Mathilde Santing met eigen werk in theatertour Recital

Nieuw hoofdstuk voor Nederlandse topzangeres: La Santing schrijft eigen liedjes

Mathilde Santing is volgens mij één van de beste zangeressen van Nederland. Ze staat inmiddels al meer dan dertig jaar op het podium, en zong in die periode voornamelijk nummers van anderen. Daar komt nu verandering in. Mathilde heeft eigen liedjes geschreven voor haar nieuwe theatertour. Een album volgt.

Ik vind de term ‘covers’ geen recht doen aan Mathilde’s eerdere werk. Zij is ontzettend sterk in het interpreteren en bewerken van nummers, buitengewoon origineel in haar benadering. Magistraal zelfs. Daardoor heeft Mathilde een unieke, eigen stijl ontwikkeld, die je herkent uit duizenden. Zij kan niet als kopie van wie dan ook beschouwd worden.

Haar grootste hit scoorde ze met haar uitvoering van Wonderful Life, dat ook in een commercial van een verzekeraar te horen was. Daarnaast scoorde ze in de charts met onder meer Beautiful People en het Nederlandstalige nummer Inspiratie, de single van de soundtrack van de musical Joe, geschreven door Ad en Koen van Dijk.

Ook wil ik in ieder geval Mathilde’s meesterlijke uitvoeringen van Randy Newman’s God’s Song noemen, maar ook Hey Joan (bewerking van Hey Joe) en De Appels op de Tafelsprei van Toon Hermans. De lijst is veel langer, maar het voert nu te ver om alles te bespreken. Ik ben al fan sinds mijn tienertijd, dus ben enigszins bevooroordeeld.

Mathilde is echter gelauwerd met platina en gouden platen, drie Edisons, een Gouden Harp, en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, dus het mag duidelijk zijn dat ik lang niet de enige ben met bewondering voor deze topzangeres.

Afgelopen zomer begon Mathilde met het schrijven van eigen songs in een vakantiehuis in Weesp, vertrok daarna naar een boerderij in Woudsend, waar ze het schrijven afwisselde met het verzorgen van dieren. Op het strand van Tel Aviv schreef ze verder. In haar woonplaats Amsterdam legde ze met Ward Veenstra de laatste hand aan het materiaal.

Het resulteerde in de voorstelling Recital. Nummers over liefde, muziek en angst.

‘Een vrouw zit in haar tempel. Haar aandacht wordt getrokken door het geluid van de wind. Binnen is het veilig, maar hoe lang nog? Ze staat voor de keuze: zal ze de mensen die komen luisteren geruststellen, of toont ze haar binnenwereld vol twijfel? Het boek waaruit ze preekte geeft geen antwoorden meer. In de donkere nacht moet ze de ramen openen om te weten hoe hard het stormt’, aldus de makers van het project.

Mathilde Santing treedt tijdens Recital op met pianist Marcus Olgers en muzikant Ward Veenstra. Tijdens deze tour beginnen de opnames voor Mathilde’s eerste album (werktitel: Mind over Matter) met haar eigen liedjes.

Volledige speellijst Recital klik hier, volg Mathilde Santing ook op Twitter en Facebook.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Mathilde Santing met eigen werk in theatertour Recital

  1. Pingback: Lisa Lois bestormt iTunes met akoestische Euphoria | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>