Nationaal Songfestival zes voorrondes ‘samen met AVRO’

Er komen maar liefst zes voorrondes en een finale in het nieuwe Nationaal Songfestival. Dat meldt TROS-directeur Peter Kuipers in Shownieuws. Ook zijn er onbevestigde berichten dat de omroep het Songfestival samen met de AVRO gaat maken.

De roep om meerdere voorrondes met een brede keuze klinkt al jaren, en ik heb daar zelf eerder ook voor gepleit. Op zich een goede ontwikkeling. Als de TROS het Songfestival samen met de AVRO gaat maken is dat volgens mij ook een goede zaak. De AVRO heeft veel ervaring met de succesvolle organisatie van het Junior Songfestival.

Maar dat met dit alles de deelname van Anouk aan het Eurovisie Songfestival niet door lijkt te gaan is een bittere pil. Kan het niet een jaartje uitgesteld worden? Misschien zijn de plannen al te ver gevorderd, maar dat lijkt me sterk. Omroepen zijn er vaak heel bedreven in om hun programmering aan te passen als dat beter uitkomt.

Of, als Anouk zich echt pas gemeld heeft terwijl er al vergevorderde plannen waren voor 2013, had haar 2014 aangeboden. Maar om Anouk’s interesse op deze manier (‘doe maar mee in de voorronde’) af te doen, vind ik niet getuigen van veel realiteitsbesef.

Eric van Tijn, die in 1993 en 1998 grote successen boekte op het Songfestival, vindt dat de regels aangepast moeten worden voor Anouk. ‘Ze snappen het gewoon niet’, zegt hij in RTL Boulevard. ‘Ik denk dat ze de belangen verkeerd inschatten. Als zij wil meedoen, betekent dat dat je de voorwaarden gaat veranderen, zodat zij kan meedoen.’

Van Tijn noemt de manier waarop met Anouk wordt omgegaan ‘amateuristisch, bizar en armoedig’. Ook Glennis Grace, die ons land vertegenwoordigde op het Songfestival in 2005, heeft kritiek op de TROS: ‘Ik vind het een beetje dom. Hoe kun je de beste zangeres van Nederland, met zo’n status, vragen om mee te doen aan de voorronde?’

Gerard Joling, die in de jaren ’80 deelnam aan het Songfestival, neemt het in het AD ook op voor Anouk: ‘Haar deelname is voor Nederland een buitenkansje. Fantastisch dat zo’n topstrot als Anouk zichzelf in de aanbieding gooit en kwetsbaar opstelt.’

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Nationaal Songfestival zes voorrondes ‘samen met AVRO’

  1. Peterke!

    Met alle respect! Ik ben geen fan van Anouk, maar haar muziek is wel behoorlijk goed ik zij zou het zeker weten geweldig doen. Maar Anouk moet zich niet zo aanstellen. Ik kan best snappen waarom je niet aan zo’n voorronde mee zou willen doen, maar ze is niet meer of minder dan ieder ander artiest alleen omdat ze wat meer naamsbekendheid heeft. Andere artiesten verdienen evengoed een kans. En ik denk toch dat Anouk dit op haar sloffen zou gaan winnen. En als zij zegt dat ze een ‘killersong’ heeft geloof ik dat graag, maar dan nog vind ik ook dat andere artiesten ook een kans verdienen. Maar dat is mijn mening.

      /   Reply  / 
  2. Nico

    Hoewel ik een groot voorstander ben van veel keuze in de voorronde, maak ik graag een uitzondering voor Anouk.
    Jarenlang is grote ariesten verweten geen lef te hebben en nu er zich een kans voordoet een beetje principieel gaan doen?
    Er werd altijd gerommeld en gefoezeld en nu heilig doen?

      /   Reply  / 
  3. Arno

    Waarom een uitzondering maken voor Anouk!!!

    In Nederland en Belgie is ze inderdaad een grote zangeres met vele hits, maar daar buiten scoort ze of en toe een hit.

    Ze kan toch gewoon mee doen met de voorrondes? In veel landen doen A sterren gewoon mee in de voorronde en worden ze ook niet van te voren aangewezen.

    Het lijkt mij juist een goede ontwikkeling voor de NL muziek dat het op deze wijze wordt opgepakt. De Nederlandse artiesten kunnen in de schijnwerpers komen te staan en met een goed nummer een hit scoren in Nederland en misschien zelf winnen en naar het Eurovisie Songfestival gaan.

      /   Reply  / 
    1. Nico

      Als er allemaal A artiesten mee zouden doen, was er geen probleem. Maar het is toch logisch dat ze niet kan gaan staan naast Muziekfeest zangers zoals Th. B. etc.

        /   Reply  / 
  4. Henk

    Als bovenstaande plannen gewoon doorgaan en Anouk wordt gepasseerd dan stem ik voor dat we met z’n allen het Songfestival gaan boycotten! Te belachelijk voor woorden dat ze Anouk niet laten gaan. Zoals ik al eerder schreef gewoon een voorronde met een paar liedjes van Anouk!

      /   Reply  / 
  5. PigBag

    Wat ‘n uitmelkerij weer. De hand van John de Mol is weer heel duidelijk zichbaar. 6 voorrondes? Serieus?
    Nu snap ik al helemaal waarom Anouk hier niet aan mee wilt doen. Hier zal geen enkele zichzelf respecterende artiest aan mee doen. Ach ja, dan gaan we maar weer af met zo’n The Voice flop. Dat hele Songfestival kan me eigenlijk toch niks interesseren.

      /   Reply  / 
    1. PigBag

      Het schijnt trouwens nu dat John de Mol zich heeft terug getrokken uit het songfestival uit onvrede over de manier waarop met Anouk is om gegaan. Als dat zo is dan valt me dat ontzettend van hem mee. Maar het is ook wel logisch want wat de Tros heeft gedaan sloeg natuurlijk nergens op. Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen als John de Mol ‘t festival niet meer produceert. Toch maar proberen om Anouk binnen te halen?

        /   Reply  / 
      1. Marcus Lucas Auteur

        Ik las het ook zojuist. Heb er al een stukje over geplaatst. Ik zal de naam van De Mol ook uit de eerdere titel weghalen. Ik vind het ook een prijzenswaardige opstelling van John de Mol.

          /   Reply  / 
  6. vinn

    Tros doet zo en zo kansloos, want als Anouk mee ZOU doen aan de voorrrondes zou ze deze winnen, en is de voorronde als nog nergens voor nodig geweest.
    Zou ook meteen voorkomen wat eerder hier al is gezegt dat minder bekende mensen mee doen

      /   Reply  / 
  7. Inge

    ik wou net zeggen! Als Anouk wel instemd op de voorronde (wat ik zelf niet geloof) dan wint ze dat glansrijk van de middelmatige Tros zangers en Talpa figuren.

    Niet zeuren als we er weer niet komen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>