Erik de Zwart: Gordon op 1 in Single Top 100 door manipulatie

‘Hij belazert de boel. Ik denk dat hij zijn eigen platen opkoopt’

Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, haalt ongekend hard uit naar Gordon en zijn twijfelachtige nummer 1-hit in de Single Top 100.

In Weekend zegt Erik deze week dat Gordon de hitlijst manipuleert en daardoor met zijn nummer Kom Eens Dichterbij bovenaan staat. ‘Hij belazert de boel. Ik denk dat hij zijn eigen platen opkoopt’, aldus de baas van de Top 40.

‘Als hij met droge ogen verkondigt dat al die plaatjes van hem zijn gedownload door consumenten, dan moet hij een wel héél erg lange Pinokkioneus krijgen.’

Erik heeft geen goed woord over voor Gordons bedrog: ‘Zijn ‘tranen van blijdschap’ zijn eerder tranen van de pijn in zijn portemonnee. En in plaats van Nederland te bedanken, denk ik dat hij vooral zichzelf dankbaar moet zijn. En zijn platenmaatschappij die hem erbij geholpen heeft om al die platen op te kopen.’

De voormalig presentator van de Top 40 is overtuigd van de manipulatie omdat Gordon in alle andere charts weinig tot niks doet. ‘In de Top 40 staat hij slechts op nummer 38 en in de Mega Top 50 van 3FM komt hij niet eens voor.’

Erik velt een hard oordeel over de concurrerent van zijn Top 40: ‘In de iTunes Top 30 van Q-music staat hij op 27. Dat hij alleen op 1 staat in de Single Top 100 van GfK Dutch Charts, is omdat die hitlijst gevoelig is voor manipulatie.’

Platenlabel Gordon: ‘Bedankt voor de publiciteit’

Adrie van den Berk, algemeen directeur van platenlabel Berk Music dat de single heeft uitgebracht, verdedigt Gordon: ’Iedereen mag roepen wat ie wil’, zegt Van den Berk. ‘Maar hangt het succes van een plaat echt af van airplay?’

‘Gordons nummer wordt overal gedraaid en hij is in zo veel tv-programma’s geweest met Kom Eens Dichterbij. In drie weken tijd is de videoclip online al 122.000 keer bekeken. Dat is gewoon veel’, zo redeneert het label.

Volgens Berk zijn de reacties op Gordons hit verder ‘alleen maar positief’.

‘De single is misschien wel het grootste succes dat wij tot nu toe in dit digitale tijdperk hebben gehad. Ik ben 100 procent tevreden’, aldus Van den Berk.

Verder bedankt hij Erik de Zwart voor de publiciteit. Gordon, die pittige uitspraken in de pers meestal niet uit de weg gaat, wilde woensdag niet reageren. ‘Hij is de hele dag druk en niet te storen’, aldus zijn manager.

Wie heeft er gelijk? Gordon of Erik?

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Erik de Zwart: Gordon op 1 in Single Top 100 door manipulatie

  1. Yoshi

    Tja hij zal vast de enige niet zijn geweest

      /   Reply  / 
  2. Yoshi

    Kan er btw geen andere foto komen, ik moet nou aan iets heel anders denken bleh!

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Misschien handig(-er) als je gewoon even benoemt wat je concreet bedoelt!! Of durf je dat woord gewoon niet in je mond te nemen?

        /   Reply  / 
    2. Marcus Lucas Auteur

      Oké, ander screenshot.

        /   Reply  / 
  3. Jayden

    Om maar een voorbeeld te noemen. ‘Hij gelooft in mij’ de beste zangers hit van zangeres Do was bijna 500.000 keer bekeken in zijn eerste notering (binnen op 1 in de single top 100). Hoe kan deze clip van Gordon dan maar 120.000 keer bekeken is als ie al een aantal weken de hitlijst aanvoert?! klinkt mij als ‘veel instores en signeersessies geven, en de restant singles opkopen door ze een voor een aan te laten slaan op de kassa). bekende oude truc! en nee dit is niet gissen. ik heb het met mijn eigen ogen gezien bij een andere Nederlandse act.

      /   Reply  / 
  4. Frankly

    Allebei .. de top 100 is manipulatief gevoelig maar wel een verkooplijst Gordon verkoopt ook CD singles bovenal bij Berk (staat op 1 in de Sterren NL top 20) en plukt downloads van andere platforms . Door de CD single staat hij bescheiden in de top 40 en niet in de mega top 50 want hij scoort minimaal bij itunes maar genoeg voor een verkoop nr 1 buiten itunes.

      /   Reply  / 
  5. Amanaemonesia

    “In drie weken tijd is de videoclip online al 122.000 keer bekeken”

    LOL. Dat is zeer weinig. Ik denk dat kamper dat wel kan bevestigen.

      /   Reply  / 
  6. Ronald

    Dat zal me helemaal niks verbazen. Maar Gordon is echt niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn.

      /   Reply  / 
  7. Kamper

    Nee 122.000 (het zijn er nu 130.000) is niet echt mega veel. Ik zou zo al 10 Nederlandse plaatjes kunnen noemen die in dezelfde periode beter zijn bekeken.
    Geeft niets, veel mensen blijven vergeten dat dit soort lijsten op de eerste plaats marketinglijstjes zijn. Zo moet je zo´n lijstje ook bekijken± Het geeft prima weer wat de grote content providers willen verkopen. Meer zou ik er niet achter zoeken.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Ik zou er juist wèl meer achter zoeken.
      Gordon wil koste wat kost sucesvol zijn als zanger en hoewel zijn Kom eens dichterbij best een hitje zal zijn, een nr1 is het m.i. zeker niet. Dit is ws. puur het resultaat van een groots opgezette manipulatie-actie.
      Het bewijs hiervan wordt hopelijk snel geleverd zodat de gfk Top100 eindelijk eens wat gaat doen aan deze wanpraktijken.

        /   Reply  / 
  8. Mark L

    122.000 binnen 3 weken is echt niks. Afrojacks nieuwe video is binnen 1 week al 1.200.000 keer bekeken. En dat is nog maar middelmatig.

      /   Reply  / 
    1. Kamper

      Hoho. Afrojack had wel een release die op de hele wereld is gericht. Bij een Nederlandse house productie van een grote DJ moet je hooguit 10 % van de kliks voor Nederland rekenen. Dat zijn dus 120.000 views. In 1 week, dus wel een pak meer dan Gordon.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>