Top 40 gaat manipulatie van hitlijsten onderzoeken

Steeds fellere concurrentie tussen de grootste charts van Nederland

Terwijl de Tros dit weekend de vijftigste verjaardag van de Nederlandse hitlijst viert, komt de Stichting Nederlandse Top 40 met een opmerkelijke aankondiging. Ze gaan onderzoek doen naar consumentenmisleiding door concurrenten.

Het begon allemaal vredig, op 30 november 1963 als de Tijd Voor Teenagers Top 10. De eerste echte hitlijst op de Nederlandse radio. De Tros vierde dit jubileum zaterdag met een lange uitzending van 9.00 tot 18.00 uur, en oud-presentatoren als Frits Spits, Felix Meurders, Martijn Krabbé en Daniël Dekker.

Een andere prominente man uit de geschiedenis van de Nederlandse hitlijsten is Erik de Zwart (foto). Hij is al jaren voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40.

Zaterdag kondigde hij aan onderzoek te gaan doen naar gesjoemel bij concurrerende hitlijsten. Dit naar aanleiding van aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en artiesten die hun eigen platen opkopen.

‘We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden. We worden door het Nederlandse volk als de énige, èchte betrouwbare hitparade gezien’, aldus Erik de Zwart. Zijn stichting wil daarom onderzoeken in welke mate pogingen tot beïnvloeding inmiddels bij andere hitlijsten hebben plaatsgehad.

Erik verdenkt onder meer Gordon ervan de hitlijsten te manipuleren. Gordon zou Kom Eens Dichterbij eigenhandig een nummer 1-notering in de Single Top 100 hebben bezorgd. Ook Gerard Joling zou zich schuldig hebben gemaakt aan beïnvloeding van die lijst met zijn singles Mijn Liefde en De Nacht Voorbij.

Wat vindt NLpop hiervan?

Iedereen weet dat manipulatie van de hitlijsten bestaat, maar er zijn geen harde bewijzen. Onderzoek is dus goed. In een steviger rivaliteit zullen de verschillende charts (nog) scherper gaan werken en daar is de muziekindustrie bij gebaat. Voor ons als kritische volgers van de hitlijsten is dat heel interessant.

Voor een deel is dit natuurlijk een promotiestunt van Erik de Zwart. Laten we eerlijk zijn, hij kondigt dit aan op de dag dat de Tros vijftig jaar hitlijst viert, en meldt voor de volledigheid nog even dat de Top 40 op 2 januari 2015 vijftig jaar bestaat. Maar: slimme zakenman, heeft zijn sporen in de industrie verdiend.

We zullen moeten afwachten of, en wat, er uit het onderzoek komt. Op NLpop behandelen we de Single en Album Top 100 omdat deze volledig gebaseerd zijn op muziek die consumenten kopen of streamen. Airplay en aanvullend marktonderzoek tellen niet mee in de samenstelling van die twee hitlijsten.

Dit weblog is onafhankelijk dus als er merkwaardige dingen in de charts gebeuren dan zullen we daar ook gewoon over schrijven. Zoals onlangs bij Gordon.

Bovendien is NLpop bij hits gericht op de meest actuele trends. We kijken steeds vaker naar hoe bepaalde releases in de loop van een week scoren in iTunes.

Ook belangrijk zijn publieksreacties. Op blogs als deze, in polls, in sociale media als Twitter en Facebook, maar bijvoorbeeld ook de kijkcijfers en ‘duimpjes’ bij videoclips. De combinatie van al die factoren, inclusief de hitlijsten, scheidt het kaf van het koren. De echt grote hits zijn namelijk altijd overal heel populair.

De behoefte om steeds sneller te duiden hoe nieuwe muziek scoort zal enkel groeien. In de hele muziekindustrie, van artiesten en hun labels tot de fans. Die ontwikkeling is niet te stoppen. Maar als we scores over een langere periode willen analyseren dan blijven de weeklijsten, met hun archieven, onmisbaar.

Foto-cc: Radio Veronica.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Top 40 gaat manipulatie van hitlijsten onderzoeken

  1. Nico

    Gordon was een van de laatste die het spel door kreeg. Na al die jaren getob nu pas nr. 1.
    Nee, slim manipuleren zit anders in elkaar, dat is zo geloofwaardig, dat die namen hier niet vallen.

      /   Reply  / 
  2. Nico

    laatsten

      /   Reply  / 
  3. Vincent

    Best een mal onderzoek. Dat is alsof de H&M laat onderzoeken of de fabricage van kleding van de Primark onder erbarmelijke omstandigheden in lagelonenlanden gebeurt. Of McDonalds die onderzoekt of het vlees van Burger King diervriendelijk is.

    Wat ik wil zeggen is dat áls ze zo’n onderzoek doen, de Top 40 zichzelf dan óók tegen het licht zou moeten houden. Anders slaat zo’n onderzoek nergens op. Tenslotte heeft Gordon met zijn laatste single ook de Top 40 gehaald. Laagste regionen weliswaar, maar is dat dan niet gemanipuleerd?

      /   Reply  / 
  4. Anti-Top40

    In de Top 40 is al vele jaren gemanipuleerd als je t mij vraagt. Beetje raar onderzoek ja; wij van wc-eend adviseren WC EEND!!

      /   Reply  / 
  5. henk

    Het lijkt me een publiciteitsstunt van Erik de Zwart. Jammer genoeg voor hem is deze dan toch wat ondergesneeuwd, want het bericht van de Megatop 50 die 50 jaar Nederlandse Hitlijsten op de publieke omroep presenteerde als boek en op de radio, haalde meerdere malen het NOS journaal op zaterdag.
    Is de Top 40 de enige echte betrouwbare hitparade van Nederland? Wel nee : de luisteraar krijgt geen inzicht in de exacte samenstelling. Wat duidelijk is geworden in de laatste jaren, is dat de TOP 40 is afgezakt tot de traagste hitlijst van Nederland.
    Het is werkelijk ongelofelijk dat deze lijst meer dan een week achterloopt op de Single Top 100 en de Mega Top 50. De Tipparade is een hobbylijst geworden. Vrijwel wekelijks halen platen de Top 40 zónder Tipparade en platen, die voor geen meter verkopen of Airplay krijgen worden soms 8 of meer weken vastgehouden in de Tipparade.
    Vroeger, ja, vroeger was de Top40 toonaangevend. Die tijd is voorbij. De Top40 is niet in staat te anticiperen op de huidige manier van hoe platen nu in de markt worden gezet.

      /   Reply  / 
    1. Calypso

      Tja, verwacht je van de NOS (publieke omroep) iets anders in de verhouding tussen de Mega Top 50 (publieke omroep) en de Top 40 (commerciele omroep)?

        /   Reply  / 
  6. Frankly

    We zijn weer terug bij niveau nul hitparadeoorlog haha De Top 40 mag inderdaad ook hand in eigen boezem steken vooral toen ze met de platenindustrie de monopolie hadden ik vind het wel nog altijd van de hitlijsten de minst onbetrouwbare en weegt de chartruns goed af. objectiviteit in hitlijsten bestaat niet en dat verkooppraatje van gfk over de enige verkooplijst is ook onzinnig . De top 40 zet de hits anders in kaart dan de huidige verkooptrends wat is dan eigenlijk zoals One Direction nieuw op 3 en dan zakken als een baksteen ? Mega Top 50 vind ik de meest toonaangevende wat huidige trend betreft . een goede combi van verkoop (itunes) airplay (bovenal 3Fm en 538) en streaming(spotify) dan krijg je echte hits.

      /   Reply  / 
  7. Anti-Top40

    Betrouwbaar is nou niet echt een woord wat bij de hitlijsten in dit land past. Dat is al jaren zo, en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>