Hit of Shit: Marco Borsato met Mooi op 1 in charts

Borsato doet het weer • Koning van de Nederpop slaat genadeloos toe

Op 20 november trakteert Marco Borsato ons met Evenwicht op een nieuw album. Daar was nog weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar vandaag is Marco direct trending, niet in het minst door de eerste single die hij wereldkundig maakte.

Het nummer Mooi stond in no time op 1 in onze iTunes Top 100. Aan de kant Bieber en One Direction; de Koning van de Nederpop slaat genadeloos toe!

Wat kunnen we over de single zeggen? Aan de ene kant is dit een onvervalste Borsato-zwijmelaar – haters zullen dit veel te sentimenteel vinden – maar het is werkelijk een spot on levenslied dat feilloos past in deze woelige tijden.

Zonder te confronterend of moraliserend te worden roept dit lied veel treffende associaties op. Een persoonlijk nummer, het zou een intiem gesprek kunnen zijn, maar ook een reflectie op het leven en de wereld zoals die er in 2015 aan toe is. Die dubbele lading en Marco’s stem maken dit tot een instant voltreffer.

Dat lijkt ook Marco’s insteek voor zijn nieuwe album. Over de plaat zegt hij: ‘Evenwicht is het resultaat van het hart open durven te zetten. Ik heb genoeg grond onder de voeten om dat te doen. Als je durft los te laten, schuiven de grenzen vanzelf op. Dan ligt de wereld, ook in muzikaal opzicht, voor je open.’

Productioneel zit Mooi geraffineerd in elkaar. Het minimalistische intro verraadt dat goed is geluisterd naar nieuwe ontwikkelingen in de muziek. Daarna ontwikkelt het nummer zich tot een klassieke Nederpopballad met een rijke climax.

Mooi op iTunes en Spotify

Marco Borsato - Mooi

Loading ... Loading ...

Videoclip: Mooi

Borsato Twitter en Facebook

facebook share facebook share

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Hit of Shit: Marco Borsato met Mooi op 1 in charts

  1. Marcus Lucas Auteur

    Update: videoclip toegevoegd.

      /   Reply  / 
  2. tammer

    Dan kunnen we de komende maanden gaan zien of Borsato de concurrentie nog aan kan met alle nieuwe Nederlandstalige popsterren. Ik vermoed van niet. Maar we zullen zien.
    Het is een prima lied trouwens, maar ook wel erg bedaagd.
    Tegelijkertijd met MOOI werd de videoclip van, naar men zegt, het grootste NL talent gedropt. Die knalde direct door naar de 40.000 views. https://www.youtube.com/watch?v=xsxAeG6wUVw Eens kijken of Marco dat nog kan bijsloffen!

      /   Reply  / 
    1. Johan van de velde

      Wie zijn “men”, Tammer?

        /   Reply  / 
      1. tammer

        MEN is socmed. Beide nummers staan na 1 dag op exact 67.000 kliks!

          /   Reply  / 
      2. BéTé

        Ik geloof niet dat uw vraag geheel begrepen werd !! Whahaha ;)

          /   Reply  / 
    2. @lbert

      Waarom zou Marco diet überhaupt moeten bij sloffen, heeft zich al lang en breed bewezen, dat moeten die nieuwe Nl popsterren nog maar es voor elkaar zien te krijgen, qua verkopen zal ze dat niet lukken, tja en die vieuws zeggen mij niet zo veel iedereen kan iets bekijken, maar iets mooi vinden en uiteindelijk kopen is een ander verhaal

        /   Reply  / 
      1. tammer

        Dat “hoeft” hij niet. Maar we kunnen zo goed zien hoe populiar de man met dit lied is. Hij ligt trouwens voor op Sevn Alias: 172.000 views voor Borsato en 100.000 voor Sevn. Wel verdisconteren dat baijna alle kranten Borsato’s nieuwe plaat hebben gelinkt. Levert tussen de 20 en 50.000 views extra op in de regel. Dat efect is over een dag of drie uitgewerkt.

          /   Reply  / 
  3. BéTé

    Prachtige beelden!! Prima song ook…. zal veel mensen aanspreken.

      /   Reply  / 
  4. Johan van de velde

    De titel dekt de lading!

    Ewbank zegeviert wederom.

    Fijn product.

      /   Reply  / 
  5. Henk

    Borsato staat op eenzame hoogte in Nederland. Als hij iets omlaag zou vallen dan blijft hij nog op die eenzame hoogte staan. Een prachtig lied. Alles klopt, niets te veel en niets te weinig. Mooie muziek. Toch weer wat anders van hem.

      /   Reply  / 
  6. Marcus Lucas Auteur

    Als we Marco uitsluitend op YouTube-views zouden moeten beoordelen dan kunnen we nu al een inschatting maken. Zijn vorige twee grote hits (het duet met Trijntje en ‘Samen Voor Altijd’) zitten opgeteld boven de 4 miljoen views. Als je dat vergelijkt met de YouTube-lijsten van Tammer (die overigens zeker wel interessant zijn) zou je zeggen dat hij minder scoort, maar YouTube is natuurlijk één factor, en niet allesbepalend.

    In de Spotify Top 50 is ‘Mooi’ binnengekomen op de 29e plek met 45 duizend plays per dag. Een uitstekende score, maar wel minder dan ‘Niemand’ van Ronnie Flex en Mr. Polska (125 duizend plays per dag).

    Verder wordt ook ingezet op de Vevo-première van de clip die op ruim 171 duizend views staat. Dan de nummer 1 in iTunes en sterke scores in andere platforms. In bijvoorbeeld Bol.com staat het album op basis van reserveringen al op de tweede en derde plek (nog na Guus Meeuwis).

    YouTube is een belangrijke factor (vooral voor jongeren) maar het gaat ook om scores in de breedte. Vooral als meespeelt dat een gedeelte van zijn doelgroep wat ouder is, en relatief nog vaker kiest voor de aanschaf van een fysiek cd’tje. Niet allemaal, maar dat speelt wel een rol.

    Tenslotte ook nog de airplay, met name voor Top 40 en Mega Top 50 belangrijk. Zij tellen niet alleen hun ‘eigen’ zenders 3FM en 538 maar ook de airplay van zenders als Radio 2 en 100% NL mee in de samenstelling.

    Borsato is juist zo sterk omdat hij op alle fronten scoort, en de vroege signalen wijzen er duidelijk op dat de single een hit wordt en het album op 1 binnenkomt. Dat laatste is eigenlijk nu (vier weken voor de release) al zo goed als zeker. Al zijn albums met nieuw materiaal doen dat.

      /   Reply  / 
    1. tammer

      Leuke post Marcus. Vooral omdat er concrete cijfers instaan.
      Borsato doet het zeker niet slecht op youtube. Hij stons in januari 2014 op een 2e plaats in de alltime youtube:

      Yes-R 128.300.000 kliks
      Marco Borsato 82.700.000
      Sjaak 72.400.000
      Ali B 66.100.000
      Gers Pardoel 65.800.000
      K3 65.600.000
      The Opposites 59.000.000
      Nick & Simon 58.750.000
      Keizer 54.200.000
      Fouradi 53.900.000

      Ik zal de komende tijd eens kijken of ik een recente lijst kan vinden. Borsato zal nu iets boven de 100 miljien views zitten en Ronnie Flex staat op 108 miljoen.
      Voor de goede orde, het betreft hier NEDERLANDSTALIG werk.

        /   Reply  / 
  7. dieder van verstandheeft

    Sorry hoor, maar wat een melodieloos gedram zeg, dit liedje. Echt niet om uit te houden! Was er geen liedje meer MET melodie, dat Marco kon jatten?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>