Wie gaat er met de Popprijs 2006 vandoor?

Op zaterdag 13 januari reikt Buma Cultuur (voorheen bekend als Conamus) de Popprijs uit, een award voor de artiest die het afgelopen jaar het meest heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek. Als spelregel hanteert Buma Cultuur dat je de prijs maar één keer kan winnen, waardoor types als Marco Borsato, Ali B, Bløf, Within Temptation en Tiësto bijvoorbeeld afvallen. Toch zijn er nog genoeg kanshebbers over. NLpop maakt een overzicht van de vier artiesten die volop in de race zijn en motiveert waarom dat is.

Jan Smit
Met stip op 1: Jan Smit. Doorgaans gaat de Popprijs naar een artiest die een brede soort popmuziek maakt, toch werd Smit tot op heden altijd over het hoofd gezien. Wellicht doordat hij in de begintijd van zijn carrière min of meer het levenslied vertolkte, een genre dat niet eerder de Popprijs kreeg toegekend? Feit is dat hij eind 2005 de definitieve doorbraak naar superster maakte toen hij de Televizier-ring won. Het hek ging helemaal van de dam toen na de zomer het album Op Weg Naar Geluk uitkwam. De cd blijkt de best-verkochte van 2006 en leverde al twee nummer 1-hits op. Zijn theatertournee is stampvol uitverkocht, de onderbroekenlijn vliegt de winkel uit en zijn eigen soap wordt door miljoenen bekeken. 2006 was het jaar van Jan Smit en daar kan Buma Cultuur niet meer omheen.

Armin van Buuren
Deze Nederlandse deejay timmert al heel wat jaren aan de weg maar ook hij maakte eind 2005 een flinke stap voorwaarts in zijn carrière met het evenement Armin Only. Op eigen houtje draaide hij negen uur lang. Het bracht onder andere de samenwerking met Racoon voort; de remix van Love You More is over heel de wereld verkrijgbaar. Armin Only werd in november herhaald in een uitverkochte Ahoy'. Ook bracht hij een remix uit van Saturday Night, een legendarische song van Herman Brood. Tel daarbij op dat de beste man op de toonaangevende ranglijst van DJ Magazine opklom van 3 naar 2 en daarmee landgenoot Tiësto passeerde.

Ilse deLange
Deze zangeres staat al jaren aan de Nederlandse top maar werd niet eerder onderscheiden met de Popprijs. In 2006 maakte ze haar comeback nadat platenmaatschappij Warner haar in 2004 dumpte. Ilse toog naar Amerika om daar een plaat op te nemen met Pat Leonard. Universal was gretig genoeg om Ilse te tekenen en het leverde The Great Escape op, dat zeven weken de hitlijst aanvoerde. Verkocht weliswaar nog niet zoveel exemplaren als het debuutalbum, maar is daarna haar meest succesvolle album tot nog toe. Stond in oktober en november in een uitverkochte Gelredome bij collega Marco Borsato.

Spinvis
Werd bejubeld om zijn titelloze debuutalbum en ging daarna op eigenzinnige wijze voort. Zijn tweede studioalbum kwam dit voorjaar uit: Dagen van Gras, Dagen van Stro. Het werd een van de best-verkochte platen ooit voor platenmaatschappij Excelsior. Spinvis veroverde de Bravo-tent op Lowlands en stond met veel succes op het rondreizende theaterfestival De Parade. Spinvis bracht in 2006 ook enkele EP'tjes uit en werkt nu aan een soundtrack voor de telefilm Swink!?

Op het Noorderslag-festival in Groningen wordt de winnaar van de Popprijs bekendgemaakt. Deze artiest verzorgt meteen daarna een verrassingsoptreden (indien aanwezig) welke traditioneel gepaard gaat met een bierregen.

Zie ook:
- 'Jan Smit gaat er met de Popprijs vandoor'
- Lang gewacht, toch gekomen: Popprijs voor Within Temptation
- Wie wint de Popprijs 2005? Een overzicht van de kanshebbers

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wie gaat er met de Popprijs 2006 vandoor?

  1. ClemUns

    Ilse DeLange’s Great Escape (album) stond zeven weken op nummer 1…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>