Wie wint de Popprijs 2005? Een overzicht van de kanshebbers

Ali B wint Popprijs 2004Over twee weken, op 14 januari, wordt de Popprijs voor de twintigste keer uitgereikt door Conamus, het orgaan dat de Nederlandse popmuziek promoot. De Popprijs komt ten goede aan een artiest ‘die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd’. Terugblikkend op 2005, komen er dan vijf artiesten in aanmerking. En vier outsiders. Nlpop.blog.nl zet ze voor je op een rijtje.Kane
Dinand WoesthoffHet is eigenlijk een schande dat Kane nog nooit de Popprijs heeft gewonnen. Al jaren timmert de Haagse band heel behoorlijk aan de weg, Conamus kan dan ook eigenlijk niet om Kane heen. Toch doen ze dat al jaar na jaar. Toch zou het dit keer anders kunnen lopen; 2005 is voor Kane het meest succesvolle jaar tot nog toe geweest: het album Fearless behaalde de status van dubbel platina, ze scoorden hun twee eerste nummer-1-hits (beide keren vanuit het niets op 1 binnen) en de concerten op Pinkpop en het strand van Almere stemden de fans tevreden. En toch, toch denken we dat Kane dit jaar opnieuw niet wint. Kane blijft maar roepen dat ze het in het buitenland gaan maken, en elk jaar moeten we concluderen dat het niet is gelukt.

Within Temptation
Within TemptationVorig jaar zoemde de naam van Within Temptation door de gangen van de Oosterpoort, waar de Popprijs wordt uitgereikt tijdens het Noorderslag-festival. Iedereen was er van overtuigd dat de Waddinxveense band die prijs wel even zou incasseren. Wat was de verrassing groot toen Ali B achter het gordijn stond. Ook Within Temptation beleefde een topjaar. Het album The Silent Force deed het in Nederland uitstekend, maar ook in Scandinavië, Duitsland, Spanje, België, Zwitserland, Griekenland… waar eigenlijk niet? Ook WT is net als Kane een twijfelgevalletje; WT won al twee jaar achter elkaar de Conamus Exportprijs (voor de Nederlandse act met de meest verkochte cd’s wereldwijd) en gaat deze zeer waarschijnlijk weer winnen in 2006. Aannemelijk is dat Conamus de band over een jaar of twee ‘afscheept’ met de Gouden Harp, de grootste muziekprijs die Conamus uitreikt.

Ch!pz
ChipzIn Nederland al enige jaren een factor van succes, maar dit jaar gingen ook Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk voor de bijl. Op het menu staan nog Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, verdere expansie wordt niet uitgesloten. Scoorde dit jaar een grote hit met 1-2-3 en zowel de dvd als de cd World Of Ch!pz werd 80.000 keer verkocht, goed voor platina. Waarom Ch!pz niet zou kunnen winnen? De band heeft een beperkte houdbaarheid; zodra de leden de leeftijd zijn ontgroeid dat ze het leuk vinden, valt de band uiteen. En de Popprijs werd tot nog toe uitgedeeld aan bands die een blijvende status hadden. Zo wonnen de Vengaboys of Doop ook nooit.

Frans Frederiks en Bart ZijlstraLange Frans & Baas B
Wie kent ze niet? Twee schoffies uit Diemen-Zuid die al anderhalf jaar de hitlijsten domineren met Moppie, Zinloos en Het Land Van. Zijn bovendien katalysator van tal van andere urban artiesten uit de Amsterdamse scene. Vorig jaar konden ze misschien nog worden afgedaan als eendagsvlieg, dat station is het duo nu wel voorbij. De albumverkoop blijft echter achter bij het succes van de singles. Al zal Conamus zich daar niet snel door laten leiden. Van de vijf grote kanshebbers volgens Nlpop.blog.nl zetten wij ons geld in Lange Frans & Baas B.

Fabergé van De JeugdDe Jeugd van Tegenwoordig
Stonden opeens op nummer 1 met Watskeburt!?, het meest gebruikte nieuwe woord van dit jaar. Het werd echter te laat een veelgebruikt woord voor de nieuwste editie van woordenboek Van Dale. Neemt niet weg dat De Jeugd de toekomst heeft. In de volksmond wordt hier nogal aan getwijfeld, het woord eendagsvlieg valt vaak, maar de pers en critici denken dat De Jeugd een langere adem heeft. Katja Schuurman trouwens ook.

De outsiders: geen kassuccessen, wel artistiek succesvol en hip in de underground.

zZz
Björn Ottenheim en Daan Schinkel. Kwamen dit jaar met debuut Sound Of zZz op Excelsior. Plaat kwam ook in Amerika uit, waar de heren wekenlang toerden. Bovendien al veel langer dan 2005 bezig.

VoicstVoicst
Teren nog steeds op het succes van debuut 11-11, dat hier in oktober 2004 uitkwam, maar het afgelopen jaar in verschillende werelddelen vers in de schappen werd gelegd. Ook Voicst toerde wereldwijd, en was bovendien te horen in diverse internationale commercials.

Spinvis
Oogstte al veel lof bij publiek en critici, maar deed iedereen het zwijgen opleggen met ‘die moeilijke tweede’: Dagen Van Gras, Dagen Van Stro. Won in 2004 al de Zilveren Harp met Lenette van Dongen voor Voor Ik Vergeet, maar is tot nog toe altijd overgeslagen bij de Popprijs.

Armin van Buuren
Armin van BuurenWe zouden bijna denken dat Tiësto de enige succesvolle Nederlandse deejay in het buitenland is, maar Armin van Buuren volgt in zijn slipstream. Staat ook al jarenlang hoog genoteerd in de DJ List volgens DJ Magazine, een toonaangevende lijst die twee keer werd aangevoerd door Tiësto. Armin vulde dit jaar voor het eerst op eigen kracht Ahoy voor een marathon-dj-set.

En voor de volledigheid: de winnaars van de Popprijs tot nog toe:
Ali B (2004), Blof (2003), Tiësto (2002), Anouk (2001), Arling & Cameron (2000), Postmen (1999), Junkie XL (1998), Marco Borsato (1997), Eboman (1996), Osdorp Posse (1995), 2 Unlimited (1994), Bettie Serveert (1993), The Scene (1992), The Ex (1991), Urban Dance Squad (1990), De Nits (1989), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1987) en Mathilde Santing (1986)

Zie ook:
- Lang gewacht, toch gekomen: Popprijs voor Within Temptation
- Nog 12 uur tot de ontknoping van de Popprijs 2005

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Wie wint de Popprijs 2005? Een overzicht van de kanshebbers

  1. Alex

    En Racoon dan?

      /   Reply  / 
  2. Herman

    racoon heeft dit jaar 1 hit gehad. die moeten eerst nog meer presteren denk ik.

      /   Reply  / 
  3. Alex

    Oké 1 grote hit, en een goed verkocht album en een comeback die niemand waarschijnlijk had verwacht.

    Maar ik gun Kane de prijs hoor.

      /   Reply  / 
  4. Ronald

    Racoon is al een tijdje bezig hoor, dit is inmiddels hun 3de CD hoor

      /   Reply  / 
  5. Herman

    psies, de derde cd maar de eerste met groot succes. ik denk dat racoon eerst moet bewijzen dat ze dit succes kunnen vasthouden, voordat ze de Popprijs krijgen.

      /   Reply  / 
  6. Ronald

    de eerste twee warten ook een succes hoor. Je moet verder kijken dan de top 40.

      /   Reply  / 
  7. Herman

    als ze echt zo’n succes waren, had sony ze niet gedumpt. ik heb ze nog zien optreden voor 12 man, waarvan de helft gastenlijst. en dat was al nadat ze een paar singles en een plaat hadden uitgebracht ik kijk verder dan de top 40

      /   Reply  / 
  8. Ronald

    We hebben er weer 1 gevonden,mensen. Eentje die succes afleest aan een positie in de hitlijst…
    Ja Krezip en Trijntje Oosterhuis en zelfs (toen goed voor dubbelplatina ! albums) Ilse De Lange werden toen ook aan de kant gezet, dus?
    Racoon heeft al op menig belangrijk popfestival gestaan hoor. Iedere band heeft weleens voor een mannetje of 12 gespeeld, hoort erbij

      /   Reply  / 
  9. Anne

    En hoe laat word dit uitgezonden dan?

      /   Reply  / 
  10. Mikky

    Wie heeft de Popprijs 2005 gewonnen?

      /   Reply  / 
  11. Ik

    De PoPpRySz iiSz EcHt phAtt kewl (L)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>