Reviews van Jim, Ponoka, Arthur Umbgrove en The Horse Company

De laatste tijd zijn er hier weer heel wat platen op de mat geploft die vragen om een recensie. Natuurlijk kan ik niet alles tegelijk luisteren en zijn ook niet alle albums even sterk. Daarom een gecombineerd artikel met een korte review van de albums van Jim (CMM), Ponoka (Volkoren), Arthur Umbgrove & Birgit Schuurman (Rough Trade) en The Horse Company (Excelsior).

Jim – Nu
Idols-finalist Jim Bakkum stelt op zijn nieuwe album Nu een flinke groei te hebben doorgemaakt. Dat hoor ik er zelf niet aan af. Nu ligt erg in het verlengde van voorganger Vrij, alleen zijn het iets minder hapklare popliedjes.

Of misschien gewoon popliedjes die minder goed zijn. Veel nummers kabbelen een beetje voort of willen niet beklijven. Single Door Jou is een positieve uitschieter. Wat Moet Ik Voelen lijkt dat ook te hebben, maar de climax ontbreekt. Nu is een heel matige plaat geworden en dat is jammer, want Jim kan beter.

Ponoka – Built to Fly
Het tweede album van Ponoka is een bandplaat geworden, waar voorganger Hindsight vooral het werk was van zanger Rick de Gier. Ponoka, dat in de hoek lo-fi opereert, is daarvoor vooral iets harder geworden. Meer opgeschoven richting een act als Grandaddy. En daar moet je van houden. Ik hoor Ponoka liever wat kleiner en verstilder zoals op Hindsight.
Zie ook: Hit of shit: Ponoka – Built to Fly (video)

The Horse Company – Olympus

Kings of Leon is dit jaar eindelijk doorgebroken in Nederland, mede dankzij het superaanstekelijke Sex on Fire. The Horse Company wordt door collega’s veelvuldig vergeleken met deze Texaanse band. Is het omdat Olympus in Texas is opgenomen? Natuurlijk niet, het is vooral het geluid dat iets doet denken aan Kings of Leon. Een minder toegankelijke geestverwant zou ik het willen noemen. Olympus wordt nergens zo sterk als die laatste plaat van Kings of Leon maar heeft wel veel fraaie nummers. Had vier nummers van Olympus afgelaten en je had een veel sterkere plaat. Maar met de 14 huidige nummers draai ik ‘m nog steeds graag.

Arthur Umbgrove & Birgit Schuurman – Stilte Opname
Cd voor het goede doel, het Emma Kinderziekenhuis wel te verstaan. Elf liedjes die van toepassing kunnen zijn op zieke mensen, maar ook heel goed een andere interpretatie gegeven kunnen worden. Nergens worden ziektes, patiënten of doctoren bij de naam genoemd. De samenwerking tussen Arthur en Birgit kwam pas tot stand bij het inzingen. Heel slim om Birgit te vragen, die heeft een prachtige stem en leen zich vaak voor sympathieke acties als deze. Stilte Opname is wel een echte theater-cd geworden, door de achtergrond van Arthur. Als je houd van Acda & De Munnik of Veldhuis & Kemper, kun je deze plaat blind kopen.

facebook share facebook share

34 Reacties // Reageer

34 thoughts on “Reviews van Jim, Ponoka, Arthur Umbgrove en The Horse Company

  1. jos

    Ik vind NU een zeer geslaagd album. Goeie teksten en een welkome afwisseling op het andere Nederlands talige repertoire.

      /   Reply  / 
    1. Helen

      Herman, een van de weinige keren dat ik ben het niet met je eens ben. Je maakt je er ook nogal makkelijk vanaf eerlijk zegt.

      Tekstueel is Nu vele mate beter dan Vrij. Waar Vrij slechts een paar mogelijke singles had en verder lichte makkelijke popliedjes staan er zeker 6 mogelijke singles op Nu waar ikzelf Dat ben jij de minst geschikte vind, maar nog steeds pakkend en een goed arrangement. Ook instrumentaal is Nu veel voller en kwalitatief beter.

      Anyway, het blijft een mening natuurlijk maar iemand met jouw ervaring moet toch horen dat de nummers tekstueel ver uitsteken boven de nummers op Vrij en de arrangementen ook beter in elkaar zitten.

        /   Reply  / 
      1. Herman Roggeveen Auteur

        Dank dat je me zo hoog inschat, maar ik hoor toch echt een matig album Helen, het spijt me te moeten constateren. Ik vind zelfs de nieuwe single Dat Ben Jij maar een heel zwak liedje.
        vind het echt jammer, want ik vind Jim verder een heel leuke personality en zijn stem is best plezierig. Gun hem alle succes, maar vrees dat het met Nu niet gaat gebeuren

          /   Reply  / 
        1. Remko

          Dat ben jij is geschreven door een van nederlands grootste tekstschrijvers Han Koreneef.

          Ben het niet met je eens Herman ik vind dit album beter dan Vrij. Dit is meer een stivige popplaat terwijl Vrij echt een popplaat bleef.

            /   Reply  / 
        2. Helen

          Ik vrees ook voor Jim dat het met Nu niet gaat gebeuren, maar dat is zeker niet te wijten aan de kwaliteit van de plaat. Helaas spelen er in de muziekindustrie tegenwoordig andere krachten en is een goede plaat niet voldoende.

            /   Reply  / 
  2. Geesje

    Ik vind het nog een sterker album dan ”Vrij”
    Mooie nummers als ”Wat moet ik voelen” Zolang we het samen doen” Duister zonlicht” Nu” Draag me”
    Vreemd in alle intervieuws met D/J’s die ik tot nu toe gehoord heb, zijn ze verrast over het sterke album. Meerdere zeiden ook dat er zeker 6 potentiele singles op stonden.
    Ik vind het een hele verademing, gelukkig kan nederlandstalig ook zo klinken als op dit album.

      /   Reply  / 
  3. Eva

    Ik kan me totaal niet vinden in dit review van jou Herman.
    Zelf word ik juist helemaal overdonderd door dit album en wordt er gewoon opgewonden van
    HOE G-E-W-E-L-D-I-G dit album is!!
    Ik vind ook heel veel liedjes geweldig en kan bijna niet iets kiezen als favo..
    JIM heeft zich wat mij betreft helemaal bewezen!

      /   Reply  / 
  4. s

    Vandaar dat het album van Jim na 3 weken al helemaal onderin de album top 100 staat, zo geweldig is dat album dus. Sorry, jullie hadden het denk ik niet verwacht, maar het is een feit.

      /   Reply  / 
    1. Remko

      En om dit oordeel op te schrijven heb je natuurlijk ook eerst ernaar geluisterd

        /   Reply  / 
    2. Geesje

      Zou wel eens willen weten van S en van Herman hoeveel nummers er op staan op het album?
      En hoeveel hij er volledig geluisterd heeft en niet alleen de snippets op zijn hyves.

        /   Reply  / 
        1. Helen

          Je hebt in ieder geval de hidden track gemist aan de tijdstippen te zien en een 2e keer luisteren lijkt me voor een journalist noodzaak om echt een oordeel te kunnen vellen.

          Anyway, je hebt je eigen mening, maar ik blijf van mening dat je je er makkelijk vanaf hebt gemaakt.

          Overigens heeft een van de tekstschrijvers waar Jim mee heeft gewerkt voor het album gister nog een musical award gewonnen voor zijn werk.

            /   Reply  / 
        2. Geesje

          Daarom vroeg ik het ook! Even conroleren of het hele album wel geluisterd is.

            /   Reply  / 
      1. s

        Ik heb er geen idee van hoeveel nummers er op staan. Ik heb wel een paar liedjes in zijn geheel gehoord wat geen indruk op mij heeft gemaakt. Het maakt ook niet helemaal uit wat ik er van vind. Het feit dat het na 3 weken al bijna uit de album top 100 is maakt voor mij al veel duidelijk.

          /   Reply  / 
        1. Geesje

          Dat maakt niet echt iets duidelijk, alleen dat er nog steeds heel veel mensen zijn met vooroordelen.
          Wat echt jammer is.
          ”NU” is wel degelijk een goed album, er zijn wel meer goede albums die niet echt scoren.

            /   Reply  / 
  5. Jos

    Ik vind het wel redelijk album!!
    Dus had het wel meer succes gegunt!!
    Maarja zo niet dan is het gewoon jammer.

      /   Reply  / 
  6. Herman Roggeveen Auteur

    @ Helen: het is ook nooit goed he? Ik heb die link opgezocht om aan te tonen dat ik de plaat wel heb geluisterd in tegenstelling tot wat eerder werd beweerd. Daarna nog een paar keer via de iPod, maar die is nog niet gesynchroniseerd met Last.fm

    Toch gek; als je iets de hemel in prijst, vraagt niemand je naar hoe vaak je iets hebt geluisterd of dat je je er makkelijk vanafmaakt. Ben je een keertje kritisch, dan heb je het niet genoeg kans gegeven.

    Ik heb gehoord wat ik heb gehoord en dat laten weten op deze blog. Het staat je vrij iets anders te vinden, maar ga niet zeggen dat ik mijn werk niet goed doe.

      /   Reply  / 
    1. Helen

      Zoals ik al eerder zei ben ik het meestal met je eens, dus het is vaker wel goed dan niet goed dus zeker niet nooit goed!

      Het gaat niet om het feit dat je kritisch bent, maar het feit dat je je mening niet onderbouwd. Dat vind ik ook van de overige reviews in dit artikel. Alleen heb ik die platen niet gehoord dus kan mijn eigen mening niet geven.

      Ik noem een vergelijking met de review van Rigby, dat ziet er gedegen uit en dat kun je niet zeggen van die paar regels hierboven.

      Ook jij moet tegen kritiek kunnen, dus als ik zeg dat ik je review matig vind, is dat hetzelfde dat jij zegt het album niet goed te vinden. Dat wil niet zeggen dat je je werk niet goed probeert te doen, maar dat het produkt van je arbeid onvoldoende is. Net zoals jij van het album van Jim vindt.

        /   Reply  / 
      1. Herman Roggeveen Auteur

        ok, point taken.
        in dit bericht vier platen die ik niet heel interessant vond, daarom ook niet zo uitgebreid aandacht als bijvoorbeeld bij Rigby.

        Los daarvan heb ik er zelf altijd wel moeite mee om een plaat de grond in te boren als de artiest er verder wel veel tijd en liefde in heeft gestoken. Bij producties waar de commercie er van afdruipt, heb ik dat minder.

        mocht het wenselijk zijn dan kan ik nog wel in een lang artikel aanduiden wat er allemaal niet deugt – volgens mij – aan die plaat van Jim, maar denk dat daar niemand bij gebaat is.

          /   Reply  / 
        1. Remko

          Opzich was een beter onderbouwd verhaal duidelijker geweest om te weerleggen. Ik heb vooral veel moeite met het voortkabbelen want sorry dat kan ik niet ontdekken en Wat moet ik voelen geen climax?? dan komt bij mij echt de twijfel heb je het wel geluisterd. Maargoed zoals je schrijft jou mening.

            /   Reply  / 
        2. Helen

          To be honest, denk ik dat ik er dan meer vrede mee zou hebben, aangezien mij totaal niet duidelijk is hoe je aan bepaalde conclusies komt. Geen climax bij Wat moet ik voelen? er zit echt een hele duidelijke opbouw in het nummer met een voormij fantastische climax. Op 20 in de auto bij mij!

          Voortkabbelende nummbers? Eigenlijk vind ik dat alleen bij ‘Dat ben jij’ maar heeft toch wel een catchy refrein en zingt daarna lekker mee. Misschien Ik gaf het op, maar dat is het genre van het nummer (toch niet een simpel popliedje te noemen).

          Ik snap echt niet dat je Door Jou dan wel goed vindt en verder helemaal niets, want Door Jou ligt toch zeker in de lijn van een groot aantal andere nummers op het album.

          Dus ja, liever een uitgebreide review met onderbouwing waarom jij het een matige plaat vindt dan een kort statement met een conclusie dat je denkt dat Jim beter kan. Schrijf dan niets.

            /   Reply  / 
      2. Ronald

        Hang niet het heilige boontje uit, Helen.
        Als het over een andere artiest was gegaan had je net zo goed meegeluld. Ik vraag me werkelijk af waar die Jimfans de arrogantie vandaan halen om geen fans maar gelijk van ondeugdelijk werk e.d te betichten. De positie in de albumlijst zegt genoeg. Dan zal er wel degelijk iets aan het album mis zijn, en kan je de conclusie trekken dat Jim zich nog steeds niet voldoende als artiest in de picture heeft gespeeld, en toch niet zo goed is als jullie beweren. Dat kunnen we na 1 album mis hebben, bij 2 ook. Maar na 6, come on. (Op een paar verstokte fans na die zijn albums toch wel kopen, ook al staat er 12 keer een scheet op die Jim laat). Er zullen er weer een paar afgehaakt zijn, want het is tevens het slechts verkopende album.
        Wordt eens kritisch mensen, want het is niet veel meer dan bagger wat ie geproduceerd heeft. Liedjes zonder duidelijke spanningsopbouw (die die ook niet kan creeren want zijn stem is daarvoor niet toereikend genoeg)

          /   Reply  / 
    2. Ronald

      Tja, als het over Jim gaat mag daar niet kritisch over bericht worden, Herman. Dat is ondertussen wel duidelijk.

      Als het werkelijk zo’n overdonderd album was, zeker na al 5 albums moet het toch eens lukken, had ie in de top 10 moeten prijken. En niet paar fans die het album nog kopen. Dus volledig met S eens.

      Helen. Ja die tekstschrijver heeft de prijs gewonnen niet hij.

        /   Reply  / 
      1. Suus

        Heb je zelf alle nummers geluisterd?
        Anders heb JIJ natuurlijk helemaal geen recht van spreken.
        Ieder zijn eigen mening, maar ik heb al meerdere radiomensen gehoord die erg positief waren en eigenlijk niet konden kiezen wat zijn volgende single moest worden, staan zeker 6 singles op.

          /   Reply  / 
        1. Ronald

          Ja ik doe huiswerk als ik het ergens over heb.
          Na 2, 3 liedjes kan ik al een conclusie trekken.

          Maar wel erg makkelijk he, om het daar telkens op te gooien. Ik kan ook zeggen, heb je het écht goed geluisterd?

          Radiomensen tja, veelal spreken ze voor eigen parochie. Maar als ze het dan zo goed vinden, waarom draaien ze er dan niks van?

            /   Reply  / 
  7. Ronald

    Remko, Helen Suus.
    Als Herman alleen had gezegd’ik vind het een goed album’. Haddenjullie dan ook gezegd dat zijn commentaar matig was en gemakkelijk ervan afgemaakt?
    Nee he? Dan hadden jullie gezwegen…

      /   Reply  / 
    1. Remko

      Ik reageer alleen op dingen die mij boeien.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Gatverdamme, sorry voor de vloek. Maar dat is pas makkelijk commentaar zeg Remko.
        Dan maakt het nog geen verschil he, als dit bericht positief door Herman was geschreven, had je alsnog niks gezegd over zijn makkelijke commentaar…

          /   Reply  / 
        1. Remko

          Als ik zeg wel zeg jij toch dat ik het niet had gedaan dus dat heeft geen zin. Een review die wat beter onderbouwt is goed of slecht heb je meer aan. Een paar simpele regels dit is geweldig en goed doe je ook weinig mee.

            /   Reply  / 
  8. s

    Waarom denk je dat er dan zoveel mensen zijn met vooroordelen? Volgens mij valt dat tegenwoordig wel mee, volgens mij is dat onderhand wel aan het slijten?

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      S. Dat wordt al gauw gezegd he. Je vind iets niet goed dus je hebt meteen vooroordelen. Dat is pas bevooroordeeld.
      Jim fans kunnen gewoon geen kritiek verdragen op hem, terwijl hitfeiten e.d. toch anders beweren… we hebben het met zijn allen zo verkeerd over hem he, dat is de redenatie.

        /   Reply  / 
  9. Ronald

    Btw. Ja na 6 albums mag je toch hopen dat je vooroordelen weggenomen zijn.
    Een goed artiest lukt dat ook wel. Het wil er gewoon niet bij de fans in dat ie zwaar overschat wordt.

      /   Reply  / 
  10. jos

    gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap

      /   Reply  / 
  11. merel

    Ik kwam zelfs een reactie van Ronald tegen op een formum over Bach, Jim heeft Bach gezongen en de reactie van Ronald is weer als vanouds. Hij speurt het net af naar stukjes over Jim om te reageren zelfs midden in de nacht. Waar het hart vol van is loopt zijn computer van over.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>