkt wel heel toevallig op wat ik vorig jaar deed ;-)

  MSN Music heeft weer de cijfertjes voor mij uitgedraaid net als vorig jaar en die teld GFK gewoon lekker mee. Want MSN Music heeft geen ip – check. Maar tuurlijk zouden ze weer alles stellig ontkennen. Wat moeten ze anders. Hun ongelijk toegeven. Wie durft en doet dat …

  Slaap lekker verder megaman ;-)

  Misschien is Herman wel nog wakker en vraagt de megaman eens naar de toename van downloads van Madonna ten opzichte van vorige week.

  Maar goed ik ga op weg naar de volgende stunt en hoop dat je een fijne vakantie had beste Herman.

  Gr. Thom V

  And
  Have fun – like I did ;-)

    /   Reply  / 
 2. TIC TAC

  Herman Roggeveen!!!

  Herman Roggeveen, de man die dit artikel geschreven heeft lijkt een Borsato hater te zijn.

  Hij schrijft het volgende:

  Het is veel te snel om te stellen dat het imperium Marco Borsato ineenstort. Maar het is duidelijk dat er werk aan de winkel is. Want in de periode waarin Borsato min of meer achteroverleunde en teerde op zijn succes, is het lelijke eendje Jan Smit uitgegroeid tot een popprins – of misschien zelfs al de nieuwe popkoning.

  Ten 1ste!! hij heeft 1 jaar rust genomen voor zijn kinderen en de carriere van zijn vrouw. Dat betekend niet dat hij achteroverleunend niks heeft gedaan en teert op zijn succes.
  Ik denk dat MB keer op keer een stap verder durft te gaan dan we gewend zijn. Dat is lef hebben. Het risico is dat mensen een nummer minder mooi vinden. Dat is het geval bij Wit Licht de single. Maar na al het succes is het VEEL te vroeg om te zeggen dat JAN SMIT (??) een popkoning is. En ik denk dat je na (nu al 8 concerten) absoluut niet kan zeggen dat het gedaan is met zijn ‘imperium’.

  Ik erger me heel erg aan de manier waarom jij je mening geeft over bepaalde zaken rondom borsato.

  Je maakt veel fouten (lees artikel over het aantal concerten in 2006) en daarom vraag ik je: of zeg niks of ga je goed verdiepen en hou je (niet kloppende) mening voor je!!!

    /   Reply  / 
  1. vincent

   tsjongejonge, wat flauw!
   Als die sukkel van een filmer echt leuk wou zijn had hij op zijn minst de ECHTE cd gekocht om weg te gooien. Dit kan in de categorie ‘internetvervuiling’ worden bijgezet (en nee, ik ben geen Borsato-fan) en makat het jammer dat je YouTube filmpjes niet zo makkelijk weg kan gooien als goedkoop gekopieerde cd’s…

     /   Reply  / 
 3. hans kaboem

  kopie of geen kopie, het blijft een waardeloze cd, toch?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>