NLpop digitaal erfgoed in Beeld en Geluid

Duurzaam bewaard en raadpleegbaar voor toekomstige generaties

Een cool nieuwtje! Vanaf eind oktober 2014 wordt NLpop als digitaal erfgoed opgenomen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Dat instituut bewaart een selectie van Nederlandse omroep- en mediahistorische websites voor toekomstig onderzoek. NLpop wordt in die selectie opgenomen.

Beeld en Geluid legt uit dat websites vaak waardevolle informatie bevatten die niet analoog verschijnt en die door de grote omloopsnelheid het risico loopt verloren te gaan. Dat sites als erfgoed het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003.

Het Instituut voor Beeld en Geluid verzamelt en beschrijft Nederlands audiovisueel materiaal. Websites worden duurzaam bewaard en raadpleegbaar gehouden voor toekomstige generaties. Het archief geeft een representatief beeld van de Nederlandse (omroep)cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

In het archief zijn onder meer ook de VPRO, de NTR en de NOS opgenomen. De archiefversie van NLpop wordt vanaf eind oktober beschikbaar gesteld in een afgeschermde omgeving binnen het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Tweemaal jaarlijks zullen opeenvolgende versies opgenomen worden.

Je kan Beeld en Geluid van dinsdag tot en met zondag bezoeken aan de Media Parkboulevard in Hilversum. Check beeldengeluid.nl voor info en nieuwsbrief.

Video: Beeld en Geluid

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>