Anouk hoogste nieuwe, iTunes-discrepantie enorm

Streaming onvermijdelijk • Verval van iTunes niet meer te stoppen

De Nederlandstalige single Dominique van Anouk komt in de Single Top 100 binnen op de 40ste plaats. Daarmee is zij overtuigend de hoogste nieuwkomer in deze lijst gebaseerd op verkopen, downloads en scores in streamingdiensten.

In de Mega Top 50 (die ook airplay meetelt) komt Anouk binnen op de 41ste positie. In de Top 40 nog geen notering, maar Dominique staat wel op de eerste plaats in de Tipparade. Die drie lijsten komen dus overeen: rond de 40ste plek.

In de iTunes Top 30-weeklijst over afgelopen week staat Dominique bovenaan. Zo zien we opnieuw hoe groot het verschil is tussen een hitlijst die gebaseerd is op uitsluitend downloads uit enkele bron (iTunes) en grote hitlijsten die meerdere factoren (streaming, en eventueel airplay) meewegen in de samenstelling.

Dat kan dus 40 plaatsen schelen! Een jaar geleden lag dat nog rond de 20 plaatsen. Nou is het in het geval van de nieuwe single van Anouk niet dubieus want haar nummer wordt heel breed opgepakt. Maar dit bewijst wel dat we de waarde van sommige andere hits in iTunes steeds lager moeten inschatten.

Verval van iTunes

Dit blijft een frappante ontwikkeling want een paar jaar geleden was iTunes nog oppermachtig. Streaming (met name Spotify) heeft sindsdien echter een enorme vlucht genomen. iTunes-eigenaar Apple zag zich gedwongen om een eigen streamingdienst te lanceren. Het verval van iTunes is niet meer te stoppen.

Nederlandse artiesten, managers en labels die nog focussen op iTunes moeten wakker worden en zo snel mogelijk meegaan in de streamingtrend. Wellicht komt er over een paar jaar weer iets anders, maar voor nu is streaming de toekomst. Bij albums valt het nog mee, maar bij singles is het echt onvermijdelijk.

Ze zullen denken: het klinkt goed, een hit in iTunes, dus fijn voor de promotie. Maar ze willen toch niet de laatste zijn die vasthouden aan een aflopende zaak? Dus: neem fans mee, primeur nieuw materiaal op Spotify, maak playlists, enz.

Anouk zei begin dit jaar in De Wereld Draait Door al dat een nummer 1 in iTunes niet zoveel meer zegt. Ook zij kijkt naar de scores in Spotify en op YouTube.

Terugkijken: Anouk in DWDD

Meer artikelen over streaming

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Anouk hoogste nieuwe, iTunes-discrepantie enorm

  1. Johan van de Velde

    Zijn er charts die YouTube views meetellen?

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      De Top 40 houdt bij hoe vaak bepaalde nummers worden genoemd op Twitter, YouTube, Instagram en Facebook. Maar zij tellen downloads helemaal niet meer mee. Dat is best rigoureus.

        /   Reply  / 
      1. Bart

        Dus alleen de enige echt betaalde downloads tellen niet mee?? Dat is toch ook de omgekeerde wereld. Middel dan…

          /   Reply  / 
        1. Yoshi

          Tja dat is inderdaad een beetje vreemd… Ze en zo kijk ik bijna niet meer naar de top 40

            /   Reply  / 
  2. tammer

    Ach. Iedereen had het dit weekeinde toch gewoon over dat nieuwe Ronnie Flex nummer. 165.000 maal bekeken inmiddels in 24 uur. Een record voor de eerste dag voor een Nederlandse plaat. https://www.youtube.com/watch?v=4vZ_SBbeURs endat zonder Lil Kleine. Maar WEL Yolanthe in de video.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>