Openhartig interview Alain Clark in Winfrieds Woonkamer

Alain over de muziekindustrie, zijn ervaringen, inspiraties en komende album

Een bijzonder openhartig gesprek tussen Alain Clark en Winfried Baijens, deze week in het Radio 6-programma Winfrieds Woonkamer. ‘Generation Love Revival heeft bewezen dat je eigenlijk niet veel albums kunt verkopen, alleen maar op status of naam.’

‘Ik vind dat we in een interessante, leuke tijd leven waarin de drempel om aan muziek te komen zo laag is dat er eigenlijk niet eens meer een drempel is. (…) Maar wat ik heel erg jammer vindt is de vluchtigheid ervan. Dat er niet meer echt tijd wordt vrijgemaakt om gewoon echt een album te checken’, zegt hij over de commercie in de muziekindustrie.

Alain: ‘Dat hele singleverhaal, die discussie – wat is een single en wat is goed voor de radio – vind ik altijd wel moeilijk. Want ik denk over het algemeen dat de meeste liedjes die op de radio zijn… dat zijn vaak niet de beste liedjes van het album.’

Het gebeurt niet veel dat een artiest open is over tegenvallende verkoopcijfers, maar Alain Clark is gewoon eerlijk. Van 180.000 verkochte exemplaren bij zijn eerdere album, ging Alain bij Generation Love Revival terug naar minder dan 10.000 exemplaren. Hij vindt dat oprecht niet erg, en voelt zich daardoor niet minder podiumwaardig.

De oorzaak was volgens Alain heel duidelijk [het gebrek aan] ‘goeie radiosingles. Dat is gewoon hoe het werkt. Als je zichtbaar bent, hoorbaar bent, veel gedraaid wordt, dan weten mensen dat je er bent en dat je een album uit hebt. Ja, dat is gewoon de realiteit.’

Maar het is hem primair om de muziek te doen. Alain wil zich ontwikkelen, beter worden, en met mensen werken waarvan hij het idee heeft dat ze hem kunnen inspireren. Wel werkt hij nu op een andere, transparante, manier aan zijn nieuwe album. Al tijdens het proces bekijkt hij welk liedje geschikt is voor de radio, en een single zou kunnen worden.

Dat liedje krijgt dan voorrang. Zo werkt Alain nu aan een liedje dat een goede opvolger van Back In My World kan worden, en laat hij de opnames en productie van vijf andere liedjes even liggen, om dat liedje deze maand als single uit te kunnen brengen.

Luister het hele interview hier terug.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Openhartig interview Alain Clark in Winfrieds Woonkamer

  1. Yoshi

    Steeds meer huidige Nederlandse artiesten zakken eerder dan voorheen met nieuwe albums. Alleen de uitschieters als Caro Emerlad of Armin van Buuren pieken de top. Simpel omdat ze ook helemaal hip zijn en ook buitenlands succes hebben. Dan verwacht je veel van een album.

    De grootste concurrent voor onze artiesten zijn natuurlijk de fenomenale artiesten als Rihanna, Pink, Fun, Beyonce, Train, Jay Z en naast dat zijn er de verzamelalbums zoals Hitzone van 538 en de huidige dance muziek die de popliedjes doen ondersneuwen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>