Charly Luske wil naar het Eurovisie Songfestival

Met een killer-track waar hij ver mee zou kunnen komen wil voormalig The Voice-deelnemer Charly Luske best voor ons land naar het Songfestival, “Waarom niet?” Dat meldt NLtracks. De muzieksite schrijft dat door de Voice-connectie met John de Mol het niet ondenkbaar is dat Charly voor volgend jaar gevraagd wordt. NLpop analyseert Charly’s kansen.

Het is onduidelijk of Charly de strijd met andere artiesten wil aangaan in het Nationaal Songfestival of dat hij enkel interesse heeft om als interne selectie in 2013 af te reizen naar Zweden. De zanger deed in 2004 al eens mee aan het Nationaal Songfestival. Hij eindigde toen als vierde, achter Re-Union, Anja Wessels en Judith Jobse. Re-Union is de enige Nederlandse inzending die sinds de invoering van halve finales de finale haalde.

Charly weegt de postieve kanten tegen de negatieve af. Joan Franka heeft zich volgens hem op de kaart kunnen zetten, ondanks dat ze de finale niet haalde. “Het festival heeft in Nederland natuurlijk niet zo’n best imago. Maar de 3JS hebben ook meegedaan en zij maken zeker serieuze muziek. Jan Dulles is misschien wel één van de beste zangers van Nederland. Maar zij gingen niet door en zo’n tweeling in astronautenpakken wel.”

Het verbaast me dat hij niet snapt hoe Jedward, de Ierse tweeling in astronautenpakken, zich met hun matige vocals toch makkelijk kwalificeerden. Ik vind Charly een leuke zanger, maar ik vrees dat het met hem een (hopelijk niet al te) middelmatige poprocksong zou worden. Een moeilijk genre om mee te scoren op het Eurovisie Songfestival.

Denemarken in 2011 was uitstekend; dit lied kreeg ook van Nederland de volle 12 punten. Hongarije dit jaar, met deze killer-track, kwalificeerde zich vanuit de zwakkere halve finale en werd op twee na laatste in de finale. Het kan dus wel, maar de voorbeelden van poprock-inzendingen die het in recente jaren niet haalden zijn een stuk talrijker.

Dan is er ook nog de componistenkaart die gespeeld kan worden. Duitsland stuurde dit jaar een zanger met een lied geschreven door Jamie Cullum, en werd 8e. Denemarken paste in 2009 dezelfde tactiek toe met een song van Ronan Keating, en eindigde op de 13e plek in de finale. In zo’n formule zou Charly ook redelijk succesvol kunnen zijn.

Die artiesten gingen wel allemaal de strijd aan in nationale voorrondes met meerdere artiesten en meerdere liedjes. Het blijft de vraag of Charly daartoe nog bereid is.

Lees ook: Dashni Morad wil voor Nederland naar het Songfestival

facebook share facebook share

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Charly Luske wil naar het Eurovisie Songfestival

 1. ceessiejj

  Als we hem sturen zijn we (sorry dat ik het zeg) genoemd om weer de finale niet te halen… Ik blijf nog steeds bij Brandi Russell!

    /   Reply  / 
 2. Bastian

  Brandi Russell. Nee, ik vind haar stem onprettig, ze schreeuwt soms, althans zo komt het op mij over. Van mij mag ze gerust een poging wagen, net als Charly maar dan graag via een NSF. Ik wil eerst zien wat ze in huis hebben. Act, zang, lied, alles moet kloppen.

    /   Reply  / 
 3. Jelle

  Eva Simons misschien? Die wil vast niet :p. Wisten jullie trouwens dat Eva in de popstars groep Raffish heeft gezeten? Ja ja een talentenjacht haha..

    /   Reply  / 
 4. Henk

  Je zult het nooit weten maar ik denk dat Raffaella met haar ‘Chocolate’ toch de finale had gehaald met dit lied. Hoe verschrikkelijk ik dit lied ook vind, maar ik denk dat dit toch het beste nummer was van alle inzenders. De rest was gewoon slappe hap.

    /   Reply  / 
 5. Marcus Lucas Auteur

  Dat ben ik met je eens Henk. Ik zag het aankomen dat Joan die battle zou gaan winnen in het Nationaal Songfestival, terwijl het advies van de internationale jury duidelijk Raffaëla’s kant op wees. Ik heb nog een stuk of 10 keer gestemd op Raffaëla, maar de ‘Indiana Joan’-hype was te groot. Het refrein van You and Me is catchy, maar de show die Raffaëla kan neerzetten heeft internationaal veel meer kans. In de finale heb ik op Pearl Jozefzoon gestemd. Dat lied miste misschien een edge, maar Pearl is vocaal heel sterk. Maar ja, Joan is het geworden en toen dacht ik wel: dan moeten we er maar voor gaan met de indiaan.

    /   Reply  / 
 6. Henk

  Nou die Pearl was ook echt ondergesneeuwd hoor Marcus. Hoe goed ze ook zingt. Maar het lied was toch wel een nietszeggende ballade. Maar goed we gaan volgend jaar wel zien.
  Leuk dat je afentoe reageert op berichten.

    /   Reply  / 
 7. BoycotIdols

  De show die Rafaella neer kan zetten heeft internationaal meer kans.
  Tuurlijk. Als je vier keer iets probeert en alle 4 de keren draait het uit op een gigantische flop dan zegt dat genoeg. Mara nee, Rafaella blijft denken dat ze meetelt ofzo.
  Genoeg over het circus dat ESF heet. Of gaan we er tot kerst over door=

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Tegen die tijd is The Voice toch bezig, Boycot ;)

     /   Reply  / 
   1. BoycotIdols

    Nou en?
    Hopelijk ook de laatste editie, gezien de successen (-ahum-) van de laatste lichting Voice kandidaten…

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

     Ga je dan bij ieder stukje over The Voice vragen wanneer het is afgelopen? Haha. Ik hou van allerlei muziek dat weet je. Ik probeer de onderwerpen ook gevarieerd te houden. Grote amusementshows zoals The Voice of het Songfestival vind ik cool. Er zijn ook veel bezoekers met interesse in nieuws over deze shows, dus dat werkt prettig. Maar bijv. onlangs bij Holland’s Got Talent heb ik gekozen om er maar één klein stukje over te schrijven op de dag van de finale, en verder heb ik er geen aandacht aan besteed.

       /   Reply  / 
     1. BoycotIdols

      Je doet het priam hoor, Marcus.
      Maar de berichtgeving vind ik ietwat eenzijdig van je.
      Songfestival, talentenjachten, EK singles, daar zijn je stukjes tot nu toe over gegaan. Er is meer in Nederland aan de hand wb muziek dan deze drie onderwerpen…

        /  
     2. BoycotIdols

      * Priam = prima.

        /  
 8. Marcus Lucas Auteur

  Bedankt. Ik probeer de onderwerpen zo gevarieerd mogelijk te houden, maar dit blijft NLpop, niet Alternative blog. Volgende week maandag begint De Beste Singer/Songwriter van Nederland, met Giel Beelen op Nederland 3. Daar wil ik zeker ook aandacht aan besteden. Even afwachten hoe het er precies uit gaat zien.

    /   Reply  / 
  1. BoycotIdols

   Heb ik het over alternative gehad dan?
   Herman besteedde, zeker in deze maanden, nog weleens aandacht aan menig festival. AS. zondag bijv. Parkpop in Den Haag met ook namen van Nederlandse bodem.

     /   Reply  / 
   1. Marcus Lucas Auteur

    Dat is inderdaad een cool idee, voor vrijdag bijvoorbeeld. Ik heb nagedacht over een vaste rubriek op vrijdag, in navolging van ‘Wat te doen op Koninginnedag’ en ‘Wat te doen op Bevrijdingsdag’. Iets in de trant van ‘Wat te doen dit weekend’? Maar een uitgebreide selectie van concerten en festivals is denk ik zinvoller om alleen op feestdagen te doen. Overigens besteedde NLpop vorige jaar nog meer aandacht aan het Songfestival. Dat was toen dat gedoe met die grote koffer bij het TROS-gebouw, weet je nog? haha.

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

     Zeker de moeite waard om te vermelden.
     Bettie Serveert speelt haar succesvolle album Palomine in zijn geheel op Parkpop. Andere namen van NL bodem: Kraantje Pappie, Blaudzun.
     Met festivals wil ik je best wel helpen.

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>