Gevarieerde recensies over Duizend Spiegels van Borsato

Wat zeggen de muziekjournalisten over Marco’s nieuwste album?

We maken op NLpop niet bij iedere albumrelease een inventarisatie van de recensies, maar over Duizend Spiegels van Marco Borsato is zoveel gezegd dat het de moeite waard is om er wel even een beperkte selectie uit te maken.

De recensent van dagblad Trouw heeft het over ‘exercities in emotioneel narcisme’ en ‘indoctrinatie’ omdat in de teksten de ik-vorm overheerst en er over de toegezongen vrouw maar sporadisch iets concreets wordt losgelaten.

In BN DeStem vindt de recensent ‘de klefheid, de pathos, die geforceerde uithalen en die berg clichés’ op Duizend Spiegels eigenlijk allemaal even erg. Deze recensent geeft wel eerst netjes toe dat hij sowieso al geen fan van Borsato was. Duizend Spiegels is voor hem een bevestiging van zijn afkeer.

Na de release van Muziek verklaarde het AD Borsato ‘onttroond’. Met een andere muziekjournalist wordt het album in die krant nu toch redelijk beoordeeld, al is de strekking overwegend kritisch. Het duet Zoals Je Bent met Lisa Lois wordt ‘Borsato’s beste nummer sinds Dochters uit 2008’ genoemd.

De Telegraaf is in een korte recensie louter positief over het album. Borsato en Ewbank gaan volgens de muziekcriticus met hun tijd mee. ‘Die moed loont’, zo luidt de conclusie. ‘Niet alles verandert zomaar in goud, laat staan in platina’.

NU.nl geeft de plaat ook een voldoende: ‘Het toont lef dat Ewbank en Borsato in deze fase van hun carrière zo hun nek uitsteken, want ze hadden net zo makkelijk een eerder succesalbum kunnen nabootsen’. Desondanks concludeert de criticus dat de twee heren toch vooral uitblinken in conventionele liedjes.

Tot zover de beperkte selectie. Van bijvoorbeeld de Volkskrant heb ik nog geen recensie kunnen vinden, wellicht komt die nog. Op basis van deze besprekingen schat ik in dat de professionele muziekcritici Duizend Spiegels gemiddeld ongeveer een 7 (of 7-) als rapportcijfer geven. Een ruwe inschatting.

Ik zou zelf een 8 geven. Borsato doet wat ik verlang. Hij vernieuwt. Dat niet iedereen alles even mooi vindt hou je altijd, maar ik vind het pure noodzaak dat er artiesten en componisten zijn die urgente muziektrends (dance, dubstep, hiphop) geloofwaardig de Nederpop in trekken. Dat is een ontwikkeling, geen experiment.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gevarieerde recensies over Duizend Spiegels van Borsato

  1. Vincent Lamme

    Los van wat de critici er van vinden, ik vind het opvallend dat de teneur bij de fans die een reactie achterlaten op Bol.com ook niet overwegend lyrisch is. Zijn fanschare is hondstrouw, maar met een gemiddelde van 3 sterren en veel mensen die zeggen al vanaf de eerste cd fan te zijn en nu teleurgesteld te worden toch best kritisch ditmaal: http://www.bol.com/nl/p/duizend-spiegels/9200000021221354/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>