Marco Borsato koning op YouTube

Marco Borsato RoodLangzaamaan begint iedereen in Nederland YouTube te ontdekken, een online dienst waar je video’s gratis kunt uploaden en sharen. Alamo Race Track profiteerde daar al flink van met het liedje Black Cat John Brown, dat twee maanden terug online werd gezet. Inmiddels keken ruim 200.000 mensen het clipje, behoorlijk veel voor een relatief onbekende band als Alamo Race Track. En er zijn veel meer Nederlandse artiesten te vinden op YouTube. De koning onder hen is, weinig verrassend, Marco Borsato.
Op YouTube is 15 keer de video Rood geupload. Een aantal keer gaat het hier om de echte video, in sommige gevallen om een eigen interpretatie van de video en soms iemand die playbackt op de muziek. Gezamenlijk zijn deze 15 clipjes goed voor 1,8 miljoen views. Ter vergelijking (een kromme, maar goed): gemiddeld verkoopt Marco 400.000 stuks van een nieuw album.

Hoe komt dat nou, dat Marco zo populair is? Wellicht weet je je nog te herinneren dat er in eerste instantie alleen audio was van Rood. Het nummer stond al enkele weken op 1 voordat de officiële videoclip verscheen. Een creatieveling was toen al zelf aan de slag gegaan met toepasselijke afbeeldingen achter elkaar plakken. Dat filmpje is inmiddels ruim 1,2 miljoen keer bekeken.

De officiële video staat ook een aantal keer online, waarvan er één variant meer dan een half miljoen keer werd opgevraagd. Borsato staat hiermee tussen de meest bekeken video’s op YouTube allertijden (YouTube bestaat sinds mei 2005). De eerste zelfgemaakte compilatie van Rood staat op plek 43 tussen artiesten als Cassie, Basshunter, Shakira en James Blunt.

Voor de best bekeken video allertijden moet Marco nog wel even zijn best doen. Dat is namelijk Okgo met Here it goes Again, de videoclip met de loopbanden. Dat videoclipje werd bijna 8 miljoen keer bekeken en is dankzij YouTube een grote hit geworden.

Tot zover dit bericht als opwarmertje voor de Gelredome-concerten van Borsato. Ga jij er heen? Stuur dan na afloop je foto’s en recensies naar [email protected] en dan plaats ik ze hier door.

Zie ook:
- Nog veel kaarten Borsato in omloop
- Marco Borsato in Gelredome: wat trek je aan?
- Ondanks extra concertdata al levendige zwarthandel in kaarten Marco Borsato
- Concerten Borsato bijna 20% duurder dan in 2004

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>